"Προτεραιότητά μου ο ΑΡΗΣ"

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το… ταμείο της περσινής σεζόν πραγματοποίησε ο Γιάννης Καστρίτης, μιλώντας για την εμπειρία του στον ΑΡΗ

Ο 37χρονος Πατρινός τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στο sdna.gr, μέσα από την οποία κατέγραψε στις στιγμές της περσινής χρονιάς για τον ΑΡΗ, στον οποίο τόνισε ότι δίνει προτεραιότητα εν όψει της νέας σεζόν.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Έλληνα τεχνικού

Καταρχήν έχοντας ηρεμήσει και αναλύσει την σεζόν με πιο καθαρό μυαλό, ποιος είναι ο τελικός απολογισμός…

“Ήταν μία δύσκολη περίοδος για τον ΑΡΗ, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με ιδιαίτερες συνθήκες, δημιουργήθηκε μία ομάδα… ειδικών καταστάσεων λόγω του ban. Το πρωτάθλημα ήταν αρκετά ανταγωνιστικό και χρειάστηκε να διαχειριστούμε πολλές καταστάσεις στην διάρκεια της σεζόν. Υπήρχαν περιοδοι που είχαμε βρει ρυθμό, ισορροπία και… χημεία ως ομάδα. Πατούσαμε σταθερα και είχαμε θετικά αποτελέσματα, αλλά μετά τις μεγάλες διακοπές στο πρωτάθλημα, η ομάδα βγήκε εκτός ρυθμού. Παρόλα αυτά και μέσα από τις δυσκολίες, καταφέραμε να ανταποκριθούμε, κυρίως τα παιδιά και αποφύγαμε τα χειρότερα. Με βεβαιότητα η φετινή χρονιά μας κάνει όλους πιο δυνατούς , πιο σκληρούς και σοφούς. Και μιλάω για παίκτες, τεχνικό τιμ, ακόμα και την διοίκηση”.

Η παρουσία σου στον πάγκο του ΑΡΗ δεν ξεκίνησε όπως θα περίμενες, με δύο άσχημες ήττες. Σκέφτηκες κάποια στιγμή σε εκείνο το σημείο ότι έκανες λάθος που ήρθες στον ΑΡΗ, μετάνιωσες;

“Όχι δεν το σκέφτηκα αυτό σε κανένα σημείο και ειδικά τότε. Από την στιγμή που αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση του ΑΡΗ και να έρθω, ήξερα ότι θα είναι μία δύσκολη κατάσταση. Αλλά συνηδοποιιημένα είπα… πάμε να το κάνουμε. Ήξερα ότι θα έρθουν και δύσκολες στιγμές αλλά ήμουν προετοιμασμένος, αποφασισμένος να παώ ως το τέλος. Είχα την πεποίθηση ότι θα έχει αίσιο τέλος η χρονιά, είχα εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου. Όλα τα παιδιά, κυρίως οι παίκτες με έβαλαν γρήγορα στο κλίμα της ομάδας, στην κατάσταση που βίωνε ο ΑΡΗΣ. Μεγάλο ρόλο σε εκείνο το σημείο έπαιξε ο εξαιρετικός χαρακτήρας των παικτών μας, κυρίως των Ελλήνων που ήταν έτοιμοι να βάλουν… πλάτη σε εκείνο το δύσκολο σημείο της χρονιας”.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο υπήρχε και η αντίδραση από τον κόσμο της ομάδας. Αρχικά με το περιστατικό στα Μάλγαρα, ενώ μετά είχες μία συνάντηση με τους οργανωμένους, η οποία όπως φάνηκε λειτούργησε θετικά στην στήριξη προς την ομάδα…

“Το έχω πει πολλές φορές και όταν τελείωσε το πρωτάθλημα. Ο κόσμος έπαιξε τον βασικό ρόλλο σε ότι πέτυχε η ομάδα. Όλοι ανέκαθεν μου έλεγαν διάφορα για τον κόσμο του ΑΡΗ αλλά όταν το βίωσα εγώ, είδα ότι όλα είναι πραγματικότητα και πόσο μεγάλη είναι η αγάπη για την ομάδα.

Μέσα σε μία… οικογένεια, πάντα περνάς δύσκολες στιγμές. Τα πάντα λύνονται με καλή διάθεση και ειλικρίνια, όπως συνέβη και τώρα. Προσωπικά πρώτη φορά που έτυχε να διαχειριστώ  κάτι τέτοιο και το αντιμετώπισα όπως πιστεύω πως πρέπει να κάνεις σε κάθε περίπτωση. Με ειλικρίνια και ευθύτητα. Μίλησαμε με τα παιδιά και πιστεύω μόνο κερδισμένος βγήκε ο ΑΡΗΣ από ότι έγινε και δημιουργήσαμε δυνατές σχέσεις. Όλοι μας στην ομάδα μπορούμε μόνο να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο και φέτος για την στήριξη του”.

Ο ΑΡΗΣ ξεκίνησε ιδανικά το 2019, αλλά τελικά ήταν η ομάδα που επηρεάστηκε περισσότερο από την τότε διακοπή στο πρωτάθλημα. Γιατί συνέβη αυτό;

“Ήμουν σίγουρος ότι θα είχαμε συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων. Ο φετινός ΑΡΗΣ ήταν μία ομάδα που στηρίζονταν στην καθημερινή προπόνηση, αυτό λειτουργούσε υπέρ μας και στις αρχές του χρόνου και του ΦλεβΑΡΗ είχαμε βρει ρυθμό, αυτοπεποίθηση και καλή ψυχολογία. Και αν συνεχίζονταν οι αγώνες θα είχαμε και άλλες νίκες. Μας κόστισε η διακοπή σε ψυχολογικό επίπεδο. Η πίεση ήταν μεγάλη και καμιά φορά είναι φυσιολογικό, τα παιδιά δεν είναι… ρομπότ. “Άδειασαν” μιας και ήταν χωρίς αγώνα για περίπου έναν μήνα. Αργήσαμε μετά να επιστρέψουμε, αλλά καταφέραμε και βρήκαμε τα πατήματα μας.

“Όλοι μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα”

Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να έρθει σε μία ομάδα που δεν μπορεί να αλλάξει παίκτες, που είναι το βασικό για να μπορέσεις να βελτιώσεις την πορεία μίας ομάδας;

“Ήταν ιδιαίτερες οι συνθήκες, γνωρίζαμε από νωρίς ότι σε αυτή την περίπτωση που σταματήσει το πρωτάθλημα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσπαθείς καθημερινά να βελτιώσεςι τους παίκτες σου και την χημεία της ομάδας. Το ψυχολογικό φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο, η αυτοπεποίθηση κυρίως. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε και το δέσιμο που είχαμε μεταξύ μας το τεχνικό σταφ με τους παίκτες. Προσπαθήσαμε να δούμε το θετικό από το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλαγές. Είπαμε όλοι μας ότι θα μείνουμε μαζί στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Μείναμε ενωμένοι ως το τέλος, με το αποτέλεσμα να μας δικαιώνει αφού όλοι δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό, τηρουμένων των συνθηκών. Δεν μπορούσαμε παρά να χρησιμοποιήσουμε την απαγόρευση και να την μετατρέψουμε ως πλεονέκτημα”.

Ο Γιάννης Καστρίτης βγαίνει πιο σοφός από την φετινή χρονιά;

“Οπωσδήποτε. Είναι μεγάλη ευλογία για το καθένα να είναι στον πάγκο του ΑΡΗ. Πέρα από τις δύσκολες καταστάσεις και μέσα από αυτές, πάντα βγαίνεις πιο σοφός και πιο σκληραγωγημένος. Αυτό ισχύει και για μένα”.

Ποιες στιγμές ξεχωρίζεις, καλή ή άσχημη, που βίωσες στον ΑΡΗ μέσα στην χρονιά;

“Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη. Είναι πολλές οι στιγμές που θα μείνουν στο μυαλό μου. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο, μέσα από τις δυσκολίες βελτιωθήκαμε και πραγματικά ήμουν πεπεισμένος ότι αυτό που θα αντιμετωπίσουμε, θα βοηθήσει την ομάδα να δουλέψει, ως σύνολο. Για μένα προσωπικά ήταν πολύ δύσκολες οι δύο πρώτες εβδομάδες, μετά τις ήττες από τον Χολαργό και την Κύμη. Ήταν δύο δύσκολες στιγμές για μένα και την ομάδα. Από τις καλές στιγμές κρατάω σίγουρα τις νίκες επί του Ήφαιστου και του Λαυρίου, όπου πήραμε και βαθμούς αλλά και μας έδωσαν ψυχολογική ώθηση που χρειάζονταν η ομάδα”.

“Πρώτη προτεραιότητα ο ΑΡΗΣ”

Ας πάμε και στο παρόν. Που βρισκόσαστε με τον ΑΡΗ όσον αφορά τις επαφές για την νέα χρονιά;

“Έγιναν κάποιες συζητήσεις μετά την λήξη των υποχρεώσεων. Είναι δηλωμένη η επιθυμία και των δύο να συνεχιστεί η συνεργασία. Για μένα ο ΑΡΗΣ είναι η πρώτη προτεραιότητα. Βέβαια όλοι ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση στον ΑΡΗ τα τελευταία δύο χρόνια, ότι υπάρχει ένα απαγορευτικό μεταγραφών. Υπάρχουν κάποια θέματα με αυτές τις συνθήκες οι οποίες θα ευννοήσουν να χτιστεί μία ανταγωνιστική ομάδα ή αντιθέτως μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη αυτή την διαδικασία. Θεωρώ κι εγώ αλλά και η διοίκηση ότι πρώτα πρέπει να λυθούν αυτά τα ζητήματα και κυρίως το “ban” και έπειτα να συνεχίσουμε να συζητάμε μέχρι να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις”.

Ο Γιάννης Καστρίτης είναι διατεθειμένος να μπει σε συζητήσεις για παραμονή ακόμα και με την απαγόρευση μεταγραφών, ένα εμπόδιο το οποίο θα είναι σημαντικό για την νέα χρονιά…

“Είναι μία μεγάλη συζήτηση αυτή, όποια και να είναι η κατάσταση την οποία πρέπει να κάτσουμε και να… ζυγίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Για μένα το πιο σημαντικό όπως είπα και μετά το Ρέθυμνο, ότι όποια και αν είναι η κατάσταση πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνια και ευθύτητα και μεταξύ μας αλλά κυρίως απέναντι στον κόσμο που αγαπάει την ομάδα. Ο βαθμός δυσκολίας στο ελληνικό πρωτάθλημα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, του χρόνου θα είναι πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό. Υπάρχει και η πιθανότητα με την αναδιάρθωση να υποβιβάζονται τέσσερις ομάδες, άρα ακόμα μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας. Υπάρχουν νέες δυνάμεις και διοικήσεις που έχουν την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν δυνατά ρόστερ. Πρέπει να συνυπολογίσουμε όλα αυτά τα δεδομένα, να δούμε αν θα έχουμε το “ban” ή όχι και με υπευθυνότητα απέναντι στον κόσμο να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις”.

“Το αποτέλεσμα σε δεύτερη μοίρα, να το χαρούν τα παιδιά”

Πλέον ετοιμάζεσαι για το Παγκόσμιο Εφήβων U19 που θα γίνει στην Κρήτη. Η Εθνική μας ξεκινάει σε έναν δύσκολο όμιλο με Ρωσία, Αργεντινή και Φιλιππίνες. Ποιος ο στόχος;

“Ναι προετοιμαζόμαστε για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου θα μετέχουν οι 16 καλύτερες ομάδες, άρα θα είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Η δική μας ομάδα έχει μάι ενδιάμεση ηλικία, ανάμεσα σε έφηβους και νέους άνδρες. Η Ρωσία προέρχεται από την 4η θέση στο Πανευρωπαικό, η Αργεντινή έχει εξαιρετική ομάδα και θα είναι ενισχυμένη με παίκτες από την Α1 και Α2 Ισπανίας. Οι Φιλιππίνες επίσης είναι μία χώρα όπου το μπάσκετ είναι θρησκεία. Είναι οργανωμένοι, με προγράμματα βάση των Η.Π.Α., άρα δεν είναι θα είναι εύκολος αντίπαλος. Θα είναι μία τεράστια εμπειρία, μεγάλο κίνητρο για εμάς που αγωνιζόμαστε στην Ελλαδα. Το σημαντικότερο είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, να προετοιμαστούν για την επαγγελματική τους πορεια στις ομάδες του αλλά και στην Εθνική ομάδα. Έτσι θα λειτουργήσουμε, το αποτέλεσμα σε αυτές τις ηλικίες περνάει σε δεύτερη μοίρα”.

Υπάρχει πίεση για μια καλή πορεία λόγω του γεγονότος ότι η διοργάνωση γίνεται στην Ελλάδα;

“Δεν υπάρχει πίεση, ούτε θα έπρεπε τα παιδιά να νιώθουν πίεση. Ότι παίζουμε στην Ελλάδα είναι ένα έξτρα κίνητρο για εμάς. Το αποτέλεσμα δεν είναι όμως το πιο σημαντικό, αυτό που είναι βασικό είναι τα παιδιά να κερδίσουν εμπειρίες, να παίξουν και αν το ευχαριστηθούν. Αντιμετωπίζουμε επίσης ως ομάδα και δυσκολίες, υπάρχουν παιδιά που έχουν αυτή τηνς τιγμή Πανελλήνιες. Υπάρχουν παίκτες που θα παίξουν στα πλέι οφ, ο Τσουμάνης είναι τραυματίας.Γενικότερα είναι δύσκολες οι συνθήκες της προετοιμασίας μας αλλά πιστεύω ότι με σωστή νοοτροπία και καλή χημεία, θα παρουσιάσουμε ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο”.

Κόουτς κλείνοντας μία ερώτηση που έχει γίνει σχεδόν σε όλους τους προπονητές που έχουν περάσει από πάγκο Εθνικής ομάδας εφήβων. Τι πρέπει να γίνει για να βρουν αυτά τα παιδιά, τα ταλέντα, χώρο στις ομάδες της Α1 και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο;

“Κάθε φουρνιά έχει ταλέντα και το ζητούμενο είναι αρχικά αυτά τα παιδιά να παραμείνουν ταπεινά και να συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά. Να μην απογοητεύονται και θα βρουν τον δρόμο τους. Εμείς οι προπονητές, οι διοικήσεις των ομάδων της Α1 πρέπει να τους δημιουργήσουν το περιβάλλον και της συνθήκες για να εκφράσουν το ταλέντο τους. Είναι σημαντικό να αγωνίζονται, είτε σε ομάδες της Α2, είτε στην Β΄Εθνική. Δεν το θεωρώ καθόλου αρνητικό να αγωνίζονται σε κατηγορία χαμηλότερης της Α1. Όσοι το έχουν κάνει, έχουν κερδίσει. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα δούμε αρκετά παιδια στην Α1 και φυσικά ελπίζω να ενισχύσουν και την Εθνική ομάδα”.

Προτεινόμενα Άρθρα