Η Σέλτικ ζητάει την αφαίρεση τίτλων από τη Ρέιντζερς

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Η Ρέιντζερς κρίθηκε ένοχη για φοροδιαφυγή από το 2001 μέχρι το 2009 και παράτυπο σύστημα πληρωμών με συνέπεια η Σέλτικ να ζητάει αναθεώρηση αθλητικών αποφάσεων και αφαίρεση τίτλων

H Ρέιντζερς ηττήθηκε νομικά σε υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής μεταξύ 2001 και 2009, μετά από ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει την Εφορία της Μεγάλης Βρετανίας.
Η πολυνίκης του πρωταθλήματος Σκοτίας κρίθηκε ένοχη για σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιούσε για περίπου 80 ποδοσφαιριστές, προπονητές και στελέχη, με το οποίο απέφυγε να φορολογηθεί για αμοιβές περίπου 47.000.000 λιρών.

Ο σύλλογος ουσιαστικά χορηγούσε δάνεια μέσω ειδικού λογαριασμού υπαλλήλων, πρακτική που στη Μεγάλη Βρετανία είναι συνηθισμένη σε μεγάλες εταιρίες, αφού με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές. Τα δάνεια δεν αποπληρώνονται ποτέ, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τον μισθό των υπαλλήλων και με αυτόν τον τρόπο το κράτος χάνει εκατομμύρια σε φορολογικά έσοδα.

Η Ρέιντζερς βρέθηκε για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου του 2012 και για δεύτερη φορά το 2014, ωστόσο και τις δύο φορές δικαιώθηκε. Παρ’ όλα αυτά, οι εφοριακές αρχές άσκησαν έφεση και η δίκη συνεχίστηκε το 2015 σε ανώτερο δικαστήριο, το οποίο εντόπισε παράβαση στο συγκεκριμένο σύστημα πληρωμής.

Σε αυτό το διάστημα, ο σύλλογος είχε χρεοκοπήσει και ρευστοποιηθεί μετά από άλλη υπόθεση φοροδιαφυγής, με τον εκκαθαριστή, την εταιρία “BDO”, να ασκεί έφεση κατά της απόφασης του 2015 και να την οδηγεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στο Λονδίνο. Η ετυμηγορία εκδόθηκε την Τετάρτη και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο δικαστικής συνέχειας εντός των συνόρων.

Η νομοθεσία στη χώρα άλλαξε τον Δεκέμβριο του 2010 και δόθηκε περιθώριο σε όλες τις εταιρίες που χρησιμοποιούσαν αυτό το σύστημα πληρωμών να έρθουν σε συμβιβασμό με τις εφοριακές αρχές. Αυτό έπραξε και η Σέλτικ, η οποία είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο για να πληρώσει τον Ζουνίνιο το 2005.

Η προθεσμία έληγε τον Ιούλιο του 2015 και ο εκκαθαριστής της Ρέιντζερς, έχοντας δύο δικαστικές αποφάσεις υπέρ του, δεν αξιοποίησε το “παράθυρο”, αλλά συνέχισε να πολεμάει νομικά την Εφορία.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X