Μία ολόκληρη σεζόν χωρίς βασικό φορ…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το ποδόσφαιρο είναι ένα θέαμα που απολαμβάνουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Και όλοι περιμένουν να δουν ένα πράγμα. Το γκολ…

Αυτή είναι η πεμπτουσία του αθλήματος. Και ο ΑΡΗΣ φέτος ζορίστηκε σε αρκετές περιπτώσεις για να φτάσει σε αυτήν. Άλλες φυσικά δεν τα κατάφερε. Οπως χθες… 

Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αποτυπώθηκε μία από τις βασικές αδυναμίες -ναι υπάρχουν και αυτές- του φετινού ΑΡΗ. Η ουσία που δεν έχει στην επίθεση.

Από τις πρώτες τέσσερις ομάδες, ο ΑΡΗΣ έχει:

-12 γκολ λιγότερα από την ΑΕΚ
-19 γκολ λιγότερα από τον ΠΑΟΚ
-37 γκολ λιγότερα από τον Ολυμπιακό ο οποίος είναι… αλλού. 

Παρόλα αυτά στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν οι “κιτρινόμαυροι” ήταν σταθερά πάνω από τους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, κόντρα σε διάφορους αγωνιστικούς και μη παράγοντες. Η σεζόν όμως έφτασε σε ένα σημείο για όλους, όπου τη διαφορά έκανε η ποιότητα και θέσεις-κλειδιά (και η διαιτησία επίσης αλλά είναι κουβέντα για άλλη στιγμή).

Μία θέση-κλειδί σε κάθε ομάδα είναι αυτή του επιθετικού. Ο… παστελωτής που χρειάζονται ειδικά οι ομάδες που στοχεύουν πολύ ψηλά και προσπαθούν να κάνουν πορεία πρωταθλητισμού σε μεγάλη διάρκεια. 

Ολυμπιακός: Ελ Αραμπί, Χασάν
ΠΑΟΚ: Σφιντέρσκι, Κρμέντσικ
ΑΕΚ: Ανσαριφάρντ, Ολιβέιρα

Μιλάμε για εκατομμύρια μαζεμένα σε μόνο μία θέση. Τί είχε ο ΑΡΗΣ;

Επένδυσε στον Λόπεθ και γρήγορα κατάλαβε ότι δεν… Τον Ιανουάριο προσπάθησε να διορθώσει το λάθος του καλοκαιριού και έφερε τον Μήτρογλου ο οποίος εξελίχθηκε σε ακόμα μεγαλύτερο λάθος. Οχι μόνο αγωνιστικά.

Ετσι λοιπόν η χρονιά που ολοκληρώνεται την Κυριακή κύλησε με τον τίμιο και αναπληρωματικό Μάνο, ο οποίος για τον ρόλο του μια χαρά ανταποκρίθηκε. Ενίοτε έδωσε πράγματα και ο Ντάνιελ Μαντσίνι, όχι όμως στο γκολ αλλά στη γενικότερη λειτουργία της ομάδας. Το παιδί άλλωστε ΔΕΝ είναι φορ.

Παρόλα αυτά ο ΑΡΗΣ ήταν 2ος για πόσες αγωνιστικές, κοίταξε στα μάτια και κέρδισε τους υπόλοιπους “μεγάλους” -για δέκα γυρισμένες πλάτες και ένα χαμένο πέναλτι δεν τα κατάφερε κόντρα στον Ολυμπιακό- και έκανε πορεία πρωταθλητισμού για 26 αγωνιστικές. Ο ΑΡΗΣ του Καρυπίδη, του Μάντζιου και των παικτών που… τράβηξαν το “κουπί” φέτος.

Για να φτάσει όμως σε σημείο να πραγματοποιεί την πορεία πρωταθλητισμού που θέλουμε όλοι, με μεγαλύτερη διάρκεια και σταθερότητα από φέτος, θέλει και το κάτι παραπάνω στο “9”. 

Θέλεις κι άλλα πράγματα φυσικά. Καλύτερη ισορροπία στο ρόστερ. Πιο στοχευμένες επιλογές από κάποιες φετινές που δεν βγήκαν. Να μην σε… κυνηγούν εξωαγωνιστικά και διαιτητικά. Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα φέτος, οι ελλείψεις στο φορ ίσως κόστισαν σε μεγάλο βαθμό και την απώλεια της 2ης θέσης. 

Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο ΑΡΗΣ θα μπορέσει να κάνει μεταγραφές το καλοκαίρι, θεωρώ ότι θα πρέπει να πάει κόντρα στην τακτική του και να ξεκινήσει πρώτα με το φορ. Σίγουρα έναν παίκτη σε πρώτη φάση και μέχρι τα τέλη Αυγούστου να προσθέσει ακόμη μία αξιόλογη επιλογή, σχηματίζοντας μία… δυνατή τριάδα μαζί και με τον Μάνο. Ενα με δύο αθλητικά φορ, που μπορούν να δημιουργήσουν και για τον εαυτό τους. 

Τα παραπάνω καλύπτουν, πιστεύω, τα του χθεσινού αγώνα και τι έλειψε κατά κύριο λόγο από τον ΑΡΗ για να φτάσει στη νίκη. Το γκολ, τώρα, πρέπει να έρθει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ και να συνδυαστεί με ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε η ομάδα να “κλειδώσει” την 3η θέση.

Οι παίκτες και ο Μάντζιος χρωστούν ένα καλό φινάλε στη φετινή χρονιά. Πρώτα στους εαυτούς τους και μετά στον κόσμο, ώστε να ισορροπήσουν και το… γαμώτο για την απώλεια της 2ης θέσης. Μία χαρά είναι και η 3η θέση συγκριτικά με πέρυσι και βάσει όλων των φετινών δεδομένων.

Υ.Γ. Τα αποδυτήρια στα πλέι οφ, δεν είναι ίδια με την κανονική διάρκεια. Διότι κάποιες κινήσεις δεν εξελίσσονται σε αποτυχία μόνο αγωνιστικά.

Προτεινόμενα Άρθρα