H… σοφή προσέγγιση του Κυπέλλου και των μεταγραφών

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ολοι σκάσαμε ένα χαμόγελο χθες με την κλήρωση του Κυπέλλου….

Ηταν η πρώτη αντίδραση και φυσιολογική, βλέποντας τον δρόμο προς τον τελικό να ανοίγει διάπλατα. Πρέπει όμως να τον “περπατήσεις” πρώτα, να έχεις τα μάτια σου 14 και να είσαι σε εγρήγορση για της παγίδες που μπορεί να κρύβονται σε κάθε γωνία.

Η χθεσινή κλήρωση διαμόρφωσε δύο “μονοπάτια” ως τον τελικό, τα οποία έχουν ξεκάθαρα φαβορί σε θεωρητικό επίπεδο. Στο ένα είναι ο ΑΡΗΣ, αφού είναι ανώτερος των υπόλοιπων τριών ομάδων. Και βάζω και τον Παναθηναϊκό, με όλο το σεβασμό στην ιστορία του. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, κακά τα ψέματα…

Διαφορά ποιότητας υπάρχει και στο άλλο “μονοπάτι”, όπου οι Ολυμπιακός είναι το φαβορί. Μιλάμε όμως για έναν θεσμό όπως αυτόν του Κυπέλλου.

Δεν είναι όπως στο πρωτάθλημα, που έχεις 36 αγωνιστικές για να πετύχεις τον στόχο σου. Σε δύο παιχνίδια, πολλά μπορούν να συμβούν και οι τίτλοι του φαβορί να πάνε στα… σκουπίδια. Είναι θέμα μέρας, είναι και θέμα τύχης ορισμένες φορές.

Ας μείνουμε λοιπόν σε μία ισορροπημένη προσέγγιση της κατάστασης. Καλή κλήρωση, είναι ευκαιρία, όμως ο ΑΡΗΣ πρέπει να το αποδείξει και να το αξιοποιήσει στα επόμενα τέσσερα ματς, για να φτάσει σε έναν τελικό όπου όλα είναι ανοικτά. Μέχρι τότε, υπάρχει απλά η συμμετοχή στην προημιτελική φάση.

Διαχείριση και νοοτροπία θέλει επίσης στο κομμάτι των μεταγραφών. Τόσο από τον κόσμο όσο και από την ομάδα που “τρέχει” εδώ και κάποιες εβδομάδες μία… έντονη διαδικασία αναζήτησης και μελέτης περιπτώσεων για τις θέσεις στις οποίες θέλει να ενισχυθεί.

Είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το εάν θα πραγματοποιηθούν κινήσεις, πότε θα ξεκινήσουν και πόσες θα είναι ακριβώς. Οι ισορροπίες σε τέτοιες περιόδους αλλάζουν καθημερινά. Ένας λόγος παραπάνω τώρα τον Ιανουάριο, όπου οι επιλογές είναι μετρημένες.

Με την υπάρχουσα κατάσταση, σήμερα 30 Δεκεμβρίου, εμένα ο ΑΡΗΣ μου δείχνει ότι ίσως “πάρει” και τις πρώτες 10-15 μέρες του Γενάρη για να κάνει την αρχή. Αφήνω παράθυρο έως τότε για μία κίνηση -εκτός αν ανατραπούν τα δεδομένα- ξέχωρα από τον Σίλβα με τον οποίο υπάρχει οριστική συμφωνία αλλά ακόμα δεν έχει “κλειδώσει” η επιστροφή του.

Ο ΑΡΗΣ μέχρι στιγμής διαλέγει… στο νήμα τον δύσκολο δρόμο. Έχει εικόνα από τα πάνω “ράφια”, έχει εικόνα από τις πιο προσιτές επιλογές αλλά για την ώρα επιλέγει να ρίξει λίγο παραπάνω βάρος στην πρώτη κατηγορία.

Αυτό φανερώνει και τη διάθεση του Καρυπίδη για κάτι καλό, κόντρα στις δυσκολίες της εποχής. Το αγαπάει αυτό που κάνει… Από την άλλη όμως μπορεί να αποδειχθεί και χρονοβόρο, ειδικά όταν ασχολείσαι με περιπτώσεις που γνωρίζεις εξ αρχής ότι είναι πολύ δύσκολο να τις πετύχεις. Και ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει όταν κοιτάς παίκτες που ανήκουν σε ομάδες και υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία από πίσω. Οταν όμως έχει ανάγκη έτοιμες λύσεις, δεν έχεις και άλλη επιλογή.

Δεν χρειάζεται πάντα να ξοδεύεις πολλά λεφτά για να φέρεις έναν καλό παίκτη. Αρκεί να ψάξεις. Ούτε επίσης χρειάζεται να εναποθέτεις τις προσδοκίες σου μόνο σε μία πλευρά. Πορτοκαλιές υπάρχουν και αλλού, μπορεί και με καλύτερες λύσεις ή που δεν θα σε καθυστερούν τόσο.

Δεν πρέπει να γίνουν μεταγραφές… για να γίνουν. Αν βρει κάτι αξιόλογο, καλώς. Αν όχι, οι παγίδες πρέπει να αποφευχθούν. Αυτό ισχύει βέβαια και σε περίπτωση που έρθουν παίκτες.

Ο ΑΡΗΣ έχει ανάγκη από ποδοσφαιριστές που θα έρθουν και σε 7-10 μέρες το πολύ θα είναι έτοιμοι να παίξουν. Το πρόγραμμα μέχρι το Μάρτιο δεν δίνει το περιθώριο για πίστωση χρόνου στυλ Μήτρογλου. Επίσης έχει ανάγκη από παίκτες με κίνητρο και όχι εκείνους που ψάχνουν τα τελευταία ένσημα. Οπως και παίκτες που θα… κουμπώσουν αυτοί στη φιλοσοφία της ομάδας και του προπονητή. Οχι αυτοί στους παίκτες.

Θέλω να δω εάν οι ευνοϊκές συνθήκες στο Κύπελλο, θα επηρεάσουν και το μεταγραφικό. Σίγουρα πάντως… έφτιαξαν τον Καρυπίδη, όπως όλους μας άλλωστε. Σε πρώτη φάση πάντως, δεν νομίζω ότι ο ΑΡΗΣ έχει ανάγκη από ενίσχυση για να περάσει τη Λαμία. Θα ήταν χρήσιμη για να είναι πιο άνετος στο πρόγραμμα του επόμενου μήνα. Αυτό είναι άλλο…

Θα τα πούμε πάλι με το νέο έτος και περισσότερα αγωνιστικά, όσο πλησιάζουμε στον Παναθηναϊκό. Δεν θα πω ευχές… Θα τις δείτε αύριο σε ένα πολύ… δυνατό βίντεο που ετοιμάζει στο AllAboutARIS.

Υ.Γ. Ο Χαΐροβιτς είναι μεγάλο μάθημα. Κλειστό τριετές και με αυξανόμενες αποδοχές, δεν κάνει σε έναν παίκτη που δεν ξέρεις πώς θα είναι του χρόνου.

Υ.Γ.2 Αυτό που κάποιοι έλεγαν κλάψα, ήταν φωνές αντίδρασης που έπιασαν τόπο και είδαμε μία κλήρωση με σωστή διαδικασία. Οχι με άγχος και τρεμάμενο χέρι για τα ζευγάρια που θα βγουν. Το ίδιο θα λέγαμε ακόμα και αν η έκβαση της κλήρωσης ήταν άλλη…

 

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X