Κάλας, business thinking και… ARIS thinking

από Νίκος Παπαδόπουλος

Στο διάστημα που ο Αλεξ Κάλας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, είχε έναν ολόκληρο ΑΡΗ από πάνω του, ο οποίος παρακολουθούσε βήμα προς βήμα τις κινήσεις του και ανέλυε λέξη προς λέξη τα λεγόμενα του.

Αναμενόμενο θα πει κάποιος, αφού μέσα από τα παραπάνω ο κόσμος προσπάθησε να κάνει μία πρώτη σκιαγράφηση του τρόπου σκέψης του και να καταλάβει στον βαθμό που μπορεί τι άνθρωπος είναι.

Ολα αυτά είχαν ένα ενδιαφέρον. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είχαν οι γνώμες και οι απόψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν από κοντά, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και μίλησαν μαζί του, όταν απουσίαζαν τα φλας, οι κάμερες και ο… βομβαρδισμός ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι το μόνο που προσπαθούν, είναι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Μέσα λοιπόν από τα λεγόμενα των θεσμικών παραγόντων του ΑΡΗ, μπροστά και πίσω από τα μικρόφωνα ή τα τηλέφωνα, γίνεται κατανοητό πως μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό μυαλό. Εναν ανοιχτόμυαλο άνθρωπο, επικοινωνιακό, επιχειρηματία και τεχνοκράτη, ο οποίος αποσκοπεί στο κέρδος, πάντα όμως μέσα από την κερδοφορία του πρότζεκτ που διαχειρίζεται και όχι από την αφαίμαξη του.

Ερασιτέχνης, νομικοί, ΚΑΕ και βετεράνοι κάνουν λόγο πολύ απλά για έναν ωραίο άνθρωπο. Μία προσωπικότητα η οποία έλειπε από τα κοινά του ΑΡΗ, με όρεξη για δουλειά και την πλήρη «ανοικοδόμηση» του ποδοσφαιρικού τμήματος χωρίς λαϊκισμούς, Αρειανοσύνες και υποσχέσεις. Και δεν γίνεται όλοι να είναι συνεννοημένοι να ακολουθήσουν συγκεκριμένη γραμμή. Ο Κάλας είναι υποστηρικτής της ομάδας, αλλά μέσα από τα λεγόμενα του δεν το έδειξε και πολύ σωστά έπραξε. Δεν ήρθε ως Αρειανός, αλλά ως επιχειρηματίας με τεχνοκρατικές αντιλήψεις, οι οποίες έχουν να φανούν χρόνια στην ομάδα. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι άνθρωποι του ΑΡΗ ξαφνιάστηκαν ευχάριστα με τον Κάλας. Επειδή έχει το καινούργιο, αλλά αυτονόητο για μία ανώνυμη εταιρία, όπως αυτή θα συσταθεί με το καλό από τη νέα σεζόν. Το business thinking. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΑΡΗΣ εκτός από ιδέα, είναι μία επιχείριση η οποία βασίζεται σε ένα τεράστιο αγοραστικό κοινό.

Δεν έχω καμία διάθεση να κάνω την… Αγιογραφία του Κάλας, αλλά από όποια πλευρά και αν το δούμε, ο άνθρωπος για την ώρα, σου δίνει το δικαίωμα να τον πιστέψεις. Μετά, θα δείξει. Αν αποδειχθεί το αντίθετο, τον… κυνηγάμε. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά, έχει όμως πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του και μέχρι να τα καταφέρει θα είναι υπό κρίση, εφόσον φυσικά του απαιτούν οι συνθήκες. Διότι η κριτική πρέπει πάντα να υπάρχει για να προστατεύονται και οι… Θερμοπύλες, αλλά να είναι σωστά δομημένη και με επιχειρήματα. Σε αντίθεση δηλαδή με αυτό που κάνει μία μικρή μερίδα του κόσμου, η οποία επιλέγει να κριτικάρει άτεχνα τον Κάλας και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα. Το λεγόμενο… ARIS thinking ή αλλιώς η εσωστρέφεια που τείνει να γίνει «καραμέλα», αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Βέβαια τι να πεις σε έναν κόσμο όπως αυτός του ΑΡΗ με τα τόσα που έχει δει όλα αυτά τα χρόνια; Η αλήθεια είναι πως πλέον φυσάμε και το γιαούρτι, αλλά ας βρούμε κάποιον καλύτερο τη δεδομένη χρονική στιγμή και κυρίως έναν άνθρωπο ο οποίος αποδεδειγμένα βάζει λεφτά.

Ο Κάλας την κριτική μπορεί να την αντικρούσει με έργα. Τα έχει ξεκινήσει αλλά θέλει χρόνο ακόμα και για την ώρα μπορεί να… δουλέψει υπέρ του το αγωνιστικό τμήμα. Με την προσθήκη και του Σανιά, ο ΑΡΗΣ θα αλλάξει μέσα στο γήπεδο και ίσως να παίξει και ωραίο ποδόσφαιρο. Μέσα από τις συνεχόμενες νίκες και τις καλές εμφανίσεις, λογικά θα μειωθεί και η κριτική. Στα πόδια των παικτών.

ΥΓ. Τους Γερμανούς ας τους αφήσουμε για την ώρα στην άκρη. Το καλοκαίρι θα φανεί αν έχουν διάθεση να εμπλακούν στην ΑΜΚ. Στην προκειμένη φάση, και οι συμβουλές τους, αρκετές είναι. Ας έμεναν και αυτοί όμως μία μέρα παραπάνω…

Προτεινόμενα Άρθρα