Πήρε… ΜΟΝΟ τον βαθμό!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Βέλεθ, το γκολ που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα

Η ανοδική πορεία του ΑΡΗ ήταν δεδομένη. Μέχρι που ήρθε το ντέρμπι της Τούμπας, για να επιβεβαιωθεί με τον καλύτερο δυνατό΄τρόπο!

Οι δύο “αιώνιοι” της Θεσσαλονίκης αναδείχθηκαν ισόπαλοι, 1-1, με τους “κιτρινόμαυρους” όμως να είναι ανώτεροι και να δικαιούνται τη νίκη βάσει εικόνας στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς. 

Ο Βιερίνια έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ με σουτ στο 39′, για να έρθει η κεφαλιά του Βέλεθ στο 85′ και να διαμορφώσει το τελικό -και άδικο- 1-1. 

Με τη “συνταγή” των ντέρμπι ο ΠΑΟΚ (4-2-3-1)

Ο Λουτσέσκου δεν άλλαξε την προσέγγισή του σε ένα ακόμη ντέρμπι, επιλέγοντας το πετυχημένο σχήμα των σημαντικών αγώνων του ΠΑΟΚ. Ο Πασχαλάκης ήταν στο τέρμα. Η τετράδα των Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιερίνια στην άμυνα δεν άλλαξε. Ο Μαουρίσιο είχε παρτενέρ τον Σάκχοφ αστα χαφ. Ζαμπά-Ελ Καντουρί ήταν οι δύο εξτρέμ και ο Μπίσεσβαρ λίγο πίσω από τον προωθημένο Άκπομ.

Ορθολογικά και χωρίς εκπλήξεις ο ΑΡΗΣ (4-2-3-1)

Ο Σάββας Παντελίδης άντλησε κάθε καλύτερη δυνατή επιλογή από τον πάγκο για να καλύψει της ενδεκάδας. Ο Βέλεθ ξεκίνησε αντί του Δεληζήση δίπλα στον Ρόουζ, με τους Τζανακάκη και Κόρχουτ να συμπληρώνουν την αμυντική τετράδα μπροστά από τον Κουέστα. Ο Σιώπης επέστρεψε από την τιμωρία του και αγωνίστηκε δίπλα στον Ματίγια στα χαφ. Ο Μαρτίνες ήταν ο αντί-Τόνσο πίσω από τον Ντιγκινί και ο Γκαρσία με τον Λάρσον στα άκρα.

Διαβασμένος, πειθαρχημένος και ανώτερος

Η εικόνα του ΑΡΗ κρίνεται με το καλημέρα παραπάνω από ικανοποιητική. Δεν αιφνιδιάστηκε από τον ΠΑΟΚ και με πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία κρατούσε περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια του. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη τελική του ΠΑΟΚ ήρθε στο 35′ από τον Μπίσεσβαρ και ήταν πέρα για πέρα άστοχη. Την ώρα που η ομάδα του Παντελίδη με υπομονή και σωστές επιλογές είχε δύο καλές στιγμές πριν το 20′ .Πρώτα με τον Ματίγια που δοκίμασε το πόδι του έξω από την περιοχή και έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από την εστία του Πασχαλάκη. Για να ακολουθήσει πέντε λεπτά αργότερα το κόρνερ του Λάρσον και η κεφαλιά του Ματέο που πέρασε λίγο έξω.

Η κορυφαία φάση του ΑΡΗ δεν είχε τελική αλλά αποτέλεσε την καλύτερη στιγμή τους στο πρώτο μέρος για να σκοράρουν. Συγκεκριμένα στο 32′ οι “κιτρινόμαυροι” βγήκαν στην κόντρα τέσσερις με δύο. Η καθυστέρηση όμως του Λάρσον να σπάσει τη μπάλα στην περιοχή όπου υπήρχαν δύο παίκτες μόνοι τους, στέρησε ίσως το 0-1.

Γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα

Ο ΠΑΟΚ που από ώρα είχε πάρει μέτρα στο γήπεδο και προσπαθούσε να απειλήσει με πλαγιοκοπήσεις, ευτύχησε από το… πουθενά να πάρει και το προβάδισμα. Μετά από φάση διαρκείας η μπάλα στρώθηκε στον Βιερίνια και αυτός με σουτ εκτός περιοχή έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Κουέστα για το 1-0 του πρώτου μέρους.

Ιδια φιλοσοφία, παρόμοια εικόνα

Ο ΑΡΗΣ μπορεί να έμεινε πίσω στο σκορ αλλά δεν βιάστηκε να αλλάξει τα πλάνα του ή να ρισκάρει, μένοντας πιστός στο στυλ ποδοσφαίρου που έπαιζε από το ξεκίνημα. Απέναντι βέβαια σε έναν ΠΑΟΚ ο οποίος πίεσε περισσότερο παίρνοντας κι άλλα μέτρα στο γήπεδο. Οι πλαγιοκοπήσεις του Ζαμπά όμως -εκεί έριξαν οι γηπεδούχοι το επιθετικό βάρος- δεν δημιούργησαν επικινδυνες καταστάσεις στα καρέ του Κουέστα. Στο μεταξύ σε 2 περιπτωσεις ο Χάνσεν δεν απέβαλε τον Μάτος για σκαριά στον Κόρχουτ και πάτημα εκτός φάσης στον Λάρσον. Γενικά όμως ο Νορβηγός σφύριξε 50-50 με εξαιρεση αυτες τις αποφασεις.

Η είσοδος του Γιουνές και ο … λυτρωτής Βέλεθ

Η απόφαση του Παντελίδη να ρίξει τον Τυνήσιο στο ματς, του έδωσε έναν “καθαρό” φορ αλλά του στέρησε την ταχύτητα και την ενέργεια που έβγαζε η ομάδα μεσοεπιθετικά. Χωρίς όμως αυτή να σταματάει να πιέζει και να ψάχνει το γκολ, το οποίο ήρθε εν τέλει στο 85′

Ο Ματίγια γέμισε με φάουλ στην περιοχή και ο Βέλεθ με κοντινή κεφαλιά έφερε το ματς στα ίσια “παγώνοντας” την Τούμπα και τον ΠΑΟΚ ο οποίος αδυνατούσε να αντιδράσει στα τελευταία λεπτά.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τόρε Χάνσεν
ΒΟΗΘΟΙ: Γιον Μάικλ Κνούτσεν, Μόρτεν Γένσεν
4ος: Μανώλης Σκουλάς (Θεσσαλίας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 36′ Βαρέλα, 45’+1′ Μπίσεσβαρ, 52′ Μάτος/21 Τζανακάκης, 65′ Βέλεθ, 73′ Κόρχουτ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: –
ΓΚΟΛ: 39′ Βιερίνια, 84′ Βέλεθ

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιερίνια, Μαουρίσιο, Σάκχοφ (56′ Ολιβέιρα), Ζαμπά, Ελ Καντουρί (67′ Πέλκας), Μπίσεσβαρ (88′ Σφιντέρσκι), Άκπομ

ΑΡΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Κουέστα, Τζανακάκης, Βέλεθ, Ρόουζ, Κόρχουτ (85 Βαλεριάνος), Σιώπης, Ματίγια, Μαρτίνες (64′ Γιουνές), Γκαρσία (89′ Ιντζόγλου), Λάρσον, Ντιγκινί

Προτεινόμενα Άρθρα