Τα εξτρέμ που ψάχνουν… το κάτι παραπάνω (analysis)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο ΑΡΗΣ ηγειται του πρωταθλήματος με την αποτελεσματικότητα και το ποδόσφαιρο το οποίο παρουσιάζει εδώ και οκτώ αγωνιστικές, με αποκορύφωμα φυσικά τον τελευταίο μήνα.

Σε αυτό το διάστημα έχει βρεθεί μία ισορροπία επιθετικά και αμυντικά, με τον ΑΡΗ να σκοράρει σταθερά ΄και την ίδια στιγμή να βελτιώνει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την ανασταλτική του συμπεριφορά.

Τα νούμερα της επίθεσης είναι φυσικά σημείο αναφοράς συγκριτικά με πέρυσι και τον άξονα είναι κινητήριος μοχλός στο πλάνο του Άκη Μάντζιου. Οι τρεις του κέντρου εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στα δέκα από τα 12 γκολ της ομάδας, ενώ ίδιο είναι το ποσοστό για τους Μορόν και Γκαρθία. Πού είναι όμως τα εξτρέμ στη συζήτηση αυτή;

Τα εξτρέμ δεν προσφέρουν νούμερα

Εάν κάποιος έβλεπε τα νούμερα του ΑΡΗ δίχως να το εξειδικεύσει σε παίκτες, θα υπέθετε ότι υπάρχει συνεισφορά και από τους εξτρέμ. Πέρα από δύο ασίστ όμως, αυτό δεν ισχύει.

Μετά από οκτώ αγωνιστικές ο ΑΡΗΣ δεν έχει βρει ούτε ένα γκολ από τους πλάγιους του. Ο Κλέιτον Ντιαντί είναι αυτός που… φλερτάρει πιο έντονα με 11 τελικές και κάποιες κλασσικές ευκαιρίες που έχασε. Από εκεί και πέρα όπως τίποτε παραπάνω.

Ο Σενεγαλέζος με τον Σίστο γίνονται όλο και πιο λειτουργικοί για την ομάδα σε άμυνα και επίθεση. Είναι χρήσιμοι και σταδιακά βελτιώνονται. Δεν γίνονται όμως ουσιαστικοί μπροστά στην εστία ή δεν φτάνουν εύκολα σε αυτή όπως ο Σίστο για παράδειγμα.

Το heatmap του Σίστο – Πηγή: sofascore.com

Στο παραπάνω heat map αποτυπώνεται η μέχρι τώρα δράση του Δανού, ο οποίος δεν πατάει τόσο πολύ στην αντίπαλη περιοχή. Κάτι που γίνεται πιο ευδιάκριτο εάν αντιπαραθέσουμε το heat map του Ντιαντί.

To heatmap του Ντιαντί – Πηγή: sofascore.com

Ο Σενεγαλέζος φανερά βγαίνει περισσότερο στο “κουτί”, κυρίως από τα δεξιά, ψάχνοντας το γκολ που ακόμα δεν έχει έρθει. Παρόλα αυτά διακρίνεται σε άλλους τομείς όπως οι δέκα key passes που τον φέρνουν στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος και στην κορυφή εντός ΑΡΗ, μαζί με τον Μάνου Γκαρθία.

H έμφαση δίνεται σε αυτούς τους δύο καθώς είναι οι σταθερές στα πλάνα του Άκη Μάντζιου, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει πολύ λιγότερο τους Σουλεϊμάνοφ, Φετφατζίδη, Σαμόρα, Σαβέριο.

Ολοι αυτοί έχουν 35 τελικές. Οσες έχουν συνδυαστικά οι Μορόν και Γκαρθία αλλά με εννέα γκολ διαφορά!

Ο χρόνος που θα δώσει… και ο Κουάισον

Σε αυτή τη φάση ο Μάντζιος δεν μπορεί να κάνει τίποτε παραπάνω παρά να δώσει χρόνο… και δουλειά για να πάρει αυτό που θέλει από τα “φτερά” του. Να βελτιώσει τα τελειώματα του Ντιαντί ή να ξεκλειδώσει το μυαλό του Σίστο πχ, έχοντας συχνές κουβέντες μάλιστα με τον Δανό ως μία μορφή δημιουργικής πίεσης για να τον βοηθήσει να γίνει πιο ουσιαστικός μέσα στο γήπεδο.

Αυτός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι ο Ρόμπιν Κουάισον, λόγω της ικανότητάς του να παίξει στα αριστερά. Το έχει συζητήσει και με τον Μάντζιο αλλά απ ‘οτι φαίνεται θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες ακόμα για να πάρει φανέλα βασικού και να αναλάβει τις ευθύνες αλλά και τα τρεξίματα της πλευράς.

Προτεινόμενα Άρθρα