«Να μείνει ο Βεζένκοφ ή να μη μείνει», ιδού η απορία…

από AllAboutARIS

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη και ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον ΑΡΗ. Σε άλλες εποχές η παραμονή του θα ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη, όμως τώρα τα δεδομένα, οι καταστάσεις, είναι τελείως διαφορετικές.

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη και ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον ΑΡΗ. Σε άλλες εποχές η παραμονή του θα ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη, όμως τώρα τα δεδομένα, οι καταστάσεις, είναι τελείως διαφορετικές.
Αν ρωτήσεις έναν φίλαθλο του ΑΡΗ τι θέλει θα σου πει φυσικά να μείνει ο Βεζένκοφ για πολλά χρόνια στην ομάδα. Και είναι απόλυτα λογική απάντηση μιας και στο πρόσωπο του Σάσα βλέπει έναν ηγέτη, έναν παίκτη που μπορεί να οδηγήσει τον «Αυτοκράτορα» στις λαμπρές ημέρες του παρελθόντος.

Αν ρωτήσεις κάποιον από την διοίκηση θα σου πει ότι θέλουν να μείνει αλλά δεν εξαρτάται από τους ίδιους. Μία απάντηση που θεωρώ ότι είναι η… μισή αλήθεια. Την υπόλοιπη θα την αναλύσω παρακάτω, και πιστεύω ότι δεν θα αρέσει σε αρκετούς.

Το καλοκαίρι λοιπόν ο Βεζένκοφ απέρριψε τον Παναθηναικό και άλλες προτάσεις που είχε, δεν πήγε στο Εξέβιερ και έμεινε στον ΑΡΗ. Όποιος παρακολουθεί την συγκεκριμένη στήλη, θα θυμάται ότι το είχα αναφέρει, την στιγμή που κάποιοι όχι μόνο τον είχαν στείλει στους «πράσινους» αλλά είχαν ανακοινώσει και την ημέρα παρουσίασης του. Αλλά έκαναν λάθος γιατί απλά δεν ήξεραν τόσο καλά τον Σάσα. Ο Αλέξανδρος δεν προτίμησε τα χρήματα, το φετινό του συμβόλαιο στον ΑΡΗ είναι πολύ μικρό, έμεινε όμως γιατί ήξερε ότι εδώ θα μπορούσε να γίνει καλύτερος. Να γίνει ηγέτης και να κάνει αυτό που λατρεύει. Να παίξει μπάσκετ σε μία ομάδα που αγαπάει, γιατί τον στήριξε από την πρώτη στιγμή.
Και δικαιώθηκε γιατί αυτή την στιγμή είναι ο ηγέτης του ΑΡΗ, ο πρώτος σκόρερ της Α1 και η ομάδα είναι σε τροχιά τετράδας.

«Πρόεδρε να παίξουμε Ευρώπη και θα μείνω»

Καταρχήν ας ξεκινήσουμε με το «θέλω» του Βεζένκοφ. Στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή που έκανε η ΚΑΕ ΑΡΗΣ, έτυχε να βρεθώ αφού προσκλήθηκαν και δημοσιογράφοι, σε μία χαλαρή βραδιά. Κάποια στιγμή συζητούσα με τον Λευτέρη Αρβανίτη και στην κουβέντα μπήκε ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, είπε προς τον πρόεδρο της ΚΑΕ: «Πρόεδρε να παίξουμε Ευρώπη (αρχικά είχε πει Ευρωλίγκα) και θα μείνω». Κάτι που έχω ξανακούσει να λέει και σε πιο επίσημο κλίμα. Αυτό θέλει ο Βεζένκοφ λοιπόν. Δεν είναι τα λεφτά που θα τον κρατήσουν. Είναι ένα πλάνο όπως είπε και ο ίδιος, ισχυρό. Στο οποίο ο ΑΡΗΣ παίζει στην Ευρώπη και έχει ένα ρόστερ το οποίο μπορεί να παλέψει και να διεκδικήσει. Γιατί ξέρει ότι σε μία ομάδα σε υψηλούς στόχους και αυτός θα γίνει καλύτερος. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο βασικός όρος του Σάσα για να μείνει.

Το «buy out» και η επέκταση

Πάμε τώρα στο συμβόλαιο του Βεζένκοφ, το οποίο και φέτος περιέχει ένα «buy out» για Ελλάδα, Ευρώπη το οποίο φτάνει στις 250.000 ευρώ και έχει ισχύ μέχρι τις 31 Ιουνίου. Αν δεν φέρει πρόταση ο Σάσα και ξημερώσει 1η Ιουλίου, τότε θα τεθεί σε ισχύ ο επόμενος χρόνος του συμβολαίου του με τον ΑΡΗ, ο οποίος θα πρέπει να του δώσει 150.000 ευρώ. Ένα συμβόλαιο το οποίο με τα σημερινά δεδομένα της ομάδας είναι εξαιρετικά υψηλό. Οι «κίτρινοι» μιλάνε με την πλευρά του Βεζένκοφ εδώ και καιρό για επέκταση της συνεργασίας, στην περίπτωση που παραμείνει και του χρόνου. Έτσι ώστε να μην χαθεί ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2016. Συμφωνία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αν μείνει ο Βεζένκοφ τότε ο ΑΡΗΣ μπορεί να τον πουλήσει μέσα στην χρονιά χωρίς περιορισμούς όσον αφορά τα λεφτά που θα ζητήσει. Τον βγάζει δηλαδή αν θέλει σε… πλειστηριασμό.

Όμως υπάρχει και η περίπτωση να μείνει για έναν χρόνο και να φύγει ως ελεύθερος, οπότε τότε ο ΑΡΗΣ δεν θα έχει κανένα κέρδος. Μάλλον θα έχει μεγάλη ζημιά, οικονομική αλλά και όχι μόνο…
Ένα σενάριο το οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν στην ΚΑΕ αλλά δεν είναι στο… χέρι τους. Οπότε είναι λογικό να υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων ο οποίος στην… τελική επιθυμεί μια πώληση του Βεζένκοφ, ώστε να υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος στην ομάδα, προτιμότερο από το να μείνει ελεύθερος.

Η προοπτική του ΝΒΑ

Το έχω ξαναγράψει και το πιστεύω , ότι ο Βεζένκοφ θα φύγει για ΝΒΑ, δεν θα κάτσει Ευρώπη. Ίσως αυτό να φαίνεται και από το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα αποφασίσει για τον αμερικάνο μάνατζερ του, ενώ αυτή την στιγμή δεν έχει κάποιον Έλληνα. Η πορεία του Αντετοκούμπο ενίσχυσε την επιθυμία του Βεζένκοφ να κάνει το μεγάλο βήμα. Όμως πολλά θα εξαρτηθούν από την θέση που θα επιλεγεί στο φετινό ντραφτ, για το αν θα φύγει φέτος ή του χρόνου. Το buy-out για το ΝΒΑ είναι στις 500.000 δολάρια, νούμερο αρκετά ικανοποιητικό για τον ΑΡΗ, μιας και πλέον δύσκολα οι Αμερικάνοι δίνουν εκατομμύρια στους Ευρωπαίους.

Ο παράγοντας… Πρίφτης

Πέρυσι ο Βεζένκοφ έμεινε λόγω Αγγέλου όμως απογοητεύτηκε από την φυγή του για την Εφές. Φέτος ήταν ένα σημαντικό στοιχείο το ποιος θα είναι προπονητής. Αν δηλαδή θα είναι κάποιος που πιστεύει στους νεαρούς ή κάποιος που φοβάται να τους χρησιμοποιήσει (ονόματα δεν λέμε…). Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει κερδίσει τον Σάσα και την οικογένεια του. Γιατί δουλεύει μαζί του, βελτιώνεται, μαθαίνει καλύτερα το άθλημα και μετατρέπεται από έναν νεαρό και άπειρο αθλητή, σε έναν ηγέτη που δεν φοβάται να ρισκάρει για την νίκη. Οπότε και ο παράγοντας… Πρίφτης θα παίξει τον ρόλο του.

Το ελληνικό διαβατήριο

Σύντομα ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ θα έχει ελληνικό διαβατήριο και αυτό μεταφράζεται από πολλούς ως ένα διαπραγματευτικό «όπλο» για να κλείσει ένα συμβόλαιο σε ελληνική ομάδα, μιας και δεν θα πιάνει θέση ξένου. Βέβαια μπορεί να θεωρηθεί και ως μία… βοήθεια προς την ΚΑΕ ΑΡΗΣ, να βρει έναν ακόμα έναν ξένο, προσιτό οικονομικά.

Κλείνοντας λοιπόν βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα. Για να υπάρχει πιθανότητα παραμονής του «Σάσα» στον ΑΡΗ την επόμενη χρονιά, πρέπει σίγουρα να υπάρξει ευρωπαική συμμετοχή. Όπως επίσης και μία ομάδα με στόχους και προοπτική.
Για να μείνει παραπάνω από ένα έτος, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Να έρθει ένας επενδυτής ή ένα γκρουπ ανθρώπων, και ο ΑΡΗΣ να γίνει ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ. Να έχει στόχο τίτλους και Ευρωλίγκα. Κάτι που αυτή την στιγμή φαντάζει ως… σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Η περίπτωση να φύγει για ελληνική ομάδα είναι η χειρότερη. Θα δημιουργήσει τριγμούς διοίκησης-φιλάθλων καθώς σίγουρα κάποιοι θα την κατηγορήσουν, ενώ και τα λεφτά θα είναι σχετικά λίγα για την αξία του παίκτη.
Η περίπτωση μιας ευρωπαικής ομάδας θα έχει την ίδια αξία από οικονομικής πλευράς, αλλά σίγουρα ο κόσμος θα το δει διαφορετικά.
Η περίπτωση του ΝΒΑ θεωρώ ότι είναι η πιθανότερη αλλά και η καλύτερη από κάθε πλευράς. Περισσότερα χρήματα, τιμή για τον Αρειανό που έχει άλλον έναν παίκτη στο ΝΒΑ, ενώ οι «κίτρινοι» μπορούν με έξυπνες κινήσεις να διατηρήσουν ίσως μέρος των δικαιωμάτων του στην Ευρώπη.

Υ.Γ.1: Αυτό το άρθρο ήθελα να το δημοσιεύσω πριν μία εβδομάδα αλλά δεν κατέστη δυνατόν λόγω αναβάθμισης του AllAboutARIS (έρχεται καλύτερο και ανανεωμένο),ώστε να ασχοληθώ με το αγωνιστικό. Αυτό θα το κάνω σύντομα γιατί κάτι καλό φαίνεται στον… ορίζοντα.

Υ.Γ.2: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια». Αυτό ας το πάρουν κάποιοι στην ομάδα του ΑΡΗ ως συμβουλή και να μην το δουν κακοπροαίρετα. Όπως έκανε ο «πρώην», ο οποίος κατηγορήθηκε για πολλά αλλά βλέπω ότι και οι σημερινοί δεν έμαθαν από τα λάθη του.

Υ.Γ.3: Όταν κάνεις μία κλειστή εκδήλωση για την ομάδα, θεωρώ ότι ισχύει το ίδιο για όλους. Αλλιώς να μας το πουν κάποιοι ξεκάθαρα. Άλλωστε πάντα στην… απέναντι όχθη ψαρεύαμε. Σε όποια… βάρκα και αν βρισκόμασταν.

Υ.Γ.4: Το κεφάλαιο Κάλας δεν έχει κλείσει για την ΚΑΕ. Απλά μπαίνει στον «πάγο».

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X