"Πρέπει να φύγει από πάνω μας το Ρύσιο"

από AllAboutARIS

Ο νομικός εκπρόσωπος της Κ.Α.Ε., Σπύρος Χριστοφορίδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή AllAboutARIS On Air και μίλησε για την εκκαθάριση και τον βασικό ρόλο που θα παίξει σε αυτήν ο εκπλειστηριασμός του Ρυσίου.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Αν συμμερίζεται την αγωνία για την εκκαθάριση:

«Την ανησυχία αναφορικά με κατάσχεση του Ι.Κ.Α. δεν την συμμερίζομαι, όσο κι αν ακουστεί περίεργο αυτό που θα πω, η κατάσχεση του Ι.Κ.Α. είναι ευτυχές γεγονός, από την άποψη ότι το Ρύσιο αν μη τι άλλο για να βαδίζουμε με βήματα ασφαλή στο πέρας της εκκαθάρισης, πρέπει να πλειστηριαστεί. Μεταβίβασή του υπό μορφή πωλήσεως ή δανεισμού δεν μπορεί να υπάρξει. Το Ρύσιο τουλάχιστον από τον Μάιο του 2009 είναι κατάχρεο. Κάποιες προζημιώσεις τις καλύψαμε δικαστικά, με κάποιους τρόπους νομικούς, χωρίς να ξοδέψει η ΠΑΕ χρήματα. Υπάρχουν υποθήκες από την εφορία, υπάρχουν απαιτήσεις τρίτων από την πάλαι ποτέ αμαρτωλή περίοδο Ζαγουδάνη. Το πραγματικό βάρος που φέρει κι επίσης ξέραμε, είναι ότι δεν μπορούν να χτιστούν πολυκατοικίες εκεί. Είναι ένα ακίνητο που προορίζεται γι’ αθλητική χρήση και μόνο. Και κατάχρεο να μην ήταν όμως πάλι δεν θα μπορούσε να μεταβιβαστεί, διότι όπως γνωρίζεται η ΠΑΕ δεν παίρνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερώτητα. Ως εκ τούτου, με τους ισχύοντες ελληνικούς νόμους δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση. Ο μόνος τρόπος να φύγει το Ρύσιο από την πλάτη της υπό εκκαθάρισης τελούσας ΠΑΕ ΑΡΗΣ, είναι να βγει στον πλειστηριασμό. Με δεδομένο ότι το Ι.Κ.Α. έκανε κατάσχεση και μπορεί ευκολότερα να το βγάλει σε πλειστηριασμό εντός 40 ημερών, είναι μάλλον ένα ευχάριστο γεγονός, αν θέλουμε να πούμε ότι θέλουμε να προχωρήσει η εκπλειστηρίαση του Ρυσίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί με αυτόν τον τρόπο η εκκαθάριση.

Σε αυτή την κατεύθυνση βέβαια δεν είναι καλό το ότι αναβλήθηκε το δικαστήριο, αλλά αυτό οφείλεται στις κινητοποιήσεις των δικηγόρων».

Για την προσπάθεια των νομικών που χειρίζονται την υπόθεση της εκκαθάρισης να πάρουν την άδεια:

«Δεν ξέρω περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά εκτιμώ πως ήταν θέμα ερμηνείας. Φαντάζομαι ακόμα κι αν έγινε προσπάθεια, θα ήταν δύσκολο να ληφθεί η άδεια. Στην περίπτωση Δαμιανίδη, ο ΑΡΗΣ κινδύνευε να κατασχεθούν τα έσοδά του που ήταν στις τράπεζες, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τον ΟΠΑΠ. Εκεί υπήρχε κατ’ επείγον να ληφθεί, όπως και ελήφθη, προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης. Στην περίπτωση του Ρυσίου δεν υπάρχει κάποια καταλυτική ημερομηνία για να δημιουργεί θέμα αντίστοιχης προθεσμίας».

Για το Ι.Κ.Α. που επιδιώκει κι αυτό να εισπράξει το ποσό που του αναλογεί:

«Νομίζω πως ο προϊστάμενος του τμήματος εκτέλεσης τουΙ.Κ.Α. να κάνει κατάσχεση, από την άποψη ότι το χρέος δεν εξυπηρετείται σίγουρα από τότε που η ομάδα έπεσε στην Γ΄ Εθνική, αλλά και αρκετό καιρό πριν με τα προβλήματα που υπήρχαν, αλλά και ως εκ τούτου για να μην κατηγορηθεί και ο ίδιος ότι κινείται σε βάρος συμφερόντων του δημοσίου. Το ίδιο φαντάζομαι θα κάνει και η Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης, στην οποία υπάγεται, φορολογικά, η Π.Α.Ε. Το θέμα είναι να βγει στον πλειστηριασμό, να το πάρει όποιος ενδιαφέρεται για να προχωρήσει κι ευκολότερα η εκκαθάριση, γιατί αργά ή γρήγορα εκτιμώ πως, στο θέμα της εκκαθάρισης το Ρύσιο θα το βρούμε μπροστά μας».

Για την πίεση του χρόνου στην όλη υπόθεση:

«Αυτό είναι θέμα ερμηνείας. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι χωρίς να έχει εκπλειστηριαστεί το Ρύσιο, πιθανόν να έχουμε προβλήματα. Ο ΑΡΗΣ είναι η μοναδική ομάδα που προσπαθεί ν’ ανέβει από την Γ΄ Εθνική καθαρός από χρέη και με ακίνητο. Τέτοιο πράγμα δεν υπήρχε ούτε στην περίπτωση της Α.Ε.Κ., ούτε στου Αγροτικού Αστέρα».

Για την διαμάχη που υπάρχει με τον Λάμπρο Σκόρδα:

«Αυτό δυσκολεύει την διαδικασία, γιατί αντιλαμβάνεστε πως με 3 εκατομμύρια τιμή που ζητάει ο κ. Σκόρδας, κάτι απολύτως κατανοητό μιας και θέλει ν’ απαλλαγεί από βάρη που επιβαρύνουν τον ίδιο και τους εκάστοτε προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους, είναι προφανές ότι δεν θα το πάρει μάλλον το Ρύσιο ποτέ κανείς».

Για τον κίνδυνο που υπάρχει η ομάδα ν’ ανέβει αγωνιστικά και να έχει επιπλοκές με τις επιτροπές της Ε.Π.Ο.

«Η γνωμοδότηση που υπάρχει, μέχρι νεοτέρας ισχύει, οπότε φαντάζομαι πως δεν θα υπάρξει και κάποια ανατροπή. Το θέμα είναι όταν αλλάξει η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού, σε περίπτωση κυβερνητική αλλαγής ή αν θ’ αλλάξουν τα μέλη της. Η θητεία της θα ισχύει κανονικά μέχρι το καλοκάιρι. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτό που λέτε, στον ΑΡΗ δυστυχώς το χει η μοίρα μας το ρεπορτάζ από αθλητικό να γίνεται δικαστικό. Ευχής έργο είναι αυτό το καλοκαίρι στο ποδόσφαιρο να το αποφύγουμε. Οι φίλοι μας κάτω στην Αθήνα είναι συγκεκριμένοι και οι εχθροί μας περισσότεροι κι επίσης πολύ συγκεκριμένοι. Δεν μπορούμε να προσδοκάμε από εκεί κάτι διαφορετικό. Τα βίωσα το καλοκαίρι με τον Χρήστο Γρόλλιο. Αν περιμένουμε με μαγικό τρόπο να λύσουμε τα προβλήματά μας, μάλλον βαδίζουμε σε λάθος δρόμο. Πρέπει να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να τελειώνουμε με το θέμα της εκκαθάρισης».  

Αν πιστεύει, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, ότι μέχρι τον Μάιο ο ΑΡΗΣ θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της εκκαθάρισης:

«Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω η λογιστική διαδικασία έχει παραδοθεί. Ο ισολογισμός έναρξης εκκαθάρισης έχει υπογραφεί, οι αναγγελίες των πιστωτών, όσων έχουν να γίνουν, έχουν γίνει. Για μένα, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, ζητούμενο είναι να εκπλειστηριαστεί το Ρύσιο. Πρέπει να φύγει από πάνω σου έτσι ώστε να φανεί πως κάποια χρήματα που θα μπούνε θα πάνε στους μεγαλοπιστωτές μας, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι το δημόσιο. Το δεύτερο ζητούμενο, το οποίο είναι η αλήθεια δεν έχει περάσει πολύ από τους δημοσιογράφους, είναι να μην την… πατήσουμε με την υπόθεση του Άρθρου «44». Ένα δικαστήριο που θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου κινδυνεύουμε για ένα χρέος 71.500 ευρώ, ν’ αναβιώσει χρέος  8 εκατομμυρίων! Και δεν μιλάω για την γνωμοδότηση Παπαλάκη που λέει με 15.000.000 χρέος ανεβαίνεις με 20 δεν ανεβαίνεις. Λέω σίγουρα από τις αρχές που θα πρέπει να περάσει η σύσταση της νέας εταιρείας, ένα επιπρόσθετο χρέος για… αστεία αιτιολογία, σίγουρα θα κακοφανεί, θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Αυτή δεν είναι καινούργια ιστορία, την γνωρίζουμε από τον Οκτώβρη του 2014. Οι δόσεις του «44» ήταν γνωστές».

Για τις απεργίες των δικηγόρων που ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα στην δίκη της 25ης Φλεβάρη:

«Εκεί θεωρώ, ότι θα τεθεί θέμα να χορηγηθεί άδεια. Γιατί έρχεται και το Πάσχα και τα χρονικά όρια στενεύουν. Εκεί πρέπει ο σύλλογος να χορηγήσει άδεια ή τουλάχιστον να βρεθεί κάποιος που θα έχει το σθένος να δικάσει το δικαστήριο. Εφόσον βέβαια και από την πλευρά Σκόρδα υπάρχει αντίστοιχη βούληση. Αν δεν βρεθεί κανείς άλλος προτίθεμαι να το κάνω εγώ. Το δικαστήριο πρέπει να γίνει, γιατί ο πλειστηριασμός θα πρέπει να οριστεί 40 ημέρες μετά την απόφαση. Ειδικά ο νέος κώδικας που ισχύει από 1/01 δίνει την δυνατότητα να οριστεί χαμηλότερη τιμή μονάδας σε νέο πλειστηριασμό».

Σε περίπτωση που ο ΑΡΗΣ δεν προλάβει να ολοκληρώσει την εκκαθάριση, ποια όπλα θα χρησιμοποιήσει για να παίξε χωρίς πρόβλημα στην Football League:

«Το δεδικασμένο των υποθέσεων Λάρισας και Αγροτικού Αστέρα, η γνωμοδότηση την οποία έχει στα χέρια της η νομική ομάδα και από εκεί και πέρα η προσδοκία του ό,τι συνέβη σε ομάδες που βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση με τον ΑΡΗ. Δεν θα το προτιμούσα όμως, γιατί και να μπορέσουμε να σταθούμε στο πρωτάθλημα της Football League και να πάρουμε μετά την άνοδο για την Super League, θεωρητικά θα είμαστε υποψήφιοι για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα τα βρούμε μπροστά μας τα θέματα της εκκαθάρισης. Και δυστυχώς, υπάρχουν πολλά συμβόλαια στον ΑΡΗ που έχουν ρήτρες της ΟΥΕΦΑ, της ΦΙΦΑ, προσφυγές. Εκεί είναι που θα εμπλακεί η ΟΥΕΦΑ και θα έχουμε επιπλοκές, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Σκεφτείτε να δημιουργήσουμε μια εξαιρετική ομάδα, να φτάσει να «χτυπάει» την ευρωπαϊκή έξοδο και να μην  μπορέσει να παίξει στην Ευρώπη εξαιτίας αμαρτιών του παρελθόντος».

Για τον αθλητικό νόμο:

«Δεν είναι προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί τον ΑΡΗ. Αυστηροποιεί διαρκώς τα πλαίσια στα οποία μπορεί μια ομάδα με χρέη να επιστρέψει στα επαγγελματικές κατηγορίες. Πόσο μάλλον να πάρει αδειοδότηση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κατανοώ πως κι εμείς οι νομικοί έχουμε κουράσει τον κόσμο, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές η ιστορία του ΑΡΗ, τα τελευταία χρόνια, γράφεται στις δικαστικές αίθουσες περισσότερο απ’ ότι στα γήπεδα».

Για το 4χ4 που έχει απέναντι στον Γιάννη Δαμιανίδη:

«φιλοδοξώ στις 1/02 που έχουμε τις ετήσιες αναστολές να το κάνω 8χ8. Γιατί έχει ενοχλήσει και τον μεγαλομέτοχο αυτή η υπόθεση και πρέπει, τουλάχιστον, δικαστικά να τελειώνει. Όταν περνάς από δικαστήρια δεν μπορείς να είσαι υπεραισιόδοξος, απλά θεωρώ ότι το δίκιο είναι με την πλευρά του ΑΡΗ. Στο τέλος του δρόμου πιστεύω θα βγούμε αλώβητοι».

 

Προτεινόμενα Άρθρα