Ο Κόντε και ο κύκλος των χαμένων προπονητών

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Η συμφωνία με Κόντε αποτελεί μεγάλο "στοίχημα" για τον Ρώσο μεγιστάνα

Ο Αντόνιο Κόντε αναλαμβάνει την Τσέλσι από το καλοκαίρι και για τα επόμενα τρία χρόνια ελπίζοντας ότι αυτός θα καταφέρει να στεριώσει σε αντίθεση με τους (πολλούς) προκατόχους του.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Λονδρέζων από τον σημερινό ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας συμπίπτει με τη συμπλήρωση δεκατριών χρόνων από την ημέρα που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων υπήρξαν πάρα πολλές αλλαγές προπονητών, ίσως περισσότερες από όσες θα ήταν δικαιολογημένες. Προφανώς και ο Ρώσος μεγιστάνας είναι εξαιρετικά απαιτητικό αφεντικό και αυτό λογικά θα το ζήσει ο Κόντε.

Από τον Κλαούντιο Ρανιέρι μέχρι τον Γκους Χίντινκ, ο οποίος οδηγεί την Τσέλσι μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Ζοζέ Μουρίνιο πέρασαν από τον πάγκο αρκετοί τεχνικοί, με τον Κόντε μάλιστα να είναι ο τέταρτος Ιταλός που αναλαμβάνει. 

Κλαούντιο Ρανιέρι:  Έφτασε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» το 2000 αντικαθιστώντας τον Τζιανλούκα Βιάλι και συνεργάστηκε με τον Αμπράμοβιτς μόλις μία σεζόν. Το γεγονός ότι επί των ημερών του η ομάδα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την περίοδο 2003-04, δεν ήταν αρκετό για να τον κρατήσει στον πάγκο. 

Ζοζέ Μουρίνιο: Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο το 2004 ήταν το εισιτήριό του για την Αγγλία. Πήρε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και δύο Λιγκ Καπ. Έφυγε τον Σεπτέμβριο του 2007 και επέστρεψε το 2013 για να αποχωρήσει και πάλι άδοξα τον περασμένο Νοέμβριο. 

Αβράμ Γκραντ: Ήταν αυτός που διαδέχθηκε τον Μουρίνιο στην πρώτη θητεία του. Oδήγησε στους «μπλε» στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, τον οποίο έχασε τελικά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι. 

Λουίζ Φελίπε Σκολάρι: Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Βραζιλία και την θητεία του στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας αποφάσισε ο Αμπράμοβιτς να του δώσει την ευκαιρία να εφαρμόσε το jogo bonito στην Αγγλία, Άντεξε μέχρι τον Μάρτιο. 

Γκους Χίντινκ: Μετά τον Σκολάρι ανέλαβε ο Ολλανδός για να ολοκληρωθεί με… αξιοπρέπεια τη σεζόν. Ο Χίντινκ ήταν και πάλι η επιλογή του Ρώσου ιδιοκτήτη για να αντικαταστήσει τον Μουρίνιο και να ολοκληρώσει και την φετινή σεζόν. 

Κάρλο Αντσελότι: Με την πρώτη έκανε νταμπλ: πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ωστόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ η Τσέλσι δεν τα κατάφερε με τον Ιταλό, ο οποίος προτίμησε να αποχωρήσει για τη Ρεάλ. 

Αντρέ Βίλας – Μπόας: Ο νέος… Μουρίνιο δεν απέδειξε στην πράξη το παρατσούκλι του. Είχε πολλά προβλήματα στα αποδυτήρια με τους παίκτες και έτσι την έβγαλε μέχρι τον Μάρτιο. 

Ρομπέρτο Ντι Ματέο: Πήρε το Κύπελλο τη σεζόν 2011-12, αλλά η σημαντικότερη επιτυχία του δεν ήταν άλλη από το Τσάμπιονς Λιγκ την ίδια σεζόν αποκλείοντας μάλιστα Μπενφίκα και Μπαρτσελόνα και επικρατώντας στον τελικό της Μπάγερν. Έτσι, αποφασίστηκε να παραμείνει και την επόμενη περίοδο, αλλά τελικά τον Νοέμβριο αποχώρησε. 

Ράφα Μπενίτεθ: Υπέγραψε για μισό χρόνο. Το παρελθόν του στη Λίβερπουλ έγινε αιτία για να αποδοκιμάζεται έντονα από τους οπαδούς της Τσέλσι. Η ομάδα δεν πέρασε από τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά τελικά ο Ισπανός έσωσε την παρτίδα με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.

Προτεινόμενα Άρθρα