Μουντιάλ 2026: Ο εμπνευστής του «viking row» – Πώς προέκυψε η ιδέα που έγινε viral παγκοσμίως! (vids)

Με ξανθά μαλλιά μέχρι τους ώμους και τα κέρατα των Βίκινγκς στο κεφάλι του, ο Όλε Φρόισταντ είναι ένας γνήσιος, φανατικός οπαδός του νορβηγικού ποδοσφαίρου και ο εμπνευστής του «viking row», που εντυπωσιάζει παγκοσμίως.

Ο Φρόισταντ, με το παρατσούκλι “Mr Row Row”, είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το «viking row», το οποίο συνεχίζει να ακολουθεί την εθνική ομάδα της Νορβηγίας στο “ταξίδι” της στο Μουντιάλ.

Καθιερώθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2025 και χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά τον Μάρτιο σε ματς με την Ελβετία, στο Όσλο.

«Ήθελα να κάνω κάτι για να τους βοηθήσω να αποδώσουν στο γήπεδο», έχει δηλώσει ο Φρόισταντ στο ABC Sport. «Αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό για μένα και γι’ αυτό ήμουν πάντα στο στάδιο φωνάζοντας και προσπαθώντας να τους υποστηρίξω».

Όπως οι Ισλανδοί με το «viking clap» στο Euro 2016, οι Σκανδιναβοί γείτονές τους έχουν δανειστεί στοιχεία από τη μεσαιωνική τους ιστορία: Όλοι κάθονται σαν να βρίσκονται μέσα σε ένα σκάφος των Βίκινγκς,

Η ιδέα είναι απλή: όλοι κάθονται σαν σε ένα σκάφος των Βίκινγκ, τα τύμπανα χτυπούν δύο φορές και μετά όλοι κάνουν την κίνηση σαν να τραβούν κουπί προς τα πίσω, φωνάζοντας «ρο», που στα νορβηγικά σημαίνει «κουπί». Ο ρυθμός αυξάνεται μέχρι που όλοι κωπηλατούν με ξέφρενο ρυθμό πριν ξεσπάσουν σε ζητωκραυγές.

Ο Φρόισταντ έχει πει ότι η ιδέα για το σύνθημα του ήρθε πριν από χρόνια, όταν παρακολουθούσε τους οπαδούς της Ρόζενμποργκ.

«Στο σύνθημα, χώρισαν το όνομά τους σε τρία μέρη. Το ένα μέρος φώναζε «ρο», μετά το άλλο «ζεν» και μετά το τρίτο «μποργκ. Και πάντα μου άρεσε ο ήχος του «ρο» και τι αντίκτυπο και πίεση ασκούσε στο στάδιο. Έτσι, για πολλά χρόνια το σκεφτόμουν», είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του,

«[Σκέφτηκα] ότι χρειαζόμαστε κάτι με πολιτισμό, που να δείχνει από πού καταγόμαστε», είπε. «Και μετά ήθελα κάτι Viking, κάτι σκληρό.

«Και απλώς ήρθε η ιδέα. Συνειδητοποίησα ότι “ρο” σημαίνει κωπηλασία και έχει μια ωραία κίνηση. Και σκέφτηκα απλώς “Θεέ μου, αυτό είναι το σύνθημα!”.

Πυγμαχία: Πρωταθλητής ο ΑΡΗΣ στο Πανελλήνιο Παμπαίδων
Προηγούμενο άρθρο Πυγμαχία: Πρωταθλητής ο ΑΡΗΣ στο Πανελλήνιο Παμπαίδων