Ο δωδεκάλογος της προετοιμασίας(pics)

από Γιώργος Γκάτος

Ο Αλέξης Σαββόπουλος παρακολούθησε την προετοιμασία και εστιάζει σε 12 σημεία

Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Προετοιμασία ήταν και πάει. Διαφορετικός προπονητής, νέα φιλοσοφία, άλλος τρόπος δουλειάς, πολλά τα νέα πρόσωπα. Ένας και αδιαπραγμάτευτος όμως ο στόχος. Στο τέλος της διαδρομής ο ΑΡΗΣ να πανηγυρίζει την επιστροφή του στη Σούπερ Λιγκ. Η “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στα 3-5 Πηγάδια για δυο ολόκληρες εβδομάδες και επιχειρεί μια περίληψη των όσων είδαμε, καταγράφοντας τα καλώς και τα κακώς κείμενα.

1. Ο προπονητής

Νέο πρόσωπο ο Δημήτρης Σπανός, άγνωστος σε όλους. Έδειξε σαφή επίγνωση της αποστολής που ανέλαβε, έβγαλε αυτοπεποίθηση και επιδιώκει να δώσει μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα του με πλάνο σχεδιασμένο ως την τελευταία λεπτομέρεια. Πολύ φωνακλάς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, συμμετείχε ενεργά στην τακτική, ενθάρρυνε και παρατηρούσε συνεχώς τους παίκτες του με τους οποίους φαίνεται ότι χτίζει μια σχέση σεβασμού και άνεσης μέχρι εκεί που πρέπει. Είναι στοίχημα για αυτόν ο ΑΡΗΣ και θέλει να το κερδίσει

2. Οι ποδοσφαιριστές

Σύνολο 30 στον αριθμό όσοι βρέθηκαν στο βουνό (δεν υπολογίζεται ο Πίντο). Δηλαδή 26 συν τέσσερις μικρούς από την ομάδα Κ19. Σε γενικές γραμμές έβγαλαν δίχως πρόβλημα την προετοιμασία, ήταν ορεξάτοι, έβγαλαν διάθεση και ολοκλήρωσαν το βασικό στάδιο δίχως να προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ξεχώρισε κάποιος, αφού φέτος ο ΑΡΗΣ θα είναι πιο… ομάδα. Δείχνουν όμως διατεθειμένοι να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνει ο ΑΡΗΣ, που για τους περισσότερους αποτελεί τεράστια πρόκληση.

3. Η διάταξη

Σταθερά 4-2-3-1. Αυτό δούλεψε αποκλειστικά ο προπονητής του ΑΡΗ στο βασικό στάδιο και αυτός θα είναι ο βασικός σχηματισμός της ομάδας. Επιλογές παικτών υπάρχουν πολλές, το ζήτημα είναι να βρει ο έλληνας τεχνικός τον ιδανικό συνδυασμό.

4. Το press

Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του φετινού ΑΡΗ θα είναι η πίεση ψηλά. Ο προπονητής του ΑΡΗ θεωρεί ότι η ομάδα του δεν πρέπει να περιμένει τον αντίπαλο αλλά να ορίζει αυτή τους κανόνες του παιχνιδιού. Το press μεσαίας γραμμής που μεταβάλλεται σε επιθετικό press οδηγώντας την ανάπτυξη του αντιπάλου σε συγκεκριμένη πλευρά θα είναι χαρακτηριστικό της ομάδας εφόσον αφομοιωθεί από όλους. Στόχος να μην επιτρέπεται στον αντίπαλο να αλλάξει κατεύθυνση στο παιχνίδι, να επιτυγχάνεται κατάκτηση της μπάλας και εκδήλωση ταχύτατης αντεπίθεσης. Αυτό προϋποθέτει γρήγορη αλλαγή επιθετικής συμπεριφοράς σε αμυντική με press στο σημείο απώλειας της μπάλας.

5. Η αθλητικότητα

Το φετινό ρόστερ του ΑΡΗ βρίθει από αθλητικότητα σε σχέση με την περσινή σεζόν. Ποδοσφαιριστές που πρώτα είναι καλοί αθλητές με εντυπωσιακά σωματικά προσόντα, δύναμη, όρεξη για δουλειά όπως ο Κάσσος με τον Νίκιτς για παράδειγμα που ξημεροβραδιάζονταν στο γυμναστήριο. Αυτό συνεπάγεται δυναμισμό στο παιχνίδι του ΑΡΗ με παίκτες που δεν φοβούνται να βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά και που χάρισαν μερικές πολύ δυνατές μονομαχίες στο Βέρμιο.

6. Η διάσπαση πολυπρόσωπης άμυνας

Έχοντας παρακολουθήσει όλα τα περσινά παιχνίδια του ΑΡΗ, ο Δημήτρης Σπανός εστίασε από την πρώτη προπόνηση στις αγωνιστικές αδυναμίες. Δηλαδή στην κυκλοφορία της μπάλας και την διάσπαση πολυπρόσωπων αμυνών για την πάραξη ευκαιριών. Ο έλληνας τεχνικός δούλεψε σχεδόν αποκλειστικά στην επιθετική τακτική, με κατοχή μπάλας, κάθετο ποδόσφαιρο, μεταφορά της μπάλας στο τρίτο επιθετικό τέταρτο του γηπέδου με συμμετοχή όλων των παικτών, υπομονή στο παιχνίδι, ταχύτητα στη σκέψη και τις μεταβιβάσεις. Συνολικά οι παίκτες διδάχτηκαν δέκα αυτοματισμούς στην επίθεση.

7. Το κλίμα

Με 14 νέα πρόσωπα που ήρθαν να προστεθούν στους “παλιούς” το κλίμα στα 3-5 Πηγάδια μπορεί να πει κανείς ότι ήταν αρμονικό. Βοήθησε το γεγονός ότι αρκετοί γνωρίζονταν μεταξύ τους καθώς και με τον προπονητή. Δεν παρατηρήθηκε κάποιο κρούσμα απειθαρχίας που να χρειαζόταν την παρέμβαση της διοίκησης, οι τόνοι ανέβηκαν ελάχιστες φορές και η εικόνα αποτελεί οιωνό δημιουργίας οικογενειακού κλίματος. Βοήθησε σε αυτό και ο Παύλος Μυροφορίδης με τις ομιλίες του ομαδικές ή κατ΄ ιδίαν.

8. Οι αναποφάσιστοι

Κάθε προετοιμασία έχει και το σήριάλ της. Φέτος είχε δυο ονόματα. Τον Ούγκο Σόουζα και τον Μανώλη Τζανακάκη. Ο Πορτογάλος ήρθε με καθυστέρηση δυο ημερών στο βουνό και μέχρι να γίνει μια συνάντηση με τον Θόδωρο Καρυπίδη μετά το φιλικό με τη Βέροια, όταν διευθετήθηκε και το οικονομικό της περασμένης σεζόν ήταν… αλλού. Το μυαλό του ταξίδευε στις προτάσεις που είχε από Σούπερ Λιγκ και Β΄ Βελγίου. Τελικά κατάλαβε ότι το συμφέρον του είναι να μείνει στον ΑΡΗ και τη δεύτερη εβδομάδα ήταν ο γνωστός καλός Σόουζα. Αποπροσανατολισμένος στο μεγαλύτερο κομμάτι ήταν και ο Τζανακάκης που μόνο προς το τέλος συνήλθε και έδειξε πράγματα.

9. Ο αδύναμος κρίκος

Με διαφορά ο Λούκα Μιλούνοβιτς. Ήρθε στα 3-5 Πηγάδια γνωρίζοντας ότι αρχικά ήταν εκτός πλάνων και έμεινε μόνο λόγω βαρύ συμβολαίου. Αυτό τον επηρέασε και έβγαζε από την πρώτη μέρα εκνευρισμό, που γινόταν ορατός από όλους. Ο Σπανός έκανε ιώβεια υπομονή μαζί του, κάποια στιγμή του τα.. έψαλε, αφού έβλεπε ότι του χαλούσε το κλίμα στην ομάδα.

10. Ο άτυχος

Τι να πει κανείς για τον Γιόνε Πίντο. Η τραγική φιγούρα της προετοιμασίας. Η κραυγή του όταν τραυματίστηκε στην προπόνηση της Παρασκευής, την πρώτη εβδομάδα, ακόμη αντηχεί στα αυτιά μας. Η διάγνωση σοκαριστική για τον 25χρονο βραζιλιάνο. Δεύτερη ρήξη πρόσθιου χιαστού και εκτός όλη τη σεζόν. Μονίμως στο δωμάτιό του, τον βλέπαμε μόνο στο φαγητό. Αβέβαιο το μέλλον του…

11. Το αθλητικό κέντρο

Το μη χείρον βέλτιστον. Από τις πολυτέλειες του εξωτερικού και το Καρπενήσι των τελευταίων χρόνων στα 3-5 Πηγάδια. Από την φιλοξενία των ανθρώπων του ξενοδοχείου, οι άνθρωποι του ΑΡΗ δεν είχαν να πουν κακό λόγο. Το γήπεδο μικρό, αλλά σε σχετικά καλή κατάσταση, με θετικό ότι ήταν ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο. Στα μειονεκτήματα, η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο πλην του λόμπι, το μέτριο φαγητό, η αρκετή ζέστη κατά τη διάρκεια της μέρας, η απουσία αντιπάλων για φιλικούς αγώνες. Ενδείκνυται μόνο για ένα αρχικό στάδιο για να βγουν τα πρώτα τρεξίματα…

12. Οι αρρυθμίες

Τα λέμε και τα γράφουμε από πέρσι, αλλά θέλει ακόμη πολύ δουλειά στο κομμάτι αυτό. Μιλάμε για την οργάνωση του τμήματος, που ακόμη απέχει από τα στάνταρντ που πρέπει να έχει ένα club σαν τον ΑΡΗ. Δεν γίνεται δηλαδή να μην υπάρχει γιατρός κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να επωμίζονται τον ρόλο αυτό οι φυσιοθεραπευτές. Όπως να μην διαθέτει η ομάδα Polar μέτρησης καρδιακού σφυγμού που στέλνει τα δεδομένα σε υπολογιστή για ανάλυση της έντασης, ταχύτητας, επιτάχυνσης, βηματισμού κτλ και να ελέγχονται οι ποδοσφαιριστές κατά προσέγγιση. Και δεν μιλάμε για κάποιο εκπληκτικό κόστος. Ορατή επίσης η απουσία ενός γενικού αρχηγού μετά την απομάκρυνση του Γρηγόρη Κάκαλη.

Προτεινόμενα Άρθρα