«Ο,τι έχουν και δεν έχουν για την άνοδο»

από AllAboutARIS

Τι δήλωσε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των "κίτρινων" στην "ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ" και στους Αλέξη Σαββόπουλο, Νίκο Παπαδόπουλο

Με συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!», ο πρώην γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού ΑΡΗ, κάνει τον δικό του απολογισμό για τη μέχρι τώρα παρουσία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ. Σχολιάζει την ήττα στο κομβικό παιχνίδι των Τρικάλων, τα λάθη που έγιναν στο φετινό μεταγραφικό σχεδιασμό, την αλλαγή προπονητή και στέκεται στην ευθύνη των παικτών του ΑΡΗ, τονίζοντας ότι πρέπει να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν μέχρι το φινάλε της σεζόν από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει χαθεί ο στόχος της ανόδου στη Σούπερ Λιγκ.

«Παίζετε στον ΑΡΗ, μην το ξεχνάτε!»

Περίμενες σε ένα κομβικό παιχνίδι όπως αυτό στα Τρίκαλα τέτοια εμφάνιση;

«Όχι. Πίστευα ότι η ομάδα έχει την ικανότητα να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Πες το πάθος… Πες το να δημιουργήσει κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις για να απειλήσει. Τα Τρίκαλα δεν το ένιωσαν αυτό. Να πούμε να συνέλθουν; Το έχουμε κάνει πολλές φορές φέτος… Τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ, ενώ οι εμφανίσεις της ομάδας είναι αποκαρδιωτικές».

Ως κεντρικός αμυντικός, πως κρίνεις την αποβολή του Ταυλαρίδη;
«Λειτούργησε λάθος. Αλλά για να το κρίνουμε καλύτερα, πρέπει να γνωρίζουμε τι γίνεται πρώτα στο μυαλό του παίκτη και εν συνεχεία στα αποδυτήρια».

Η κίνηση του Διούδη στο πέναλτι, σου δείχνει κάτι;
«Ο Σωκράτης ξέρει που είναι και πως πρέπει να συμπεριφερθεί. Από μόνος του όμως, δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Ναι μεν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ψυχολογικά, αλλά είναι τερματοφύλακας. Ο ΑΡΗΣ θέλει γκολ».

«Η ομάδα κερδίζει με το… στανιό»

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα του φετινού ΑΡΗ;
«Είναι θέμα διάθεσης. Βλέπεις παιδιά που προσπαθούν και δεν μπορούν. Μιλάμε για παίκτες που παίζουν χρόνια ποδόσφαιρο. Σε αυτό το χρονικό σημείο, οι παίκτες έπρεπε να είναι πιο αποφασιστικοί και να βγάζουν περισσότερη ενέργεια».

Δηλαδή όλο αυτό γίνεται επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν την πίεση;
«Ένα κομμάτι είναι και η πίεση. Για να τη διαχειριστείς όμως, πρέπει να είσαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση και να έχεις ψυχολογία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η ομάδα δεν μπορεί. Δεν υπάρχει πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Όταν κερδίζει, το κάνει πιο πολύ με το… στανιό».

Τι μπορεί να κάνει ο προπονητής σε μία τέτοια περίπτωση;
«Να τους βοηθήσει ψυχολογικά. Πόσο να αλλάξει την προπόνηση; Είμαστε αρχές Απριλίου. Βέβαια να σας πω την αλήθεια, δεν μπορώ να πιστέψω ότι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές δεν έκαναν προπόνηση. Έπρεπε να έχουν στο μυαλό τους ότι την Κυριακή παίζουν αγώνα και οφείλουν να κάνουν κάτι».

Λένε όμως ότι το πρόβλημα ήταν ότι ακολουθούσαν λάθος πρόγραμμα. Εσύ από την εμπειρία σου, έχεις ξαναδεί να δίνεται πρόγραμμα προπόνησης εξ αποστάσεως;
«Πρέπει να είσαι “παρών” στην προπόνηση. Άλλος μπορεί να είναι άρρωστος, άλλος μπορεί να πονάει το κεφάλι του ή το πόδι του. Δεν μπορεί να γίνεται η ίδια προπόνηση κάθε μέρα. Ενδεχομένως κάποιοι να χρειάζονται ξεκούραση. Είναι πολλά πράγματα».

«Λάθη που κοστίζουν»

Θεωρείς ότι ένα μεγάλο κομμάτι για τη μέτρια αγωνιστική εικόνα της ομάδας, οφείλεται στην απουσία λύσεων σε συγκεκριμένες θέσεις;
«Ακούω πολύ ότι έγιναν λάθη στο σχεδιασμό. Η ομάδα πήρε το καλοκαίρι έναν Ισπανό που δεν της “βγήκε”. Πήρε στόπερ τον Γενάρη. Ο επιθετικός που απέκτησε δεν έπαιξε ποτέ. Αυτά είναι λάθη που σου κοστίζουν. Υπήρχε ένα δύσκολο πρόγραμμα, στο οποίο έπρεπε να γίνει σωστή διαχείριση. Το παράδοξο είναι ότι έστω κι έτσι, η ομάδα ξεκίνησε καλά».

Ήταν λάθος ότι η ευθύνη του αγωνιστικού σχεδιασμού δεν δόθηκε σε έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου, ο οποίος επί της ουσίας θα ήταν και ο τεχνικός διευθυντής;
«Η ευθύνη των επιλογών βάρυνε τον πρόεδρο και τον προπονητή. Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι ο κ. Αναστόπουλος δεν είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Τόσα χρόνια βρίσκεται στα γήπεδα. Κάπου αλλού… κόλλησε η δουλειά. Δεν χρειάζεται όμως να κάνουμε επικήδειο. Υπάρχουν περιθώρια ακόμα για την ομάδα. Μαθηματικά και εφόσον κάνει δέκα νίκες, μπορεί να ανέβει. Με αυτή την εικόνα όμως, δεν πας πουθενά. Τα παιδιά πρέπει να προσπαθήσουν και οφείλουν να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν».

«Δεν γίνεται να αδικείται ο ΑΡΗΣ»

Ο προηγούμενος προπονητής μίλησε πολλές φορές και για ατυχία…
«Είναι αλήθεια αυτό. Αν έμπαινε το πέναλτι στη Λαμία και κερδίζαμε στη Ριζούπολη, τότε μπορεί να μιλούσαμε διαφορετικά. Δυστυχώς δεν έγιναν όμως. Και με τα “αν” δεν γίνεται τίποτα».

Η διαιτησία έχει επηρεάσει την πορεία της ομάδας;
«Αυτό το ζήτημα έπρεπε να είναι λυμένο από την αρχή της χρονιάς. Μιλάμε για τον ΑΡΗ της Β’ Εθνικής. Δεν πρέπει να αδικείται πουθενά. Αντίθετα, βλέπω κακές διαιτησίες, όπως στη Λαμία».

Η απουσία του Τάτου σε αρκετά παιχνίδια έχει στοιχίσει;
«Αυτό φαίνεται πολύ έντονα στην ομάδα. Είναι όμως θέμα προπονητή και πως το σκέφτεται. Δεν γίνεται ο Ανδρέας να παίζει κάθε Κυριακή. Μπορεί να τραυματιστεί. Έπρεπε να βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Να υπάρχει ένα εναλλακτικό πλάνο».

«Δεν υπάρχουν μάγοι»

Θεωρείς ότι η αλλαγή προπονητή έπρεπε να γίνει νωρίτερα;
«Ίσως… Μπορεί να βοηθούσε την ομάδα. Είναι όμως μία εικασία. Η αλλαγή προπονητή μπορεί να βοηθήσει, μπορεί και όχι. Δεν υπάρχουν “μάγοι”. Περίμενα βέβαια και από ορισμένους παίκτες να δώσουν το κάτι παραπάνω. Υπάρχει όμως χρόνος. Κάποιοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Υπάρχει κάποιος παίκτης που έχεις ξεχωρίσει;
«Ο Σόουζα ήρθε τον Ιανουάριο και ανταποκρίθηκε καλά. Ο Μπαργκάν και ο Μιλούνοβιτς ξεκίνησαν δυνατά, όμως στην πορεία τους… χάσαμε. Ο Παυλίδης επίσης είναι καλός, αλλά δεν έχει κάνει τη διαφορά. Ο Ανδρέας (σ.σ. Τάτος) κάποιες φορές βοηθάει ακόμα και με τα σκαμπανεβάσματά του. Μπορεί όμως να δώσει πολλά περισσότερα. Ο Ίλιτς στην αρχή δεν ήταν τόσο καλός όσο τώρα. Δεν τον βοηθάει κάποιες φορές και η ομάδα».

Στον κόσμο του ΑΡΗ, τι έχεις να πεις;
«Ο κόσμος θέλει μία βοήθεια από την ομάδα. Και εμείς στη Β’ Εθνική δεν ήμασταν στα καλύτερα μας, αλλά στο τέλος ανεβήκαμε. Και ο κόσμος το είδε αυτό. Ήρθε και στήριξε. Φέτος όμως μερικές εμφανίσεις είναι ανεξήγητες».

Πιστεύεις ότι παίζει ρόλο και το βάρος της φανέλας;
«Κοιτάξτε… Κάποιος μπορεί να είναι καλός ποδοσφαιριστής, όμως στο Χαριλάου μπορεί να παίξει; Εκεί υπάρχει απαίτηση. Στην ουσία είναι μία αρένα! Στον ΑΡΗ πρέπει να είσαι καλύτερος από τον αντίπαλο, όχι ισάξιος. Εντός, αλλά και εκτός έδρας. Δεν πρέπει να τα παρατήσουν οι παίκτες. Μπορώ να τους το πω με όλη τη καλή διάθεση: στον ΑΡΗ παίζετε, μην το ξεχνάτε!».

Οι περισσότεροι βαθμοί όμως έχουν χαθεί εκτός έδρας.
«Εκεί ο αντίπαλος θα παίξει και πιο δυναμικά. Σε αυτό το κομμάτι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Στη Λαμία για παράδειγμα, η ομάδα ήταν παθητική. Όπως και στα Τρίκαλα ή με τον Αγροτικό Αστέρα. Εγώ περίμενα εκτός έδρας να επιβάλλει το παιχνίδι της. Δεν μπορεί πάντως κανένας να βοηθήσει τους παίκτες. Οι ίδιοι πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους»

Προτεινόμενα Άρθρα