Ο Αργεντίνος σούπερσταρ πέτυχε δύο γκολ κόντρα στην Αυστρία, πήρε… από το χέρι την χώρα του και την πήγε στη φάση των «32».
Με το πρώτο του σημερινό γκολ έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων, ενώ με το 2-0 έφτασε τα 18 γκολ.
Η Αργεντινή μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και μόλις στο 4ο λεπτό κέρδισε πέναλτι, μετά από μαρκάρισμα του Πος στον Λαουτάρο εντός περιοχής και την απαραίτητη εξέταση της φάσης στο VAR. Την εκτέλεση ανέλαβε στο 8’ ο Μέσι, όμως η προσπάθειά του ήταν άστοχη, με αποτέλεσμα να παραμείνει το μηδέν. Το χαμένο πέναλτι επέτρεψε στην Αυστρία να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο, ωστόσο η «αλμπισελέστε» παρέμεινε η ομάδα που δημιουργούσε τις μεγάλες φάσεις.
Στο 19’ ο Μέσι βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Σλάγκερ, ενώ στο 32’ το πλασέ του ηγέτη των Αργεντινών κόντραρε σωτήρια πάνω στον Αλάμπα, με τον αντίπαλο τερματοφύλακα να είναι εξουδετερωμένος. Η υπεροχή της Αργεντινής καρποφόρησε τελικά στο 38ο λεπτό. Ο Μεδίνα έκανε ένα εξαιρετικό γύρισμα και ο Μέσι, με ιδανικό πλασέ από το ύψος του πέναλτι, εξιλεώθηκε για το χαμένο πέναλτι, ανοίγοντας το σκορ για το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου.
Μάλιστα, με αυτό το γκολ ο «Pulga» έγραψε ιστορία, καθώς έφτασε τα 17 γκολ σε Μουντιάλ και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, αφήνοντας πίσω του τον Κλόζε με 16.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με το τέμπο της αναμέτρησης να είναι αισθητά χαμηλό, καθώς οι δύο ομάδες δυσκολεύονταν να βρουν ρυθμό. Η πρώτη καλή στιγμή για την Αυστρία καταγράφηκε στο 55ο λεπτό, όταν ο Ζάμπιτζερ δοκίμασε το πόδι του με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αναγκάζοντας τον Μαρτίνες σε επέμβαση. Η Αργεντινή απάντησε στο 65’ με ένα διαγώνιο σουτ του Μέσι που εξουδετέρωσε ο Σλάγκερ, ενώ δύο λεπτά αργότερα οι Αυστριακοί απείλησαν εκ νέου με μια κεφαλιά του Γκρέγκοριτς που πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Στο 73’ η «αλμπισελέστε» άγγιξε το δεύτερο γκολ σε μια τεράστια ευκαιρία, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μέσι, ο Γκονζάλες έπιασε μια καρφωτή κεφαλιά που έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το αντίπαλο δοκάρι. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία του αγώνα, η Αυστρία ανέβασε τις γραμμές της και πίεσε την άμυνα των γηπεδούχων ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης. Τελικά, η Αργεντινή ήταν αυτή που βρήκε και δεύτερο γκολ, με τον Λιονέλ Μέσι να ξαναχτυπά στο 90+4′ και με ένα πλασέ από κοντινή απόσταση να γράφει το τελικό 2-0.