Ήταν Θρύλος και πανηγύρισε σπουδαία ευρωπαϊκή πρόκριση μέσα στο Άμστερνταμ ο Ολυμπιακός!
Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν όπως έπρεπε και μέσα στην έδρα του Άγιαξ, καταφέρνοντας να πάρει τη νίκη με 2-1 και να πάρει το τρίποντο που χρειαζόταν για να πανηγυρίσει τη μεγάλη πρόκριση από τη League Phase του φετινού Champions League!
Ο Ζέλσον Μάρτινς άνοιξε το σκορ για τους Πειραιώτες στο 52′ και παρότι ισοφαρίστηκαν στο 69′ μετά από πέναλτι που δόθηκε μέσω VAR για χέρι του Μουζακίτη και μετατράπηκε σε γκολ από τον Ντόλμπεργκ, τελικά βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να σκοράρουν ξανά στο 79′, μετά από κόρνερ του Τσικίνιο και κεφαλιά του Έσε!
Έτσι, ο Ολυμπιακός τερμάτισε στη 18η θέση της βαθμολογίας και πλέον έχει ως υποψήφιες αντιπάλους στην επόμενη φάση Αταλάντα ή Λεβερκούζεν, με φόντο την πρόκριση στη φάση των «16»!
Η αναμέτρηση ξεκίνησε με γρήγορο ρυθμό και με τον Ολυμπιακό να έχει πολύ ψηλά την αμυντική του γραμμή στα πρώτα λεπτά. Η πρώτη τελική προσπάθεια ήταν των γηπεδούχων και ήρθε στο 8’, όταν μετά από ένα συρτό γύρισμα του Βάινταλ, ο Κλάασεν βρέθηκε με χώρο στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού αλλά δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα προς την εστία, ενώ ο Ρέτσος απομάκρυνε τον κίνδυνο.
Οι Πειραιώτες απάντησαν στο 13’, όταν ο Ροντινέι εκτέλεσε κόρνερ και ο Κοστίνια πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα όμως να πηγαίνει στο κέντρο της εστίας και πάνω στον Γιάρος, ενώ στο 14’ ο Ντόλμπεργκ επιχείρησε μακρινό σουτ, με τον Μουζακίτη να βάζει την κόντρα και να διώχνει σε κόρνερ. Ισορροπημένο το παιχνίδι στο πρώτο μισό του πρώτου ημιχρόνου, με τον Ολυμπιακό να βγάζει νέα τελική στο 22’, όταν ο Ταρέμι κοντρόλαρε μια δύσκολη μπαλιά και έστρωσε την μπάλα στον Κοστίνια, ο οποίος σούταρε ψηλά άουτ από μακριά.
Η σημαντικότερη φάση του Άγιαξ ήρθε στο 25’, με τον Βάινταλ να συγκλίνει από τα αριστερά και να κάνει το συρτό γύρισμα, ενώ ο Τζολάκης επενέβη με το πόδι και ο Γκλουκ πήρε το… ριμπάουντ, όμως σούταρε χηλά άουτ από πολύ πλεονεκτική θέση. Στο 28’ ο Πιρόλα ένιωσε ενοχλήσεις και αντικαταστάθηκε αναγκαστικά από τον Μπιανκόν, ενώ στο 32’ οι γηπεδούχοι βρήκαν δίχτυα, με τον Ντόλμπεργκ να πλασάρει σωστά στην κίνηση μετά από σέντρα του Γκοντς, με το γκολ όμως να ακυρώνεται για οριακότατο οφσάιντ του Δανού επιθετικού.
Στο 38’ ο Μπιανκόν έκανε μια βαθιά μπαλιά, αλλά ο Ελ Κααμπί δεν μπόρεσε να κοντρολάρει εντός της μεγάλης περιοχής, ενώ στο 43’ ο Ροντινέι έκλεψε και έκανε το γύρισμα, με το εν κινήσει πλασέ του Ταρέμι να σταματά σε αμυντικό. Στο 44’ ο Ντόλμπεργκ έβγαλε μαγική κάθετη πάσα για τον Γκαέι, όμως ο Ορτέγκα τον πίεσε σωστά για να τον ωθήσει στο να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου μαζί με την μπάλα, ενώ στο 45’+1’ ο Γκαέι έκανε το γύρισμα, με τον Ντόλμπεργκ να μην μπορεί να πλασάρει σωστά.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να απειλεί στο 46’, όταν ο Έσε έκανε τη βαθιά μπαλιά και ο Ελ Κααμπί πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, αλλά δεν μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά πέφτοντας στο χορτάρι. Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να προηγηθούν στο 52’, με τον Ρέτσο να κάνει μια βαθιά μπαλιά και με τους Ταρέμι-Ζέλσον να συνδυάζονται άψογα, πριν ο τελευταίος τελειώσει ιδανικά τη φάση για να «γράψει» το 0-1!
Στο 56’ ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά την εστία των γηπεδούχων, όταν μετά από λάθος πάσα του Μπάας, ο Ελ Κααμπί έκλεψε αλλά καθυστέρησε, με αποτέλεσμα ο Σούταλο να τον προλάβει και να παραχωρήσει κόρνερ, από το οποίο ο Μουζακίτης έκανε τη σέντρα και ο Ρέτσος πήρε την καρφωτή κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα λίγο άουτ. Στο 58’ ο Τζολάκης μπλόκαρε εύκολα ένα μακρινό και συρτό σουτ του Στερ, ενώ στο 59’ ο Γκοντς δεν βρήκε στόχο από πλεονεκτική θέση.
Στο 65’ οι παίκτες του Άγιαξ συνεργάστηκαν υπέροχα, με την μπάλα να καταλήγει στον Στερ που έκανε δυνατό σουτ, με την μπάλα να κοντράρει στον Μουζακίτη και με τους VAR να καλούν τον Λετεσιέ για να δει τα ριπλέι, ελέγχοντας πιθανό πέναλτι για χέρι. Τελικά, το πέναλτι δόθηκε από τον Γάλλο διαιτητή, με τον Ντόλμπεργκ να το εκτελεί με πολύ δύναμη και να νικά τον Τζολάκη για το 1-1.
Ακολούθησε… ροντέο, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν αμφότερες το γκολ που θα τις έβαζε μπροστά! Αυτός που βρήκε ξανά τον δρόμο προς τα δίχτυα ήταν ο Ολυμπιακός, στο 79’, με τον Τσικίνιο να εκτελεί κόρνερ και με τον Έσε να πιάνει υπέροχη καρφωτή κεφαλιά, για να νικήσει τον Γιάρος και να διαμορφώσει το 1-2!
Ο Άγιαξ πίεσε στα τελευταία λεπτά, πλησιάζοντας το γκολ της ισοφάρισης στο 86′, όταν ο Βέγκχορστ πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να έχει πάρει πορεία προς το τέρμα και με τον Τζολάκη να έχει νικηθεί, όμως ο Ρέτσος με καίρια επέμβαση έδιωξε την μπάλα λίγο πριν εκείνη περάσει την γραμμή! Αυτή ήταν και η τελευταία σημαντική στιγμή, με τον Ολυμπιακό να αντέχει και να πανηγυρίζει στην σπουδαία νίκη, χάρη στην οποία πήρε και την πρόκριση στα νοκ-άουτ του φετινού Champions League!
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Άγιαξ (Γκριμ): Γιάρος – Γκαέι, Μπόουμαν, Μπάας, Βάινταλ (88’ Νας) – Ρέγκερ, Κλάασεν (69’ Μπουνιντά), Στερ (69’ Έντβαρντσεν) – Γκλουχ (82’ Μοκιό), Ντόλμπεργκ (82’ Βέγκχορστ), Γκοντς.
Ολυμπιακός (Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης – Κοστίνια, Ρέτσος, Πιρόλα (28’ Μπιανκόν), Ορτέγκα – Έσε, Μουζακίτης (72’ Σιπιόνι) – Ζέλσον (88΄Μπρούνο), Ταρέμι, Ροντινέι (88’ Ποντένσε) – Ελ Κααμπί (72’ Τσικίνιο).
Διαιτητής: Φρανσουά Λετεσιέ (Γαλλία) Βοηθοί: Σιρίλ Μουνιέ, Μεντί Ραχμουνί Τέταρτος: Ζερεμί Πινιάρ VAR: Τζάρεντ Ζίλετ (Αγγλία) AVAR: Ματιέ Βερνίς (Γαλλία)
Για να δείτε το βίντεο πρέπει να απενεργοποιήσετε το adblock
Πηγή: sport-fm.gr