Ο τελικός θα γίνει στις (05/02).
Σε ένα ματς που κρίνεται μια θέση στον τελικό του θεσμού δεν περιμένεις να δεις πολλές φάσεις και θέαμα, με την σκοπιμότητα και την τακτική -λογικά- να είναι το κυρίαρχο συστατικό.
Παραδόξως, οι δύο αντίπαλοι προσέφεραν καλό θέαμα και ο αγώνας είχε ρυθμό και φάσεις εκατέρωθεν. Όσο η ώρα περνούσε και το σκορ έμενε στο μηδέν οι φάσεις και το επιθετικό παιχνίδι περιοριζόταν.
Το πρώτο γκολ της αναμέτρησης ήρθε εντελώς ανέλπιστα. Το Καμερούν κέρδισε φάουλ έξω από την μεγάλη περιοχή της Γκάνας. Η ασυνεννοησία του τερματοφύλακα της Γκάνας (Μπριμά) με τον αμυντικό (Μπόι), που δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για το ποιός θα διώξει την μπάλα, «έδωσε» σουτ σε κενή εστία στον Γκατζουι, που δεν αστόχησε και άνοιξε το σκορ για το Καμερούν, στο 72′.
Το έργο της Γκάνας είχε γίνει, πλέον, πολύ δύσκολο και η ομάδα του Μουμπάρακ Γουακάσο «βγήκε» μαζικά μπροστά, για να ψάξει το γκολ της ισοφάρισης και να στείλει το ματς και την πρόκριση στην παράταση. Τα αμυντικά κενά που άφησε η μαζική επίθεση της Γκάνας, εκμεταλλεύτηκε ο Μπασογκογκ, ο οποίος με πλασέ στο 93′ έγραψε το τελικό 2-0 και σφράγισε την πρόκριση του Καμερούν στον τελικό του Κόπα Άφρικα.
Συμπτωματικά ο τελευταίος τελικός στον οποίο πήρε μέρος το Καμερούν (2008) ήταν κόντρα στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος είχε κατακτήσει το τρόπαιο και τα «Λιοντάρια»… χρωστάνε μια απάντηση.
Η Αίγυπτος πέρασε το εμπόδιο της Μπουρκίνα Φάσο στα πέναλτι, μετά το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας, στον χτεσινό αγώνα.
«Φαραώ» και «Λιοντάρια» θα παίξουν για το τρόπαιο στις 05/02.