Το vibe του πρώτου μήνα και… μακριά από τον δεύτερο

Κάθε ποδοσφαιρική συνεργασία ξεκινά συνήθως με ενθουσιασμό και προσδοκίες… Κάτι σαν γαμός και το ταξίδι του μέλιτος.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η παρουσία του Μανόλο Χιμένεθ στον ΑΡΗ, με εκείνα τα πολλά μαζεμένα θετικά αποτελέσματα του πρώτου μήνα.

Ο Σεπτέμβριος είχε τέσσερις συνεχόμενες νίκες, μια εικόνα που έδειχνε σταδιακά να σταθεροποιείται και το αίσθημα ότι ο 61χρονος Ισπανός μπορεί να φέρει την αλλαγή. Ακόμη και το εντός έδρας 1-1 με τον Πανσερραϊκό δεν κλόνισε αυτή τη θετική αίσθηση. Όμως ο Οκτώβριος… φρέναρε ό,τι πήγαινε να «χτιστεί». Από τις Σέρρες και μετά, ο ΑΡΗΣ μετρά έξι ματς χωρίς νίκη, παραμένοντας δίχως τρίποντο από τις 20 Σεπτεμβρίου και το 1-0 επί της Κηφισιάς. Το αποτέλεσμα είναι η πτώση στην 7η θέση και μια παρατεταμένη αγωνιστική κρίση.

Ένα… πιθανό «σημείο μηδέν»

Η βαριά ήττα από τον ΟΦΗ (0-3) —τη μοναδική νίκη των Κρητικών στο πρωτάθλημα– αποτέλεσε καθοριστικό σημείο. Ο ίδιος ο Χιμένεθ περιέγραψε την εμφάνιση ως «αηδία» και αυτό το παιχνίδι ίσως επηρέασε τη σκέψη του περισσότερο απ’ όσο παραδέχτηκε δημόσια, οδηγώντας τον σε μια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης μετά τη διακοπή.

Μέχρι τότε ο ΑΡΗΣ είχε τουλάχιστον ισορροπήσει αμυντικά, όμως το μεγάλο του πρόβλημα —η επιθετική δυστοκία— παρέμενε άλυτο. Ο Ισπανός προχώρησε σε τολμηρές δοκιμές. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό παρέταξε ρόμβο που είχε προπονηθεί μόλις λίγες ημέρες. Το πρώτο μέρος βρήκε τους παίκτες να ψάχνουν τον ρόλο τους και το γρήγορο γκολ του Σφιντέρσκι δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Στο δεύτερο ημίχρονο, με πιο καθαρή τακτική προσέγγιση, ο Άρης σώθηκε χάρη στο γκολ του Δώνη (1-1).

Ακολούθησε η διάταξη 3-5-2 στη Λιβαδειά, που πράγματι περιόρισε την πιο παραγωγική επίθεση του πρωταθλήματος. Παρά το προβάδισμα μέσω αυτογκόλ, το πλάνο δεν απέφερε ξανά νίκη και το τελικό ήταν πάλι 1-1, παρότι πάλι με την πιο ορθολογική τετράδα η ομάδα λίγο έλειψε να κερδίσει στο φινάλε.

Μέσα σε όλα αυτά, υπήρχαν και τολμηρές επιλογές προσώπων. Ο Γένσεν ως εξτρέμ ή καιως φουλ μπακ ενώ είναι κυρίως παίκτη άξονα, αλλά και η επιμονή στον Γαλανόπουλο στη θέση 10, παρότι υπάρχουν πιο δημιουργικές λύσεις. Μοναδική εξαίρεση τα ντέρμπι όπου ο Έλληνας μέσος… κουμπώνει καλά σε αυτή τη θέση.

Παιχνίδια μέσα από τα οποία δεν ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ηταν όμως και δύσκολα ματς με δύο ντέρμπι μεταξύ άλλων, στα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν αποτυχημένα τα αποτελέσματα. Υπήρχε όμως το βάρος της ανάγκης των βαθμών, αλλά και η εικόνα που παρουσίαζε η ομάδα με εξαίρεση κάποια καλά διαστήμαστα στα περισσότερα από αυτά τα ματς.

Οι τραυματισμοί ήταν όντως πρόβλημα

Ο ΑΡΗΣ εξακολουθεί να έχει μία από τις χειρότερες επιθέσεις της λίγκας και ο Χιμένεθ δεν έχει καταφέρει ακόμη να αλλάξει αυτό το δεδομένο, επικαλούμενος αρκετές φορές τους τραυματισμούς. Στον πρώτο μήνα, οι πολλές απουσίες αποτελούσαν… χοντρό πρόβλημα, καταφέροντας μέσα σε αυτό το πλαίσιο να φέρει κάποια σημαντικά αποτελέσματα.Ομως τον Οκτώβριο οι σημαντικές απουσίες περιορίστηκαν σε Φαμπιάνο, Καντεβέρε, Δώνη και Μεντίλ, έχοντας βέβαια και κάποια επιμέρους ζητήματα που δεν επηρέαζαν τόσο τα βασικά του πλάνα.,

Ο Χιμένεθ χρειάζεται ηρεμία μυαλού… και το vibe του πρώτου γύρου

Σαφώς στη συζήτηση υπάρχει η ευθύνη των παικτών που είναι μεγάλη, με εκείνη που έχουν τα… βαριά χαρτιά να είναι μεγάλη. Ο πρώτος, όμως, που πρέπει να έχει διάυγεια είναι ο Ανδαλουσιανός. Κάτι που δεν έδειξε με δηλώσεις όπως μετά τον Παναθηναϊκό ή όταν… έβγαλε αγωνία για τις μεταγραφές λίγο μετά την αναμέτρηση κόντρα στον Αστέρα. Πρέπει να βρει ξανά τον «αέρα» και το vibe που έφερε στην ομάδα κατά τον πρώτο του μήνα, όπου πραγματικά έδειξε ότι μπορεί να αλλάξει πράγματα. Ο ΑΡΗΣ έχει άλλα έξι ματς μέχρι τον Ιανουάριο και πρέπει να σηκώσει κεφάλι, δίχως τη δυνατότητα να ποντάρει μέχρι τότε στις ανακατατάξεις του ρόστερ.

Το πρόγραμμα, βέβαια, δεν είναι εύκολο. Ως τα Χριστούγεννα ο ΑΡΗΣ έχει τέσσερα ντέρμπι σε έξι παιχνίδια, με δύο από αυτά απέναντι στον ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Τα περιθώρια είναι μηδενικά όμως… Η ομάδα χρειάζεται βαθμούς για να ξεφύγει από την κρίση που κρατά πάνω από έναν μήνα. Η αφετηρία αυτού του «restart» καλείται να γίνει απέναντι στην ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μία έδρα όπου ο Χιμένεθ θα αποθεωθεί, αλλά ο ίδιος θα πρέπει να παίξει κόντρα στον σύλλογο που σημάδεψε την καριέρα του. Στο ποδόσφαιρο, άλλωστε, το συναίσθημα σταματά εκεί που αρχίζει το συμφέρον.

Θεσσαλονίκη: Λήξη συναγερμού για την 16χρονη που εξαφανίστηκε
Προηγούμενο άρθρο Θεσσαλονίκη: Λήξη συναγερμού για την 16χρονη που εξαφανίστηκε
Επόμενο άρθρο Ο Νίκολιτς περιμένει τους διεθνείς… και όχι μόνο
Ο Νίκολιτς περιμένει τους διεθνείς… και όχι μόνο