«Ο νόμος με το μέρος του, αλλά πάντα με επιφυλάξεις»

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τι είπε για την εκκαθάριση, την σύσταση της νέας ΠΑΕ και τις επιφυλάξεις που πρέπει να έχει ο ΑΡΗΣ

Στην εκπομπή «AllAboutARIS On Air» φιλοξενήθηκε ο διδάκτωρ του αθλητικού δικαίου, Ανδρέας Μαλάτος, μιλώντας για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τον ΑΡΗ, όσον αφορά τις αποφάσεις για την Λάρισα και την αλλαγή της νομολογίας που αφορά την σύσταση νέας ΠΑΕ.

Για τις αποχές των δικηγόρων και αν θα προλάβει ο ΑΡΗΣ να ολοκληρώσει την εκκαθάριση μέχρι το καλοκαίρι: «Δεν νομίζω ότι θα είναι εύκολο να τελειώσει την εκκαθάριση. Θεωρώ όμως ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, ώστε να συστήσει νέα ΠΑΕ. Δεν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα από πλευράς νόμου και υφιστάμενους κανονισμούς. Οι αλλαγές που θα γίνουν, δεν πιάνουν τον ΑΡΗ. Πάντα όμως, πρέπει να κάνουμε και μία… πισινή. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα εφαρμοστεί. Στην Ελλάδα ζούμε. Πρέπει να κρατάμε μία επιφύλαξη. Ο ΑΡΗΣ όμως εφόσον ανέβει κατηγορία, δεν θα έχει πρόβλημα να συστήσει νέα ΠΑΕ. Ενδεχομένως να υπάρξει ένας περιορισμός, να υποχρεωθεί να παραιτηθεί ο ΑΣ από οποιαδήποτε απαίτηση που είχε από την υπό εκκαθάριση ΠΑΕ.

Αυτό που έχει μπροστά σου και είναι ξεκάθαρο, μπορεί να στο παρουσιάσουν κι αλλιώς. Ετσι έγινε και πέρυσι. Κάνουν την νύχτα, μέρα. Δυστυχώς από αυτό πάσχουμε και για αυτό είμαστε εδώ που είμαστε. Αν ήταν ολοκληρωμένη η εκκαθάριση, δεν θα τα λέγαμε αυτά. Θα ήταν καλό να έχει γίνει, ο ΑΡΗΣ όμως χρονικά δεν προλαβαίνει τις ημερομηνίες. Αυτοί που έχουν βάλει κάποια δικαστικά εμπόδια, σε τι αποσκοπούν; Είναι δυνατό να ζητούν την τιμή του Ρυσίου στα 3 εκατ. ευρώ; Αυτός που βάζει ένα τέτοιο εμπόδιο, θέλει να πλήξει τον ΑΡΗ».

Για τον νέο αθλητικό νόμο και αν θα υπάρξει πρόβλημα: «Σύμφωνα με όσα έχουμε δει και βγήκε στην διαβούλευση ο νέος νόμος, δεν θα έχει κάτι σχετικό. Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον ΑΡΗ να συστήσει νέα ΠΑΕ. Αν ερμηνευτεί σωστά και όπως πρέπει, η ομάδα δεν θα έχει θέμα. Καλοθελητές όμως, υπάρχουν πάντα».

Για την αλλαγή της ΕΕΑ στην νομολογία της, σχετικά με την σύσταση νέας ΠΑΕ: «Η ΕΕΑ αλλάζει την νομολογία της και από εδώ και πέρα δεν θα μπορεί να ιδρυθεί νέα ΠΑΕ, αν δεν έχει εκκαθαριστεί η προηγούμενη. Με ποια αφορμή πήρε μία τέτοια απόφαση; Βλέποντας αυτό το διατακτικό, αρχίζω να υποψιάζομαι και αμφιβάλλω για πολλά. Να μας πουν σε ποιες διατάξεις νόμου βασίζονται και φυσικά το σκεπτικό τους. Εμείς ό,τι λέμε, το λέμε βάσει του τι ισχύει και το τεκμηριώνουμε».

Για το πως βλέπει την συνάντηση που θα επιδιώξει ο ΑΡΗΣ με τον Σταύρο Κοντονή: «Νομικά, είναι ανώφελο. Πολιτικά ίσως έχει κάποια χρησιμότητα».

Για τις πρόσφατες αποφάσεις για την Λάρισα και την δικαίωση της όσον αφορά τις οφειλές προς πρώην παίκτες: «Προφανώς αυτό είναι ένα τεκμήριο υπέρ της νέας Λάρισας. Ομως ο νέος κανονισμός αδειοδότησης, που υποστηρίζει ότι τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ, το 50% τουλάχιστον να τα επωμιστεί η νέα ΠΑΕ, είναι μία προϋπόθεση που θέτει η ΕΠΟ. Το αν θα έχει ο ΑΡΗΣ πρόβλημα, εξαρτάται από την χρονική στιγμή στην οποία αναφερόμαστε. Για τον ΑΡΗ πάντως δεν υπάρχει θέμα. Η Λάρισα έχει ήδη δημιουργήσει ΠΑΕ».

Προτεινόμενα Άρθρα