Σάλκε και Ντόρτμουντ: Η ιστορία πίσω από το Revierderby

από Νίκος Παπαδόπουλος

Σήμερα (26/10, 4.30) η Veltins Arena πρόκειται να πάρει… φωτιά.

Σάλκε και Ντόρτμουντ θα αναμετρηθούν με φόντο την κορυφή της Bundesliga. Οι «ανθρακωρύχοι» βρίσκονται στην 7η θέση, όμως απέχουν δύο πόντους από την πρωτιά, ενώ οι Βεστφαλοί είναι τέταρτοι με μόλις ένα βαθμό διαφορά από την κορυφή, όπου βρίσκεται η Γκλάντμπαχ. Το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ, ή πιο σύντομα Revierderby, είναι από τις πιο κλασικές «μονομαχίες» του γερμανικού, αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τον κόσμο να περιμένει πάντα τις μεγάλες αναμετρήσεις. 

Το Γκέλζενκιρχεν, πόλη της Σάλκε, και το Ντόρτμουντ απέχουν μόλις 30 χιλιόμετρα, με τις δύο ομάδες να έχουν κοινές καταβολές ίδρυσης, αφού προέρχονται από την εργατική τάξη. Ωστόσο, το μίσος μεταξύ των δύο αντιπάλων είναι μεγάλο. Μάλιστα, είναι τέτοιο που πολλοί οπαδοί των δύο ομάδων έχουν δώσει όρκο να μην πατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο του αντιπάλου (εκτός φυσικά τα εκτός έδρας παιχνίδια). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας φίλος της Σάλκε, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κρατάει τη μύτη του, όταν περνάει έξω από το γήπεδο του μεγάλου αντιπάλου! 

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα χρόνια το ντέρμπι δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικό. Η ομάδα του Γκέλζενκιρχεν κυριαρχούσε σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια. Η ιστορία άλλαξε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που η Ντόρτμουντ άρχισε να οργανώνεται και να εξελίσσεται σε μία σοβαρή δύναμη στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Την δεκαετία του 50’ και του 60’ οι Βεστφαλοί κέρδισαν τα πρώτα τους πρωταθλήματα, με την μάχη στην Κοιλάδα του Ρουρ να… ανάβει για τα καλά.  

Ένα από τα ιστορικότερα ντέρμπι διεξήχθησε το Σεπτέμβριο του 1969. Η Σάλκε κατάφερε να πάρει το προβάδισμα μπροστά σε 40.000 φίλους της Ντόρτμουντ στο γήπεδο «Rote Erde», γεγονός που προκάλεσε την εισβολή οπαδών των γηπεδούχων. Η αστυνομία προσπάθησε με σκυλιά να αποκαταστήσει την τάξη, όμως ένα από αυτά, ονόματι Ρεξ, δάγκωσε τον αμυντικό των φιλοξενουμένων Φρίντερλ Ράους και τον συμπαίκτη του Γκερντ Νόισερ. 

Μπορεί το μίσος να είναι μεγάλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σεβασμός, καθώς κανένας από τους δύο τους δεν ξεχνάει τις εργατικές του ρίζες.  Αρκετές είναι οι φορές μάλιστα που οι δύο ομάδες προσέφεραν την οικονομική τους βοήθεια η μία στην άλλη, με πιο χαρακτηριστική από αυτές να είναι το 1974, όταν η Ντόρτμουντ αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω του υποβιβασμού της. Στο καινούργιο τότε γήπεδο των «κιτρινόμαυρων», το Westfalenstadion, η Σάλκε προσεκλήθη σε φιλικό παιχνίδι για τα εγκαίνια. Οι ανθρακωρύχοι παραβρέθηκαν δίχως να απαιτήσουν αμοιβή, ενώ άφησαν τους Βεστφαλούς να κρατήσουν όλα τα έσοδα. Ως ανταπόδοση, η Σάλκε κάλεσε το 2001 την Ντόρτμουντ στα εγκαίνια του AufSchalke Arena. 

Ντόρτμουντ και Σάλκε έχουν αναμετρηθεί μεταξύ τους σε 138 παιχνίδια, με την ομάδα του Γκελζενκίρχεν να μετράει 46 νίκες, τους «κιτρινόμαυρους» 51, ενώ 41 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Την περσινή χρονιά, η Ντόρτμουντ στον πρώτο γύρο κατάφερε να φύγει με το τρίποντο από τη Veltins Arena με 2-1. Τα γκολ του αγώνα σημείωσαν οι Ντιλέινι και Σάντσο για τους φιλοξενουμένους, ενώ το μοναδικό γκολ της Σάλκε σκόραρε ο Καλιγκιούρι με πέναλτι. Στον δεύτερο γύρο έγινε ένα πραγματικά όμορφο παιχνίδι. Τη νίκη πήραν οι ανθρακωρύχοι με 4-2. Καλιγκιούρι (2), Σανέ και Εμπολό βρήκαν δίχτυα για τη Σάλκε, ενώ για τη Ντόρτμουντ, η οποία είχε μείνει με 9 παίκτες, οι Γκέτσε και Βίτσελ. 

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα