Τρομερή Εφές

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Η ομάδα του Αταμάν ήταν τρομερή στα τελευταία (περίπου) 14 αγωνιστικά λεπτά του αγώνα καθώς σημείωσε 47 πόντους

Στο πρώτο ημίχρονο, η Αναντολού Εφές απέδειξε γιατί είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα της Euroleague σε ποσοστό ευστοχίας έξω από τα 6.75. Άρχισε το παιχνίδι με 6/7 προσπάθειες – εκ των οποίων οι 5/6 στο πρώτο δεκάλεπτο – και μέσα από αυτή την ευστοχία της προηγήθηκε με 15-8 έπειτα από 3:30 αγωνιστικά λεπτά. Ο Ροντρίγκ Μπομπουά σημείωσε 11 πόντους σ’ αυτό το διάστημα, ακόμη επτά πρόσθεσε ο Κρούνοσλαβ Σιμόν. Το… αντίπαλο δέος ήταν οι Έρλ Κλαρκ, Έντουιν Τζάκσον καθώς με προσωπικούς πόντους μείωσαν σε 19-16, (17’), αλλά το επιμέρους σκορ 10-4 της Εφές έως το τέλος της περιόδου της έδωσε προβάδισμα 29-20.

Ο Μπομπουά συνέχισε τη δράση του και στο δεύτερο δεκάλεπτο φθάνοντας στους 19 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η προβληματική άμυνα της Εφές έδωσε τη δυνατότητα στην Μπουντούτσνοστ να διατηρηθεί στο παιχνίδι (36-32, 16’). Οι πόντοι του Γάλλου γκαρντ οδήγησαν τους γηπεδούχους έως και στο +10 (46-36) 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος για να κλείσει το ημίχρονο με σκορ 49-41. Στο τέλος αυτού η Εφές είχε 7/10 τρίποντα και η Μπουντούτσνοστ 5/12.

Η ομάδα από το Μαυροβούνιο άντεξε στο παιχνίδι έως και περίπου 4:30 αγωνιστικά λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο. Μέχρι το σημείο που σημείωσε σε 59-53. Στη συνέχεια η Αναντολού Εφές ήταν καταιγιστική με τον Αντριάν Μοερμάν να κάνει τη διαφορά. Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι οι γηπεδούχοι έπαιξαν άμυνα κι έφτασαν στο εμφατικό 22-0 σερί και σε διαφορά 28 πόντων (81-53) στο τέλος της περιόδου. Η δε Μπουντούτσνοστ πλήρωσε ακριβό τίμημα για την κακή άμυνά της και φυσικά τις επιλογές της στην επίθεση.

 
 

Με τη διαφορά σε τόσο υψηλά επίπεδα, η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Η μέγιστη τιμή της διαφοράς είναι αυτή των 38 πόντων και γι’ αυτό φρόντισε ο Μότουμ καθώς σημείωσε 14 πόντους στην τελευταία περίοδο.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Μια απλή ανάγνωση των αριθμών είναι αρκετή. Η Αναντολού Εφές τελείωσε το παιχνίδι με 27 ασίστ, 13/23 τρίποντα και 26/40… και το ότι άντεξε η Μπουντούτσνοστ έως το 25 στοιχειοθετεί κατόρθωμα.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ροντρίγκ Μπομπουά και Κρούνοσλαβ Σιμόν ήταν οι… φάροι της Αναντολού Εφές στην επίθεση.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Αντριάν Μοερμάν σημείωσε επτά πόντους στο ξέσπασμα της Αναντολού Εφές στο τρίτο δεκάλεπτο και γενικώς συνεχίζει να αποδεικνύει ότι κάνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του στην Euroleague.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Με εξαίρεση τους δύο Κλαρκ, Πόποβιτς και τον Έντουιν Τζάκσον, οι υπόλοιποι παίκτες της Μπουντούτσνοστ «χωρούν» κάλλιστα στη συγκεκριμένη κατηγορία.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Στο τέλος της 3ης περιόδου η Αναντολού Εφές είχε 11/16 τρίποντα (68.8%) και η Μπουντούτσνοστ ήταν αδύνατο να την ακολουθήσει

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Για περίπου 25 αγωνιστικά λεπτά η Αναντολού Εφές έδινε πολλά εύκολα σουτ στην Μπουντούτσνοστ. Η τελευταία εξαφανίστηκε από το γήπεδο για πέντε λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η ασίστ του Μπαλμπάι στον Μότουμ στο transition game στο τρίτο δεκάλεπτο όπου δύο παίκτες της Μπουντούτσνοστ δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό.

Τα δεκάλεπτα: 29-20, 49-41, 81-53, 106-68.
efes_60.jpg

Προτεινόμενα Άρθρα