Γιάννενα-Θεσσαλονίκη… μία ώρα δρόμος!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο πρώτος απολογισμός του Σέρβου και τι περιμένει από το 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Γιάννενα ή Γιάννενα-Θεσσαλονίκη, είναι κοντά στις 2-2:30 ώρες. Αντε βάλε τρεις άμα κάνεις και μία στάση στη Βέροια για… ραβανί. Γίνεται όμως να ξεκινήσεις από τα Γιάννενα και σε μία ώρα να είσαι στη Θεσσαλονίκη; Κι όμως γίνεται. Και το έκανε ο Μπράνα Ίλιτς. Τοσο τουλάχιστον χρειάστηκε να σκεφτεί την πρόταση που του έγινε από τον ΑΡΗ.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Σέρβος άσσος αποτέλεσε μία από τις πιο ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις του ΑΡΗ. Ηταν το πρώτο «μπαμ» στην γραμμή κρούσης της ομάδας, πριν ακολουθήσει εκείνο του Ραφίκ Τζεμπούρ.

Στην αρχή της σεζόν «ψαχνόταν». Ολόκληρος ο ΑΡΗΣ βέβαια «ψαχνόταν», απλά στην περίπτωση ενός παίκτη όπως ο Ίλιτς, περιμένεις περισσότερα. Οπως όμως η διακοπή λειτούργησε ευεργετικά για όλη την ομάδα, το ίδιο ίσχυσε και με τον Σέρβο. Η εικόνα του; Σταθερά ανοδική. Αποκορύφωμα; Τα δύο γκολ με τα Τρίκαλα αλλά και η πάσα… ποίημα στο γκολ του Τάτου κόντρα στα Χανιά.

Ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ο Μπράνα Ίλιτς κάνει ποδαρικό στο AllAboutARIS και μιλάει για τους πρώτους μήνες στη Θεσσαλονίκη, την… μόλις μία ώρα που σκέφτηκε την πρόταση του ΑΡΗ, δηλώνει πως του αρέσουν τα δύσκολα και συγκρίνει Ελλάδα με Σερβία.

«ΕΤΣΙ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΓΚΟΛ»

Είσαι ένας επιθετικός που δεν θα μείνεις… καρφωμένος στην περιοχή. Θα βγεις έξω, θα γίνεις ο συμμετοχικός φορ. Και το τελευταίο διάστημα, σε βλέπουμε ανεβασμένο.

«Ετσι παίζω… Ετσι έμαθα να παίζω. Δηλαδή ή ως φορ ή ως δεύτερος φορ. Ανάλογα με το σχηματισμό που χρησιμοποιούμε. Το τελευταίο διάστημα νιώθω καλύτερα και νομίζω αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Ειδικά τα δύο γκολ κόντρα στα Τρίκαλα, με βοήθησαν να πάρω ψυχολογία, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η ομαδική».

Εψαχνες πολύ καιρό το γκολ και με μεγάλη επιμονή. Τι πιστεύεις ότι έφταιγε και δεν ερχόταν;

«Στα πρώτα παιχνίδια έπαιξα λίγο στα πλάγια. Ηταν κάπως δύσκολο. Δεν είχα ρυθμό, όπως δεν είχε και η ομάδα γενικά. Οταν όμως πήγα πιο μπροστά και αγωνίστηκα ως φορ, ήταν καλύτερα για μένα. Είχα την ασίστ στον Κισσαμικό, αγώνα με αγώνα ένιωθα καλύτερα και έτσι ήρθαν τα γκολ με τα Τρίκαλα».

Τελικά, η ψυχολογία φέρνει το γκολ ή το γκολ φέρνει την ψυχολογία;

«Το γκολ φέρνει ψυχολογία, σίγουρα. Εγώ βέβαια δεν είχα πολύ άγχος. Είμαι τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο. Ηξερα ότι αν παίζω καλά και είμαι μέσα στις φάσεις, θα έρθει και το γκολ».

Με τα Τρίκαλα αλλά και γενικά, ο κόσμος βοηθάει;

«Σίγουρα. Και εμείς αλλά και ο κόσμος, ξέραμε ότι το παιχνίδι ήταν σημαντικό. Ειδικά όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, ο κόσμος μας βοήθησε να παίξουμε καλύτερα, να βγάλουμε πάθος και έτσι ήρθαν τα γκολ».

«ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΛΥ Η ΔΙΑΚΟΠΗ»

Μέχρι στιγμής, βλέπουμε έναν ΑΡΗ πολύ βελτιωμένο σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν. Ηταν η διακοπή που σας βοήθησε, ο εγωισμός που βγάλατε ή ένας συνδυασμός;

«Το διάστημα της διακοπής, μας βοήθησε πάρα πολύ. Νομίζω καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να παίξουμε καλά και τη σημασία αυτής της σεζόν για τον ΑΡΗ. Τα συνεχόμενα παιχνίδια, μας έδωσαν ρυθμό. Τα… σταμάτα-ξεκίνα δεν είναι καλά για μία ομάδα. Τώρα που παίζουμε κανονικά, είναι καλύτερα για εμάς. Εχουμε ένα ρυθμό».

Μετά τις δύο ισοπαλίες με Καρδίτσα και Αιγινιακό, το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ. Εσύ ως Μπράνα, πως το βίωσες;

«Το καλοκαίρι ήξερα που έρχομαι και την πίεση που υπάρχει. Ολα αυτά τα πράγματα, είναι κομμάτι μίας σεζόν. Ημουν ήρεμος και γνώριζα τι ομάδα είμαστε. Ολα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οπως και οι νίκες. Δεν είχα άγχος. Ξέρω πόσο καλή ομάδα είμαστε».

Αν και λίγο καιρό στην ομάδα, αντιλαμβάνεσαι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε, το βάρος της φανέλας;

«Είναι, είναι… Εχω πει πολλές φορές, ότι στα Γιάννενα δεν είχα καθόλου πίεση. Στην Παρτιζάν ας πούμε, υπήρχε πίεση. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης, δεν είναι καλό. Οπως και εδώ. Μόλις ήρθα και μετά τους δύο αγώνες με Καρδίτσα και Αιγινιακό, κατάλαβα τι σημαίνει ΑΡΗΣ, είδα τι σημαίνει ο κόσμος και πόσο βαριά είναι η φανέλα. Νομίζω αυτό είναι καλό. Σου δίνει κάτι παραπάνω».

«ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑ… ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΗΡΘΑ»

Το καλοκαίρι είχες αρκετές προτάσεις, αλλά τελικά επέλεξες τον ΑΡΗ…

«Είχα όντως κάποιες προτάσεις, όπως από τον ΠΑΣ. Εκεί έγιναν άλλα πράγματα. Την περίοδο που ήμουν χωρίς ομάδα, είχα σκεφτεί ότι μπορεί να έρθει μία πρόταση από τον ΑΡΗ. Μου άρεσε και μόνο σαν σκέψη! Μετά από λίγο καιρό φυσικά έγινε και δεν το σκέφτηκα πολύ να σου πω την αλήθεια. Μία ώρα μόνο (σ.σ. γέλια). Την άλλη μέρα ήρθα».

Τον ΑΡΗ ως αντίπαλος, πως τον είχε βιώσει;

«Είχαμε παίξει νομίζω 4-5 παιχνίδια. Κάθε παιχνίδι ήταν δύσκολο, ειδικά εδώ με τον κόσμο».

Εχεις βάλει γκολ εδώ;

«Ναι, μία φορά»

Θυμάσαι πότε;

«Ηταν το 2012, την πρώτη μου χρονιά στην Ελλάδα. Είχαμε κερδίσει με 1-2».

Θυμάσαι τις πορείες της ομάδας στην Ευρώπη; Με την Ατλέτικο ή πιο παλιά με τη Σαραγόσα;

«Τα βλέπαμε στη Σερβία. Ξέρω πόσο καλά χρόνια ήταν εκείνα για την ομάδα και τι έζησε ο κόσμος του ΑΡΗ. Ολοι θέλουμε αυτά τα χρόνια να έρθουν ξανά. Ο ΑΡΗΣ πρέπει να είναι στη Super League και την Ευρώπη. Είναι μία μεγάλη και ιστορική ομάδα, με πολύ κόσμο. Οταν βλέπεις να έχει 10 χιλιάδες με τον Αιγινιακό, μιλάμε για απίστευτα πράγματα».

Το γεγονός πάντως ότι υπέγραψες για 3 χρόνια, δείχνει ότι έχεις φιλοδοξίες με την ομάδα. Πέραν της ανόδου, μία ευρωπαϊκή έξοδο ή ακόμα και έναν τίτλο που λείπει από το σύλλογο.

«Εγώ για αυτό ήρθα. Αυτά τα τρία χρόνια, θέλω να κάνουμε κάθε χρόνο και κάτι. Φέτος είναι η άνοδος, αλλά θέλουμε να πάμε μακριά και στο Κύπελλο. Τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό βέβαια είναι δύσκολα, αλλά θα παλέψουμε. Νομίζω ότι είναι ευκαιρία και μπορούμε να κάνουμε κάτι».

«ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ “ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ”»

Ησουν από τους λίγους που είχαν ζητήσει έναν βατό αντίπαλο. Τώρα με τον Ολυμπιακό, πως το περιμένετε;

«Σίγουρα θα είναι δύο μεγάλοι αγώνες. Εχω παίξει με τον Ολυμπιακό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα δίνεις όλα, χωρίς να έχεις κάτι να χάσεις. Εχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι. Εδώ ειδικά με τον κόσμο μας. σίγουρα θα κάνουμε κάτι».

Θα ζήσετε και για πρώτη φορά κατάμεστο το γήπεδο.

«Και με τα Τρίκαλα είχε κόσμο. Αλλά με τον Ολυμπιακό θα είναι φουλ. Θα ζήσουμε το πραγματικό “Βικελίδης”».

Τα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, εντάσσονται σε έναν… γεμάτο Γενάρη για εσάς.

«Θα είναι δύσκολο, αφού παίζουμε κάθε τρεις ημέρες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όλοι. Με οποίον και να παίξουμε, θα είναι δύσκολο. Αν μπορούμε, μακάρι να τα κερδίσουμε όλα, για να είμαστε πρώτοι. Οσο μπορούμε καλύτερα και να φέρουμε νίκες παντού».

«ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ»

Το πρωτάθλημα, πως το βλέπεις έως τώρα;

«Εχει πέντε-έξι ομάδες, μεταξύ των οποίων θα κριθεί η άνοδος. Αυτές οι ομάδες έχουν καλό ρόστερ. Οι πιο πολλοί παίκτες είναι από τη Super League. Θα είναι δύσκολο. Το δύσκολο όμως, είναι και ωραίο. Θα δώσεις περισσότερα από αυτά που μπορείς».

Στόχος είναι η γρήγορη άνοδος ή ας έρθει και την τελευταία αγωνιστική;

«Αυτό που θέλουμε είναι η άνοδος, όποτε και αν έρθει. Σίγουρα θα είναι καλύτερα να έρθει γρήγορα, αλλά έχει πολλά παιχνίδια ακόμα».

«ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ»

Πότε μπήκε το ποδόσφαιρο στη ζωή του Μπράνα Ιλιτς;

«Οταν ήμουν έξι χρονών. Στο χωριό μου, το Γκολουμπίντσι. Είναι περίπου 15-20 λεπτά από το Βελιγράδι και έχει 5-6 χιλιάδες κατοίκους. Εκεί ξεκινήσαμε μαζί με τον φίλο μου, τον Νίκιτσα. Αυτός ήρθε λίγο πιο μετά. Ο πατέρας μου ήταν προπονητής και έτσι ξεκίνησα δίπλα του».

Ο πατέρας σου έπαιζε μπάλα;

«Ναι, και ο πατέρας μου και ο αδελφός μου. Ο πατέρας μου αγωνίστηκε μέχρι τη Β’ Εθνική της Σερβίας, όπως και ο αδελφός μου. Μετά ήρθα εγώ για να κάνω κάτι παραπάνω (σ.σ. γέλια)».

Και ξεκίνησες το ποδόσφαιρο σε μία δύσκολη περίοδο για τη Σερβία, εν μέσω πολέμου.

«Ναι, είχαμε τον πόλεμο τότε. Εμείς στη Σερβία όμως δεν νιώσαμε τόσο τον πρώτο πόλεμο, όσο τους βομβαρδισμούς με την Αμερική. Μετά το χωριό μου πάντως, πήγα στις ακαδημίες της Ζέμουν».

Ηταν ένας τρόπος διαφυγής το ποδόσφαιρο;

«Ηταν μία ευχάριστη παρένθεση στον πόλεμο. Παίζαμε κάθε μέρα. Εκτός από τις ώρες που ήμουν στο σχολείο. Μόνο αυτό κάναμε, τίποτε άλλο».

«ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Η Ελλάδα πως προέκυψε;

«Πρώτα είχα πάει στο Καζακστάν. Γύρισα στη Σερβία, ήμουν χωρίς ομάδα και ήρθε η πρόταση από τον ΠΑΣ. Μιλούσαμε έναν μήνα θυμάμαι. Δοκιμάστηκα σε κάποιες ομάδες, αλλά τελικά ήρθα στην Ελλάδα».

Ζεις το ελληνικό ποδόσφαιρο τέσσερα χρόνια. Παρακολουθείς όσα ακούγονται και λέγονται. Πως το βλέπεις γενικότερα ως προϊόν;

«Είναι λίγο περίεργο… Για να μην πω κάτι άλλο. Σίγουρα κάποια πράγματα πάνε προς το καλύτερο, όπως και κάποια άλλα χειροτερεύουν. Για μένα, η ποιότητα τω ομάδων πέφτει κάθε χρόνο. Ως πρωτάθλημα όμως είναι ωραίο, γιατί υπάρχουν ιστορικές ομάδες. Υπάρχουν ντέρμπι. Αυτό είναι ωραίο. Απλά μακάρι να υπάρχουν λιγότερες διακοπές στα πρωταθλήματα».

Υπάρχουν κοινά ανάμεσα στον Ελληνα και Σέρβο οπαδό;

«Εδώ οι Ελληνες να σου πω την αλήθεια, έχουν περισσότερο πάθος. Ειδικά εδώ στον ΑΡΗ. Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο, είναι τρόπος ζωής. Μπαίνεις σε ένα καφέ και παντού έχουν τηλεοράσεις και βλέπουν αγώνες. Ολα είναι γεμάτα και όλοι βλέπουν μπάλα. Από μικροί ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Για αυτό και έχουν και περισσότερο πάθος».

ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ ή Ερυθρός-Αστέρας-Παρτιζάν; Αν και το πρώτο δεν το έχεις ζήσει ως παίκτης.

«Εχω παίξει δύο ντέρμπι στη Σερβία με τον Ερυθρό Αστέρα. Θέλω να δω και ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Να το ζήσω. Πιστεύω πάντως ότι θα είναι πιο ωραία εδώ».

«ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΧΟΥΜΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗ»

Ως κάτοικος Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πως ζεις την οικονομική κρίση;

«Δεν ήμουν εδώ στα καλά χρόνια. Ηρθα το 2012 που ήταν ήδη δύσκολη η κατάσταση. Εμείς στη Σερβία έχουμε 30 χρόνια κρίση. Εσείς δεν μπορείτε να καταλάβετε τι έχουμε ζήσει εμείς εκεί. Ο κόσμος όμως εδώ, έχει συνηθίσει με πιο ωραία πράγματα. Τώρα η κατάσταση δυσκολεύει. Και αυτό φαίνεται και στα γήπεδα. Ελπίζω να αλλάξει κάτι».

Αρα αυτό που λες είναι ότι υπάρχουν και χειρότερα από την Ελλάδα…

«Και πολύ χειρότερα…»

«ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ»

Ο Μπράνα Ιλιτς έχει βγάλει λεφτά από το ποδόσφαιρο;

«Ο Μπράνα είναι μία χαρά με αυτά που έχει κάνει. Είμαι ευχαριστημένος με όσα έχω πετύχει. Σίγουρα θέλω να κάνω κι άλλα, για αυτό ήρθα και εδώ».

Μέχρι ποια ηλικία έχεις στόχο να παίζεις μπάλα;

«Οσο αντέχω, θα παίζω. Μετά τον ΑΡΗ, θα δω. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσω στο ίδιο επίπεδο».

Θα ήθελες ενδεχομένως να κλείσεις την καριέρα σου σε μία μεγάλη ομάδα όπως ο ΑΡΗΣ;

«Το έχω σκεφτεί πολλές φορές και μπορεί να γίνει. Μπορεί να γυρίσω και στη Σερβία, για να παίξω μπάλα στο χωριό μου. Θέλω πάντως να παραμείνω στο ποδόσφαιρο. Είτε ως προπονητής είτε από άλλο πόστο».

Πιο πολύ φαντάζομαι σε… ψήνει ο ρόλος του προπονητή.

«Ναι, γιατί έχω ξεκινήσει για να πάρω και το δίπλωμα. Απλά σε κάποια φάση το σταμάτησα καθώς δεν προλάβαινα».

Η Σερβία πάντως βγάζει καλούς προπονητές. Οπως ο Μπάγεβιτς που έχει περάσει και από τον ΑΡΗ.

«Κοίτα, στη Σερβία μαθαίνεις ποδόσφαιρο. Τόσο ως προπονητής όσο και ως παίκτης».

«Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ»

Η ζωή στη Θεσσαλονίκη;

«Τέλεια! Εχει τα πάντα και η Σερβία είναι κοντά. Νιώθω πολύ καλά εδώ. Εχω αυτά που θέλω. Στην ομάδα είμαστε μία οικογένεια, εντός και εκτός γηπέδου».

Ελληνίδες οι Σέρβες;

«Οταν λέω ότι είμαι από Σερβία, μου λένε ότι έχουμε πολύ ωραίες γυναίκες. Και εδώ βέβαια είναι πολύ ωραίες, δεν μπορώ να πω».

Ελληνική η σερβική κουζίνα;

«Είναι περίπου ίδιες».

Αγαπημένο φαγητό;

«Κοτόπουλο με πατάτες φούρνου».

«ΤΟ 2017 ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΓΚΟΛ»

Το μήνυμα σου στον κόσμο;

«Κάθε φορά να είναι δίπλα μας και να έρχονται για να βοηθούν. Είναι δύσκολη η χρονιά. Μακάρι να συνεχίσουμε όλοι μαζί και να γυρίσουμε εκεί που πρέπει να είναι ο ΑΡΗΣ».

Τι θέλεις να φέρει το 2017 στον ΑΡΗ και σε σένα;

«Στον ΑΡΗ, την άνοδο. Εγώ θέλω να συνεχίσω με καλές εμφανίσεις, να είμαι υγιής και να βάζω γκολ. Αυτή είναι η δουλειά μου».

Προτεινόμενα Άρθρα