Ο Ματέο Γκαρσία, που αγωνίστηκε πριν μερικά χρόνια στον ΑΡΗ, φαίνεται να εξετάζει την επιστροφή του στην Αργεντινή και συγκεκριμένα στην ομάδα Ινσιτούτο, όπου ξεκίνησε την καριέρα του.
Όπως αναφέρουν μέσα από την πατρίδα του, παρά τις δυσκολίες της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου, η πιθανότητα επιστροφής του δεν έχει αποκλειστεί. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του, το ενδεχόμενο να φορέσει ξανά τη φανέλα της Ινσιτούτο παραμένει ανοιχτό για το μέλλον.
Συγκεκριμένα η LaVoz αναφέρει: «Η Ινστιτούτο έχει χαρακτηριστεί διαχρονικά ως μία ανεξάντλητη πηγή ταλέντων από τις ακαδημίες της.
Αυτό έχει ενισχυθεί και βελτιωθεί με τις καινοτομίες που εφαρμόζονται στο προπονητικό της κέντρο, La Agustina, το τελευταίο διάστημα.
Πόσο μάλλον τώρα, με τα εγκαίνια της νέας Ciudad Deportiva IACC (Αθλητικής Πόλης), μια σημαντική αναβάθμιση που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της «ερυθρόλευκης» ακαδημίας.
Ωστόσο, υπάρχουν και παίκτες που γεννήθηκαν στη Gloria (παρατσούκλι της ομάδας), οι οποίοι αναδείχθηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες – αλλά η αγάπη τους για την ομάδα παραμένει ακέραιη. Οι ρίζες είναι πολύ βαθιές.
Ακόμα περισσότερο αν δεν κατάφεραν να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα όσο ήθελαν, επειδή έφυγαν πολύ νωρίς.
Κάτι τέτοιο συνέβη στον Mateo García, έναν ταλαντούχο αριστεροπόδαρο μεσοεπιθετικό, που παραχωρήθηκε πρόωρα από την Instituto μετά την πρώτη του εμφάνιση, τη σεζόν 2014.
Λίγα παιχνίδια σε δύο σεζόν στη Β’ Εθνική (B Nacional) ήταν αρκετά για να αναδείξει το ταλέντο του και να μεταγραφεί απευθείας στο ισπανικό ποδόσφαιρο, έναντι ποσού άνω των 400.000 ευρώ.
Ο πρώτος του σταθμός ήταν η Las Palmas στην Πριμέρα Ντιβισιόν της Ισπανίας και στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Osasuna (2017/18), Alcorcón, Άρη Θεσσαλονίκης (2018–2023), Ερυθρό Αστέρα Σερβίας (2019/20), και από το 2023 μεταπήδησε στο πρωτάθλημα του Μεξικού με μεταγραφή στην Atlas.
Μετά από δέκα χρόνια εκτός Κόρδοβα, και σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο παίκτης έχει ως επόμενο προσωπικό του στόχο την επιστροφή στην Αργεντινή – και το να αγωνιστεί ξανά στην Instituto είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο.
Αυτό το κατέστησε σαφές και ο μάνατζέρ του, Luis Grillo, το Σάββατο σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Tercer Tiempo” του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Sucesos:
«Σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο βλέπω δύσκολη την επιστροφή του Mateo García στην Instituto. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Ίσως στην επόμενη μεταγραφική περίοδο να πρέπει να το έχουμε υπόψη. Είναι δέκα χρόνια εκτός Κόρδοβα. Έφυγε πολύ νέος και έχει μεγάλη επιθυμία να επιστρέψει στο σπίτι του», δήλωσε ο Grillo.
Η Atlas του Μεξικού δεν διάγει την καλύτερη αθλητική και διοικητική της φάση. Τον Απρίλιο, οι ιδιοκτήτες της ομάδας, Orlegi Sports, διόρισαν νέο πρόεδρο λόγω των κακών αποτελεσμάτων.
Ο ιδιοκτήτης της Orlegi Sports, Alejandro Irarragorri Gutiérrez, έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και υπήρξε φυγόδικος. Γι’ αυτό, υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η ομάδα προς πώληση.
Η Liga MX του Μεξικού ξεκινά στα μέσα Ιουλίου, και έτσι ο García συμμετέχει στην προετοιμασία με την Atlas, εν μέσω ενός ταραχώδους μεταγραφικού παραθύρου.
Από την πλευρά του πρώην παίκτη της Instituto, σε σχεδόν δύο χρόνια παρουσίας στην Atlas, έχει ξεκινήσει βασικός μόνο σε 19 αγώνες και έχει χάσει σταδιακά τη θέση του. Έχει σκοράρει μόνο ένα γκολ. Το συμβόλαιό του ισχύει έως το 2027.
Τον Σεπτέμβριο θα κλείσει τα 29, και η επιστροφή του στην Instituto θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε μια «γεμάτη» ηλικία, με πολλά ακόμη να προσφέρει στην καριέρα του.
Αυτή τη μεταγραφική περίοδο η επιστροφή μοιάζει δύσκολη, όπως είπε και ο εκπρόσωπός του, αλλά αργά ή γρήγορα η ευκαιρία μπορεί να γίνει πιο ρεαλιστική.
Η επιθυμία του Mateo να ξαναπαίξει στην Alta Córdoba είναι ζωντανή…»