Άλπεις, Βαλκάνια και… Καρπενήσι

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

10+1 χρόνια προετοιμασίες

Αναδρομή στα βασικά στάδια προετοιμασίας του ποδοσφαιρικού ΑΡΗ από το 2006 μέχρι το 2016

Άλπεις, Βαλκάνια και… Καρπενήσι

Είτε μιλάμε για τον Κριστιάνο Ρόναλντο, είτε για παίκτη της πιο χαμηλής ερασιτεχνικής κατηγορίας, τη λέξη «προετοιμασία»… απεχθάνονται όλοι οι ποδοσφαιριστές. Ειδικά οι πρωινές προπονήσεις χωρίς την μπάλα και τα ατέλειωτα χιλιόμετρα για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης μοιάζουν «αγγαρεία». Όμως, είναι και απαραίτητα συστατικά για να «χτιστεί» η ομάδα και συχνά το βασικό στάδιο είναι αυτό που καθορίζει και την πορεία, που θα έχει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι οι προπονητές θέλουν στην προετοιμασία να έχουν στη διάθεσή τους ένα πλήρες ρόστερ, ώστε να μοντάρουν σωστά το σύνολο. Αν ένας παίκτης απουσιάσει αυτή την περίοδο, όσο ποιοτικός και αν είναι, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να φτάσει στο επίπεδο ετοιμότητας των συμπαικτών του. 
Η εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» παρουσιάζει τις προετοιμασίες, που έκανε το ποδοσφαιρικό τμήμα τα τελευταία δέκα χρόνια.

10+1 χρόνια προετοιμασίες

Αφιέρωμα στο βασικό στάδιο κάθε σεζόν από το 2006

2006-07

Μέρος: Νόρτσια, Ιταλία

Προπονητής: Γκιγιέρμο Όγιος

Παραμονή: 16/07-05/08

Στις Άλπεις και τη βόρεια Ιταλία βρέθηκε για προετοιμασία ο ΑΡΗΣ τη χρονιά επιστροφής στη φυσική του θέση. Ο Γκιγιέρμο Όγιος δημιούργησε ένα ομοιογενές σύνολο με τους 26 παίκτες, που βρίσκονταν στη διάθεσή του, στους οποίους κατόπιν προστέθηκαν οι Χοσέ Λουίς και Σέρχιο Κόκε.

2007-08

Μέρος: Καμπρετόν Μπορντό, Γαλλία και Άλμπερτβιλ, Γαλλία

Προπονητής: Χουάν Κάρλος Ολίβα

Παραμονή: 12/07-28/07

Σε γαλλικό έδαφος πέρασαν μεγάλο μέρος του καλοκαιριού του 2007 οι «κιτρινόμαυροι». Η αποστολή αρχικά έμεινε σε περιοχή του Μπορντό στα παράλια του Ατλαντικού, έπειτα έδωσε φιλικά παιχνίδια στα νότια της χώρας και ανέβηκε στο Άλμπερτβιλ, στις Γαλλοελβετικές Άλπεις, την τελευταία εβδομάδα. Οι ποδοσφαιριστές ήταν 22, όλοι με συμβόλαιο πλην του Νταβίντ Ετό (αδερφού του κορυφαίου επιθετικού Σαμουέλ Ετό), που ήταν υπό δοκιμή.

2008-09

Μέρος: Ζέεφελντ, Αυστρία

Προπονητής: Κίκε Ερνάντεθ

Παραμονή: 14/07-31/07

Η επιλογή του ξακουστού προπονητικού κέντρου ανήκε στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος, όμως, αποχώρησε λίγες μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας. Τη θέση του στο τιμόνι της ομάδας πήρε ο Κίκε Ερνάντεθ στη δεύτερη θητεία του στον ΑΡΗ και ταξίδεψε στην Αυστρία με 24 παίκτες.

2009-10

Μέρος: Σαν Βιτζίλιο Ντι Μαρέμπε, Ιταλία

Προπονητής: Ιομάρ Μαζίνιο

Παραμονή: 15/07-03/08

Ιταλία και πάλι μετά από τρία χρόνια και Δολομιτικές Άλπεις είχε το πρόγραμμα του ΑΡΗ, που έμεινε βόρεια, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Οι ποδοσφαιριστές ήταν συνολικά 28, μαζί με τον Χαβιέ Κάμπορα, ο οποίος ενσωματώθηκε στην αποστολή την επομένη της άφιξης. Η ομάδα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη δύο μέρες πριν το φιλικό με τη Μπόκα Τζούνιορς, που άφησε εποχή.

2010-11

Μέρος: Κίτσμπουελ, Αυστρία και Κρανς Μοντάνα, Ελβετία

Προπονητής: Έκτορ Ραούλ Κούπερ

Παραμονή: 22/06-05/07 και 11/07-18/07

Επίσκεψη σε δύο χώρες και εντατικό τρέξιμο περιελάμβανε η προετοιμασία υπό τις οδηγίες του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο Αργεντινός τεχνικός διάλεξε 21 ποδοσφαιριστές, που τον συνόδευσαν στην Αυστρία, εκτός του Χαβιέ Κάμπορα, που μπήκε στις προπονήσεις πάλι λίγες μέρες μετά, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα με τη βίζα του. Παίκτες των τμημάτων υποδομής ακολούθησαν την πρώτη ομάδα και έκαναν αρκετά καλή εντύπωση, ώστε να υπογράψουν επαγγελματικά συμβόλαια.

2011-12

Μέρος: Ζέεφελντ, Αυστρία

Προπονητής: Σάκης Τσιώλης

Παραμονή: 25/07-07/08

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια που ο ΑΡΗΣ προτίμησε το Ζέεφελντ για τη διεξαγωγή του βασικού σταδίου της προετοιμασίας του. Ο Σάκης Τσιώλης βρέθηκε στις Αυστριακές Άλπεις μαζί με 28 παίκτες της επιλογής του για να στήσει την ομάδα της καινούριας χρονιάς.

2012-13

Μέρος: Πράτο, Ιταλία

Προπονητής: Μάκης Κατσαβάκης

Παραμονή: 23/07-06/08

Η βόρεια Ιταλία προτιμήθηκε και το 2012 από το ποδοσφαιρικό τμήμα. Η κατάσταση στην ομάδα ήταν δύσκολη, λόγω του περιορισμού μεταγραφών που της επιβλήθηκε. Μάλιστα, μεταξύ των 26 ποδοσφαιριστών που επέλεξε ο Μάκης Κατσαβάκης δεν υπήρχε ούτε ένας ξένος.

2013-14

Μέρος: Πράβετς, Βουλγαρία

Προπονητής: Γιάννης Χατζηνικολάου

Παραμονή: 07/07-17/07

Η σεζόν ξεκίνησε στη γειτονική Βουλγαρία και μακριά από τα γνώριμα τοπία των Άλπεων. Οι παίκτες ήταν αρχικά 28 και στην αποστολή προστέθηκαν τις επόμενες μέρες οι Σωκράτης Διούδης και Ντιν Μπουζάνης.

2014-15

Μέρος: Πράβετς, Βουλγαρία

Προπονητής: Δημήτρης Καλαϊτζίδης

Παραμονή: 02/08-14/08

Δεύτερη σερί χρονιά που ο ΑΡΗΣ ταξίδεψε στο Πράβετς της Βουλγαρίας για την προετοιμασία του. Ωστόσο, είχαν αλλάξει πολλά μέσα σ’ ένα ημερολογιακό έτος με την ομάδα να προετοιμάζεται αρχικά για Φούτμπολ λιγκ με διοίκηση Παναγιώτη Στεφανίδη (τελικά ανέλαβε ο Γιώργος Γαλανός και αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική). Μόλις 15 ήταν οι ποδοσφαιριστές που ακολούθησαν την αποστολή, οι τέσσερις από αυτούς, μάλιστα, προέρχονταν από τα τμήματα υποδομής.

2015-16

Μέρος: Ζλάτιμπορ, Σερβία

Προπονητής: Δημήτρης Καλαϊτζίδης

Παραμονή: 15/08-23/08

Στη Σερβία βρέθηκαν οι «κιτρινόμαυροι» με 23 ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι του 2015, αλλά… όχι για πολύ. Λίγες μέρες μετά την άφιξη, ο Ερασιτέχνης ΑΡΗΣ με ανακοίνωσή του τερμάτισε τη συνεργασία με τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη και τον αδερφό του Άλεξ Κάλας και η αποστολή επέστρεψε εσπευσμένα από το Ζλάτιμπορ στη Θεσσαλονίκη. Αιτία, η απόφαση-σκάνδαλο για παραμονή του ΑΡΗ στη Γ’ Εθνική.

2016-17

Μέρος: Καρπενήσι, Ελλάδα

Προπονητής: Νίκος Αναστόπουλος

Παραμονή: 31/07-14/08

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο ΑΡΗΣ έμεινε Ελλάδα και συγκεκριμένα αναχώρησε την τελευταία μέρα του Ιουλίου για το Καρπενήσι. Την ομάδα ακολούθησαν 19 παίκτες και μαζί και ο Γάλλος μεσοεπιθετικός, Ράντι Μαζινγκά, ο οποίος δοκιμάστηκε από τον Νίκο Αναστόπουλο. Παρών σε κάποιες προπονήσεις ήταν και ο Θόδωρος Καρυπίδης.

Προτεινόμενα Άρθρα