Ξεκινά η χρήση replay στη Serie A

από AllAboutARIS

Στον διαιτητή ανήκει η τελική απόφαση

Το VAR (Video Assistant Referees), κάνει το ντεμπούτο του το απόγευμα της Κυριακής, στις αναμετρήσεις Τορίνο-Φιορεντίνα και Μίλαν-Σασουόλο. Εκτός σύνδεσης σε πρώτη φάση.

Μετά από πολλές διαμάχες, έρχεται επιτέλους η πρώτη σειρά δοκιμών της χρήσης replay για βοήθεια των διαιτητών στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, με τον «πειραματισμό» κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν να είναι εκτός σύνδεσης, δίχως δηλαδή να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του VAR και των διαιτητών του αγώνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρήση της τεχνολογίας για δύο παιχνίδια κάθε εβδομάδα. «Θα υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνούμε με την ομάδα των διαιτητών. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Σε αυτή την πρώτη φάση, η δουλειά θα γίνεται μόνο μέσω προσομοιώσεων» εξηγεί ο Μάρκο Μπρουνέλι, γενικός διευθυντής της Lega Serie A.
Τα αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν στη FIFA και στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και σε δύο χρόνια θα αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει το δεύτερο στάδιο που αφορά την εισαγωγή της τεχνολογίας σε απευθείας σύνδεση.

«Ο λόγος για την επιλογή των δύο video- διαιτητών σε έναν αγώνα – συνεχίζει ο Μπρουνέλι – είναι τεχνικός. Αν υποθέσουμε ότι ένας video- διαιτητής πρέπει να κάνει μια τεχνική υπόδειξη, ο άλλος ακολουθεί την εξέλιξη του παιχνιδιού. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες βήμα από την άποψη κατάρτισης. Οι video- διαιτητές πρέπει να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να μάθουν πώς να επικοινωνούν με τον διευθυντή αγώνων. Είναι πρωταρχικό η απόφαση να είναι σωστή, αλλά μετράει και η ταχύτητα. Ακριβώς γι’ αυτό είναι σημαντική η εκτός λειτουργίας φάση».

«Κανείς δεν θέλει να αποδυναμώσει την εικόνα της διαιτησίας» δήλωσε ο Ρομπέρτο Ροζέτι, πρώην διεθνής διαιτητής και υπεύθυνος του πλάνου για το VAR και συνέχισε: «Αυτό που διεξάγουμε είναι ένα κρίσιμο βήμα στο σημείο της κατάρτισης του διαιτητή από την άποψη πως οι video- διαιτητές πρέπει να μάθουν να εξοικειωθούν με τη χρήση της τεχνολογίας».

Κάτω από 12 δευτερόλεπτα

Όσο για τους χρόνους απόκρισης, ο Ροζέτι είπε ότι θα διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. «Υπάρχουν αποφάσεις στις οποίες είναι πολύ χαμηλή, ανέρχονται σε 10-12 δευτερόλεπτα, αλλά υπάρχουν και πιο περίπλοκες καταστάσεις. Στην Μπουντεσλίγκα ο πειραματισμός έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη αγωνιστική και ο μέσος όρος απάντησης ήταν 22 δευτερόλεπτα. Αν μπορούμε να μείνουμε κάτω από τα 12 δευτερόλεπτα θα είναι μια καλή αξιολόγηση. Το σημαντικό είναι να είσαι σε θέση να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις. Η τελική απόφαση ανήκει πάντα στον διαιτητή. το VAR είναι μια βοήθεια σε περίπτωση σαφούς και προφανούς σφάλματος που ο καθένας έχει δει».

Αίθουσα ελέγχου και λεωφορεία

Σε Μιλάνο, Ρώμη, Παλέρμο και Κάλιαρι οι video- διαιτητές θα τοποθετηθούν σε ένα δωμάτιο ελέγχου, ενώ στα άλλα γήπεδα θα βρίσκονται σε ένα μίνι λεωφορείο, το ίδιο που χρησιμοποιείται από την εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία της τεχνολογίας γραμμής τέρματος.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X