Σεφτέ η Κουανγκτσόου Εβεργκράντ

από AllAboutARIS

Σε μία συζήτηση για το ποιος ποδοσφαιρικός σύλλογος έχει την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία θα ακουστούν τα ονόματα των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, όμως, εδώ και μερικές ημέρες αυτός ο σύλλογος είναι η Κουανγκτσόου Εβεργκράντ, η κορυφαία ομάδα της Κίνας και της Ασίας.

Η κινεζική Κουανγκτσόου Εβεργκράντ, που ανήκει στην κτηματομεσιτική Evergrande κατά 60% και στην εταιρεία γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba κατά 40%, εισήγαγε πριν λίγα 24ωρα στοχρηματιστήριο του Πεκίνου ένα μικρό κομμάτι των μετοχών της. Πολλοί επενδυτές έσπευσαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δημόσια προσφορά, στέλνοντας την τιμή της μετοχής του συλλόγου στα ύψη.

Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 55 γιουάν, δηλαδή 7,8 ευρώ. Άρα, η αξία των 36.000 μετοχών που διατέθηκαν είναι 280.000 ευρώ. Αν αναγάγουμε την τιμή της μίας μετοχής σε όλο το μετοχικό πακέτο της ποδοσφαιρικής εταιρείας (περίπου 397 εκατ. μετοχές) καταλήγουμε πως αξίζει λίγο πάνω από τα 3 δισ.!

Πριν από αυτή την εξέλιξη, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ποδοσφαιρική ομάδα με την υψηλότερη αξία μετοχών ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (μέρος των μετοχών της είναι διαθέσιμο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης), με το σύνολο των μετοχών της νααξίζει 2,2 δισ. ευρώ. Από τα μη εισηγμένα κλαμπ, αυτά που αξίζουν τα περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς του περιοδικού Forbes, είναι η Ρεάλ Μαδρίτης (3 δισ.) και η Μπαρτσελόνα (2,91 δισ.). Όπως βλέπουμε η Κουανγκτσόου πλέον έχει ξεπεράσει τους ποδοσφαιρικούς κολοσσούς.

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να αξιολογείται ψηλά αλλά ακόμα απέχει αρκετά από αυτές τις ομάδες, όσον αναφορά τα έσοδα. Ο ετήσιος τζίρος της πρωταθλήτριας του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ το 2015 και το 2013 είναι 56,5 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα των Τοπ 5 ευρωπαϊκών κλαμπ ξεπερνούν τα 450 εκατ. Πάντως, όπως και όλες οι ομάδες της Κινεζικής Σούπερ Λιγκ, η Κουανγκτσόου Εβεργκράντ (πρωταθλήτρια τα έξι τελευταία χρόνια) αναπτύσσεται με αλματώδη ρυθμό, τόσο σε οικονομικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξέλιξη είναι ακόμα μία απόδειξη της βελτίωσης του κινεζικού ποδοσφαίρου που το τελευταίο διάστημα παράγει συνέχεια σημαντικές ειδήσεις για τα μέσα που ασχολούνται με την ποδοσφαιρική βιομηχανία. Ίσως η στιγμή που οι κινεζικές ομάδες θα είναι ισχυρότερες οικονομικά από τις ευρωπαϊκές να μην είναι τόσο μακριά.

Προτεινόμενα Άρθρα