Η… χρησιμότητα του “Γεντί Κουλέ”

από Νίκος Παπαδόπουλος

Για λίγες ώρες το μεταγραφικό μέτωπο του ΑΡΗ μπαίνει στη σκιά ενός σημαντικού αγώνα, από πολλές απόψεις, όπως αυτού με τον ΟΦΗ στο “Γεντί Κουλέ”.

Οι “κιτρινόμαυροι” επιστρέφουν από μία χρήσιμη διακοπή και πάνε στο Ηράκλειο με στόχο ένα “τρίποντο” που έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτή της απλής νίκης.

Τα μεταγραφικά και ο αστερίσκος στο “9”

Έχουμε πει αρκετά και έχουμε γράψει ίσως ακόμα περισσότερα για τον τρόπο που κινήθηκε ο ΑΡΗΣ το καλοκαίρι για την ενίσχυήσή του. Στοχευμένες και ποιοτικές κινήσεις, αποφεύγοντας την… παρέλαση αφίξεων. Κράτησε κορμό και κατάφερε να απεμπλακεί σχεδόν απ’ όλα τα βαρίδια του ρόστερ πλην ενός.

Το μόνο που απομένει είναι να ξεκαθαρίσει εάν το μεταγραφικό “παζλ” θα τελειώσει στον Χουάνκαρ ή με κάποια κίνηση για την κορυφή της επίθεσης. Είναι η μοναδική θέση που το ρόστερ δεν έχει το βάθος των υπολοίπων, με έναν φορ κλάσης όπως τον Μορόν και έναν που… εξελίσσεται σε φορ. Δηλαδή τον Σαμόρα. Εάν αυτοί είναι υγιείς τότε ο ΑΡΗΣ τη… βγάζει ως τον Ιανουάριο. Εάν όχι τότε θα διαπιστώσει με άσχημο τρόπο ότι δεν έχει το απαιτούμενο βάθος στη θέση. Από τη στιγμή πάντως που ψάχνει επιθετικό, αναγνωρίζει αυτόματα και την ανάγκη. Αν θα την καλύψει ή όχι, αυτό είνα θέμα επιλογών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρει παίκτη… απλά για να πάρει.

Μία νίκη στο Ηράκλειο σημαίνει παραπάνω από τρεις βαθμούς

Για να είναι ο ΑΡΗΣ ενεργός διεκδικητής της 4άδας, οφείλει να μην… πετάει βαθμούς σε παιχνίδια όπως το αυριανό. Ύπουλη έδρα το “Γεντί Κουλέ”, δίνει άλλη δυναμική στον ΟΦΗ αλλά ο ΑΡΗΣ οφείλει να πάει και να κερδίσει για κάτι παραπάνω από τον αυτονόητο στόχο της νίκης που υπάρχει σε κάθε ματς.

Η ομάδα προέρχεται από μία “γκέλα” εντός έδρας, ασχέτως που καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη διαιτησία. Ο ΑΡΗΣ κανονικά έπρεπε να είναι 1ος με 9 βαθμούς αλλά του το στέρησαν… Αυτή είναι όμως η κατάσταση και τώρα πρέπει να ρεφάρει. Και το πρώτο βήμα είναι κόντρα στον ΟΦΗ, πριν από μία δύσκολη δυάδα αγώνων που ακολουθεί.

Ο ΑΡΗΣ είναι καλά βαθμολογικά -όχι όπως θα του άξιζε βέβαια- αλλά χρειάζεται τη νίκη για να πάει το ίδιο καλά ή και καλύτερα στα πολύ δύσκολα back to back ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Δεν θα αλλάξει το ήδη μεγάλο κίνητρό του σε αυτά τα ματς. Θα πάει όμως με άλλον αέρα και διαφορετική ψυχολογία βλέποντας ότι έχει 8 βαθμούς και παραμένει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Από τη μία λοιπόν η αντίδραση μετά τη διακοπή και από την άλλη το απαραίτητο μπουστάρισμα πριν τα ντέρμπι.

Η διαφορά ποιότητας είναι δεδομένη, ακόμα και κόντρα σε έναν ΟΦΗ που δικαιούται να λέει ότι παίρνει μία παραπάνω δυναμική στην έδρα του. Νέα ομάδα και αυτή, της οποίας ο προσανατολισμός θα είναι ξεκάθαρος. Να περιμένει τον ΑΡΗ και να τον “χτυπήσει” στους χώρους, κλείνοντας παράλληλα εκείνους στο δικό της μισό.

Ο ΑΡΗΣ χρειάζεται πρωτοβουλίες από εξτρέμ και τον άξονα για να πετύχει επιθετικά. Να βγάλει ενέργεια και μέσα από αυτή να περιορίζει τις αντεπιθέσεις του ΟΦΗ. Δεδομένα θα αφήσει χώρους αλλά θα πρέπει να πιέσει ψηλά με τέτοιο τρόπο που δεν θα επιτρέψει στους Κρητικούς να βγουν πολλές φορές στο τρανζίσιον. Ένα κομμάτι του παιχνιδιού στο οποίο η ομάδα είχε θέμα κόντρα στον Αστέρα.

Και πάμε στο μέτωπο της διαιτησίας… Με 3/3 αρνητικά δείγματα, μπαίνει δικαιολογημένα στην αξιολόγηση του αγώνα. Τέσσερις βαθμοί είναι αυτοί που στέρησαν άλλωστε από τον ΑΡΗ… Ο Σιδηρόπουλος είναι από τους ικανούς ρέφερι και αν παίξει για τον εαυτό του τότε θα σφυρίξει σωστά. Ο,τιδήποτε άλλο θα δείξει άλλα πράγματα και άλλες προθέσεις.

Με νορμάλ διαιτησία και σοβαρή εμφάνιση, ο ΑΡΗΣ φυσικά και μπορεί να πάρει αύριο τη νίκη.. Ας ελπίσουμε λοιπόν να το κάνει για βαθμολογικούς λόγους αλλά και για να… σπρώξει αρκετούς προς το “Κλεάνθης Βικελίδης” για το ντέρμπι της επόμενης εβδομάδας κόντρα στον Ολυμπιακό.

Προτεινόμενα Άρθρα