Roster analysis: Ο “χάρτης” του φετινού ΑΡΗ (pics)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το deadline των ελεύθερων εξέπνευσε πριν λίγες μέρες και έτσι έπεσε η αυλαία των μεταγραφών για τον ΑΡΗ, υπογράφοντας στις καθυστερήσεις και τον Κώστα Κυριαζή για να κλείσει την τριάδα των τερματοφυλάκων.

Το ζητούμενο φυσικά ήταν η προσθήκη ενός ακόμη επιθετικού, η οποία τελικά δεν έγινε και έτσι το “κοντέρ” των φετινών μεταγραφών έφτασε τις 20 για να… πέσει στις 19 μετά την αποχώρηση του Αηδόνη.

Ένα ρόστερ το οποίο είναι υπερπλήρες πλην μίας θέσης. Σίγουρα τα αποτελέσματα και η βαθμολογία δεν ανταποκρίνονται στον εν λόγω χαρακτηρισμό. Ο ΑΡΗΣ όμως σφύζει από επιλογές, από παίκτες που δεδομένα έχουν ποιότητα και από άλλους που ακόμα δεν την έχουν βγάλει στον αγωνιστικό χώρο για την ώρα του.

Οι 20… μείον ένας που ήρθαν

Οι “κιτρινόμαυροι” έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ φέτος φτάνοντας δύο δεκάδες μεταγραφών, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό το περσινό ρόστερ και στην προσπάθειά τους να διορθώσουν λάθη που έγιναν το καλοκαίρι του 2022.

Στην παρακάτω φωτογραφία με μαύρα έντονα γράμματα είναι όσοι νέοι παίκτες απαρτίζουν το ρόστερ

Οι 19 που ήρθαν και οι 11 που έμειναν

Η αναλογία είναι… τρομακτική καθώς μιλάμε για μία νέα ομάδα. 19 νέα πρόσωπα και μόλις 11 που έμειναν από πέρυσι, δηλαδή οι μισοί από τους καινούργιους. Αν μάλιστα βγάλουμε από την συζήτηση τον Μάνου Γκαρθία που απουσιάζει εδώ και μήνες, οι παίκτες από το περσινό ρόστερ μειώνονται στους δέκα!

Η σταθερά των λάτιν

Ο ΑΡΗΣ άνοιξε την πόρτα στην αγορά της Κροατίας, επέστρεψε σε εκείνη της Σουηδίας αλλά φέτος επανήλθε δυναμικά και το λάτιν στοιχείο στην ομάδα.

Εννέα ισπανόφωνοι ήρθαν το φετινό καλοκαίρι, όντας και ένας από τους λόγους που εντάχθηκε στο στάφ ο Άλμπερτ Πουτζ, ώστε να βοηθάει με τη γλώσσα.

Σχεδόν… 33%-33%-33%

Οι κινήσεις του ΑΡΗ είναι περίπου μοιρασμένες σε όλες τις γραμμές. Πίσω στην άμυνα έγιναν οκτώ κινήσεις μαζί με τους τερματοφύλακες και έξι χωρίς. Άλλες πέντε στον χώρο του κέντρου και άλλες έξι σε εξτρέμ και φορ.

Ολικό “λίφτινγκ’ στην αριστερή πλευρά

Νέα αριστερά μπακ, νέα εξτρέμ… Ο ΑΡΗΣ άλλαξε όλη την αριστερή πλευρά του, με τον Φεράρι ωστόσο να είναι ο μοναδικός με τα καλύτερα δείγματα και τον Μενένετες να ανεβαίνει τελευταία κερδίζοντας σταθερή θέση στα πλάνα του Μάντζιου.

Στα εξτρέμ… επιβίωσε ο Παναγίδης

Ριζικές ήταν οι αλλαγές γενικά στα άκρα της επίθεσης, με τον νεαρό εξτρέμ να είναι ο μοναδικός που συνεχίζει από πέρυσι. Πάλμα, Ιτούρμπε, Ματέο, Καμάτσο αποχώρησαν υπό διαφορετικές συνθήκες ο καθένας, με τον Σουλεϊμάνοφ να ξεχωρίζει περισσότερο απ’ όσους ήρθαν.

Η… απληστία στα “οκταροδέκαρα”

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις… Πέντε παίκτες και τέσσερις ενεργοί είναι διαθέσιμοι για τη θέση πίσω από τον επιθετικό στο 4-2-3-1 του Μάντζιου. Ο σχεδιασμός του ΑΡΗ βασίστηκε αρχικά στο 4-3-3 με δύο εσωτερικούς μέσους, όμως ακόμα κι έτσι… το παράκανε με τους παίκτες για αυτές τις θέσεις. Βέβαια ακόμα κι έτσι ο Μάντζιος δυσκολεύτηκε πολύ για να καλύψει αυτή τη θέση στα τελευταία παιχνίδια λόγω τραυματισμών και της αγωνιστικής κατάστασης κάποιων παικτών.

Μία θέση… παραπονεμένη

Δεν χρειάζεται να μαντέψει κάποιος ότι οι λέξεις που θα ακολουθήσουν αφορούν τον φορ. Ο Λορέν Μορόν ήρθε στα μέσα του καλοκαιριού και εξελίσσεται σε αυτό που είχε ανάγκη ο ΑΡΗΣ τόσα χρόνια. Από εκεί και πέρα όμως υπήρχε τραγικός χειρισμός και έτσι  η ομάδα μένει αναγκαστικά με τις επιλογές των Χριστοδουλόπουλου και Σαμόρα για το “9”. Δηλαδή δύο εξτρέμ, με τον πρώτο να έχει μία παραπάνω γνώση της θέσης.

Ο “χάρτης” με βάση το αρχικό πλάνο

Οταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός της σεζόν πάρθηκε η απόφαση το ρόστερ να “οικοδομηθεί” με βάση το 4-3-3 όπως το παρουσίασε πέρυσι η ομάδα και αρκετά αποτελεσματικές σε κάποιες περιπτώσεις.

Με αυτή τη λογική ο ΑΡΗΣ πήρε πολλούς μεσοεπιθετικούς μέχρι που το… παράκανε, αποφασίζοντας αναλόγως και για τις υπόλοιπες θέσεις.

Πάλι εντοπίζεται υπεραριθμία επιλογών πίσω από τον φορ, ασχέτως που πρόκειται για δύο θέσεις, με τον Νταρίντα να ανεβάζει στις έξι τον αριθμό των διαθέσιμων παικτών.

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα