"Καταδικασμένοι για πρωταθλητισμό"

από AllAboutARIS

Ο νέος γυμναστής του ΑΡΗ απαντά και σε ερωτήσεις, που αφορούν τον τρόπο που πρέπει να κινούνται οι ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΡΑΒΕΤΣ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ

-Κόουτς πρώτη φορά βρίσκεσαι στον Άρη, ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο της εργασίας σου και ποια η σχέση σου με τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη;

«Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης με έβαλε στον χώρο του ποδοσφαίρου. Εγώ σαν πρωταθλητής του άλματος εις ύψος γνωρίζω τι πρέπει να κάνει ένας αθλητής για να αναπτύξει στοιχεία, όπως ευλυγισία, δύναμη και αντοχή, ώστε αυτό να «παντρευτεί» με το κομμάτι του ποδοσφαίρου. Δεν έχω παίξει ποτέ ποδόσφαιρο στη ζωή μου και δεν χρειάζεται. Προσπαθώ α εμφυσήσω στους ποδοσφαιριστές να δουν σαν στόχο τους τον πρωταθλητισμό, άλλωστε όλοι αυτό θέλουν, να είναι πρώτοι».

-Άλλες ομάδες που έχεις δουλέψει στο παρελθόν;
«Ήμουν στην Κέρκυρα τη περίοδο 2009/10, όταν πετύχαμε την άνοδο με τον Μπάμπη Τεννέ, συνεχίσαμε στην Σουπερλίγκ, με δίδυμο Καλαϊτζίδη-Τεννέ. Μετά πήγαμε στην Βέροια, που ήταν τότε την Φούτμπολ Λιγκ και πετύχαμε ακόμη μία άνοδο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ΑΕΛ Καλλονής με τον Τίμο Καβακά και στα μέσα της σεζόν πήγα στην Βέροια, με την περσινή μου παρουσία να είναι στην Λάρισα».

-Όποτε συνεργάζεσαι με τον Καλαϊτζίδη πετυχαίνετε και άνοδο, ήρθε η σειρά του Άρη;
«Μακάρι, η δουλειά είναι συγκεκριμένη και γίνεται ακόμη καλύτερη με την συνεργασία των παιδιών από την Smart Physio. Είναι μεγάλη η συμβολή τους σ’ αυτό το έργο που προσπαθούμε να φέρουμε σε πέρας και με την τεχνογνωσία και την επιστημονική τους κατάρτιση, μας βοηθούν πάρα πολύ, τόσο σε συγκεκριμένα σημεία, όσο και στη γενικότερη φιλοσοφία που πρέπει να έχουμε. Δεν υπάρχει πλέον το εμπειρικό σύστημα, βλέπουμε τις μετρήσεις και τον δείκτη κούρασης εντός του γηπέδου και λειτουργούμε ανάλογα».

-Είσαι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των ποδοσφαιριστών στο «βαρύ» πρόγραμμα;
«Είναι εξαιρετική η προσπάθειά τους και σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι έχουν αντιληφθεί την χρησιμότητα των κατευθύνσεων που τους έχουμε δώσει. Το να κάνεις μία κίνηση απλά για να … βγεις από την υποχρέωση δεν μας ενδιαφέρει. Θέλουμε και κοιτάμε μόνο την λεπτομέρεια, μόνο αυτή θα σου δώσει το όφελος της κίνησης.

-Πώς αντιδρούν οι ποδοσφαιριστές στις ασκήσεις και τι είδους σχέση αναπτύσσεις με τους παίκτες στις ομάδες που δουλεύεις;
«Υπάρχει σύγκρουση. Έχω συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα κατά καιρούς, ο τρόπος που ακολουθώ στο εξωτερικό γίνεται από τις ακαδημίες, στην Ελλάδα όμως οι ποδοσφαιριστές όταν προσπαθείς να τους εξηγήσεις, έρχονται σε σύγκρουση με τα στερεότυπά τους, ιδιαίτερα στην κινητική εκμάθηση. Προσπαθώ μέσα από τον ρυθμό της κίνησης και την συναρμογή να φέρω τον αθλητή σε ένα καλό επίπεδο , ώστε μέσα σε ένα παιχνίδι κρατώντας μία σταθερή τακτική, να κάνει οικονομία δυνάμεων και να μην καταπονείται τόσο γρήγορα».

-Ποια είναι η γνώμη σου για το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα;
«Κάποια πράγματα φαίνονται και στα μάτια των παικτών. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να πετύχουν την άνοδο, κανένας δεν ήθελε να υποβιβαστεί ο Άρης, πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Υπάρχει αποφασιστικότητα, όμως υπάρχουν και στερεότυπα αγωνιστικής φύσης. Πρέπει οι ποδοσφαιριστές να τα αφήνουν πίσω και να ανοίγουν νέους δρόμους».

-Έχεις έναν τρόπο να ηρεμείς και να χαλαρώνεις τους ποδοσφαιριστές ακόμη και τι στιγμές που η ένταση είναι μεγάλη. Είναι στοχευμένη η κίνησή σου αυτή;
«Το έκανα και εγώ σαν αθλητής. Γυρνάς ένα «κουμπί», για ένα-δύο δευτερόλεπτα και συνεχίζεις. Λίγο χαμόγελο χρειάζεται , το θέμα είναι να χαιρόμαστε και την δουλειά μας, όπως έπαιζαν τα παιδιά στις αλάνες. Το θέμα είναι να το χαίρονται, χωρίς βέβαια να χάνεται η προσήλωση στον στόχο τους ή να λείπει η σοβαρότητα από την προπόνηση. Άλλωστε είναι η δουλειά τους αυτή, θα πρέπει να το κάνουν με ευχαρίστηση και όχι να το βλέπουν σαν αγγαρεία».

-Μία ομάδα πρέπει να τρέχει 90 λεπτά. Μύθος ή πραγματικότητα;
«Το θέμα είναι πως τρέχεις και για ποιο λόγο τρέχεις. Το να φτιάξεις ένα επίπεδο βάσης αερόβιας , μπορεί να γίνει, το θέμα όμως  είναι να μην τρέχεις άσκοπα μέσα στο παιχνίδι και ο καθένας να ξέρει τον ρόλο του και την λειτουργία του. Αυτό είναι το μυστικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, εάν υπάρχει συνοχή στο τρέξιμο τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, υπάρχει οικονομία δυνάμεων και μέσα στο παιχνίδι».

-Ποιες σχολές θεωρείς πιο προχωρημένες στην εκγύμναση;
«Παίζει ρόλο το πρωτάθλημα που αγωνίζεσαι. Οι Γερμανοί είναι πολύ προηγμένοι, οι Ισπανοί και οι Ολλανδοί, όμως αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο παιχνιδιού. Είναι διαφορετικό να κάνει κάποιος αμυντικό παιχνίδι και άλλο να επιλέγει την συνεχή πίεση σε όλο το γήπεδο, που χρειάζεται αντοχή στο τρέξιμο και στο σπριντ.

-Θα τα καταφέρετε στον Άρη;
«Όπου πηγαίνουμε θέλουμε να τα καταφέρνουμε, αυτός άλλωστε είναι ο στόχος και  δουλειά μας είναι ίδια είτε είμαστε στον Άρη, είτε σε ομάδα χαμηλότερων κατηγοριών. Ο στόχος είναι ένας, ο πρωταθλητισμός, πόσο μάλλον για τον Άρη που είναι καταδικασμένος να κάνει πρωταθλητισμό. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οποιοδήποτε πρόβλημα και αν συναντήσουμε, είναι μεγάλη ευθύνη και εφόσον την αναλάβαμε θα δώσουμε το παν για να την πετύχουμε».

Προτεινόμενα Άρθρα