FIBA ή Ευρωλίγκα; Το μεγάλο δίλημμα του ΑΡΗ

από AllAboutARIS

Ένα θέμα το οποίο απασχολεί την διοίκηση, περισσότερο ίσως από την χθεσινή νίκη του ΑΡΗ επί της Άλμπα, είναι η απόφαση που πρέπει να πάρει για την πλευρά που θα διαλέξει στον ευρωπαικό… εμφύλιο ανάμεσα σε FIBA και Ευρωλίγκα. Από τα αζήτητα, οι "κίτρινοι" έχουν μετατραπεί σε "μήλον της έριδος"

Οι “κίτρινοι” είχαν επαφές με την Ευρωλίγκα και με την FIBA Europe προκειμένου να διαπιστώσουν ποια επιλογή θα είναι η καλύτερη για την ομάδα, αν και ήδη υπάρχει μία… κλίση προς την πλευρά της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας και λιγότερο προς αυτήν του Τζόρντι Μπερτομέου. Όμως υπάρχουν παγίδες τις οποίες θέλουν να αποφύγουν στον ΑΡΗ. Πάμε καταρχήν να δούμε λίγο τα δεδομένα και στις δύο περιπτώσεις.

Η Ευρωλίγκα έχει πάρει την απόφαση για ένα… σχεδόν κλειστό πρωτάθλημα με 11 ομάδες που θα έχουν δεκαετή συμβόλαιο και πέντε που θα προκύψουν από άλλες διαδικασίες. Μία θέση για την κάτοχο του EuroCup, μία θέση από προκριματική φάση και τρεις θέσεις μέσω ισάριθμων πρωταθλημάτων (το ποια θα είναι τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά με δεδομένο ότι Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία τάχθηκαν υπέρ της FIBA, τότε Ισπανία, Ελλάδα, Ρωσία και Γερμανία είναι οι χώρες που θα παλέψουν).
Η Ευρωλίγκα έχει δηλώσει μέσω του Τζόρντι Μπερτομέου, ότι θα αυξήσει τα χρήματα των ομάδων. Για την Ευρωλίγκα έγινε λόγος για ένα ποσό των 40 εκ. ευρώ το οποίο θα μοιραστούν οι ομάδες ενώ στα υπέρ της νέας Λίγκας θεωρείται η δυνατότητα της κάθε ομάδας να διαπραγματευτεί το τηλεοπτικό της συμβόλαιο. Αυξάνονται επίσης τα ποσά για τις νίκες. Οι “κίτρινοι” στην Βαρκελώνη ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της Ευρωλίγκα, ουσιαστικά όμως ήταν μία προσπάθεια της Λίγκας να δείξει στον ΑΡΗ ότι είναι ένας πιθανός υποψήφιος αν όχι για την επόμενη χρονιά, αλλά για την μεθεπόμενη όσον αφορά την Ευρωλίγκα. Ο Τζόρντι Μπερτομέου γνωρίζει ότι αυτή την στιγμή ο ΑΡΗΣ είναι ένα σωματείο σε ανοδική πορεία, με τεράστια δυναμική και θέλει να το εκμεταλλευτεί. Βέβαια αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι το οικονομικό κομμάτι όσον αφορά το EuroCup, κάτι που θέλουν να γνωρίζουν οι “κίτρινοι”.

Ο Νίκος Λάσκαρης από την άλλη βρέθηκε στην Γενεύη όπου συνομίλησε με τους ανθρώπους της FIBA για το Champions League όπου κανένα από τα ερωτήματα του δεν απαντήθηκαν, όπως το οικονομικό και ποιο θα είναι το ποσό που θα πάρει κάθε ομάδα και κυρίως ο ΑΡΗΣ, αλλά και ποιο θα είναι το καθεστώς με το τηλεοπτικό.
Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ μάλιστα έκανε μία σημαντικό πρόταση για να διασφαλίσει το μέλλον του ΑΡΗ, ζητώντας να του δοθεί τριετές συμβόλαιο στο Champions League, προκειμένου να γνωρίζει ότι κάθε χρόνο ανεξάρτητα από την πορεία του στην Ελλάδα θα αγωνίζεται στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Μϊα τολμηρή κίνηση από την πλευρά του ΑΡΗ, την στιγμή που στην FIBA λένε, τουλάχιστον προς τα… έξω, ότι δεν θα δώσουν συμβόλαια. Η FIBA από την πλευρά της ζήτησε απάντηση από τον ΑΡΗ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να αναλύσει και το οικονομικό της πλάνο. Τα χρήματα που υπόσχεται η Ευρωπαική Ομοσπονδία ότι μπορεί να διαθέσει στην εν λόγω διοργάνωση (αρχική εκτίμηση 30 εκ. ευρώ) θα προέλθουν από το αποθεματικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, έσοδα από τις διοργανώσεις της. Αλλά αυτό το σημαντικό θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, μιας και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα το συγκεκριμένο ποσό.

Πάμε τώρα στο παρασκήνιο της κόντρας. Η FIBA θα κυνηγήσει το θέμα νομικά με την Ευρωλίγκα. Επίσης θέτει εμπόδια με την διοργάνωση προκριματικών των Εθνικών ομάδων μεσούσης της χρονιάς. Βέβαια εδώ θα έρθει σε κόντρα με τους συλλόγους, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει παίκτες να αναγκάζονται σε αποχώρηση από την Εθνική ομάδα, ώστε να μην υπάρξει τιμωρία. Όσον αφορά το ενδεχόμενο τιμωρίας των ομάδων που θα λάβουν μέρος στην Ευρωλίγκα, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι η ΕΟΚ θα αποβάλλει Παναθηναικό και Ολυμπιακό από την Α1 επειδή πήγαν στην Ευρωλίγκα.

Που στέκεται ο ΑΡΗΣ>; Μία πλευρά της διοίκησης θέλει FIBA με την λογική να υπάρξει μία... συμμαχία με την ΕΟΚ και τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, την στιγμή που κάποιοι θεωρούν ότι η Ομοσπονδία είναι... απέναντι στους "κίτρινους" επειδή στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ δεν στήριξαν την επιλογή της, τον υποψήφιο από το Ρέθυμνο. Εδώ όμως είναι και η... παγίδα για τον ΑΡΗ, την οποία προσπαθεί να αποφύγει με το τριετές συμβόλαιο στο Champions League. Αν υποθέσουμε ότι η FIBA κερδίζει νομικά και διαλύει την Ευρωλίγκα. Τότε Παναθηναικός και Ολυμπιακός θα επιστρέψουν στην “αγκαλιά” της Ομοσπονδίας, η οποία ήδη έχει καλές σχέσεις με την ΑΕΚ. Τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση; Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα μείνουν εκτός “πράσινοι” και “κόκκινοι”, άρα ο ΑΡΗΣ θα μείνει εκτός, αν και στήριξε από την αρχή. Αυτό θέλει να αποφύγει ο Λάσκαρης, γι’ αυτό ζητάει συμβόλαιο.

Ο ΑΡΗΣ λοιπόν καλείται σύντομα να αποφασίσει. Ο Νίκος Λάσκαρης καλείται να πάρει μία απόφαση με γνώμονα το καλό του ΑΡΗ, το οικονομικό και αγωνιστικό κέρδος της ομάδας. Τα κορυφαία κλαμπ είναι στην Ευρωλίγκα αυτό είναι δεδομένο. Όμως οι “κίτρινοι” δύσκολα να μετέχουν στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου, αν και αυτό δεν είναι απίθανο (στο σενάριο μίας θέσης από την Ελλάδα, και με δεδομένο ότι ΑΕΚ και Π.Α.Ο.Κ. πάνε FIBA, τότε ο ΑΡΗΣ παίζει Ευρωλίγκα). Από την άλλη υπάρχει το Champions League με την ΕΟΚ να παίζει τον ρόλο του… μεσάζοντα και πάντα να υπάρχει ο κίνδυνος ο ΑΡΗΣ να μείνει στην… απέξω για το χατήρι των “αιωνίων”. Πραγματικά είναι μία δύσκολη απόφαση. Αν πάρει το τριετές θα πάει FIBA. Διαφορετικά το θέμα θέλει σκέψη, αν και η… ζυγαριά γέρνει προς την Ευρωπαική Ομοσπονδία, λόγω της… συμμαχιας με την ΕΟΚ. Τουλάχιστον αυτής που πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί να υπάρξει, ξεχνώντας το Λίντο, την Λάρισα, τα Δύο Αοράκια αλλά και το θέμα με τα συμβόλαια των Αμερικανών που έμειναν στα συρτάρια της ΕΟΚ, αν και είχαν εκδοθεί, πριν μερικά χρόνια και ο ΑΡΗΣ έπαιξε χωρίς ξένους.

Για την νίκη επί της Άλμπα δεν χρειάζεται να πω πολλά. Ο ΑΡΗΣ είναι στο κυνήγι της πρόκρισης, είναι στο χέρι του αλλά πρέπει να κερδίσει στην Λιθουανία. Αν πάρει το “διπλό” τότε το παιχνίδι με την Ολίμπια θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους.

Υ.Γ.1: Για τον Βασίλη Σίμτσακ θα έχω γράψει και τα έχω πει εδώ και μήνες. Σε όσους έλεγαν το καλοκαίρι “ποιος Σϊμτσακ;” και μάλλον δεν ξέρουν και πολύ το άθλημα. Ο Πρίφτης μάλλον το ξέρει καλύτερα και τον κράτησε, ο πρώτος που έμεινε. Γιατί το μπασκετικό μυαλό, την ψυχή και τα… cohones που έχει ο Σίμτσακ δεν θα βρίσκεις εύκολα.
Υ.Γ.2: Ο Μπατίστα πήγε στην Ολίμπια Μιλάνου γιατί πήρε τα λεφτά που ήθελε. Ο ΑΡΗΣ του έδινε 25.000 τον μήνα, πήγε λίγο παραπάνω αλλά μέχρι εκεί. Ο Ουρουγουανός πήρε πολλά περισσότερα στους Ιταλούς. Και φυσικά δεν παίζει στο EuroCup. Αυτό για ορισμένους που δεν έχουν… ιδέα μάλλον και έβριζαν, αφόριζαν τους δημοσιογράφους και την διοίκηση όταν έμαθαν ότι ο Μπατίστα πάει στους Ιταλούς γιατί νόμιζαν ότι θα παίξει στην Ευρώπη.
Υ.Γ.3: Επίσης για το θέμα Μπατίστα, Νέιμικ, γενικά για τα μεταγραφικά καλό θα είναι ορισμένοι να… φιλτράρετε αυτά που διαβάζετε, να τα κρατάτε σε ένα αρχείο για να ξέρετε ποιος γράφει ότι θέλει και ποιος αλήθειες. Γιατί όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι, αλλά υπάρχουν και “αλεξιπτωτιστές”. Και ειδικά τώρα σε περίοδο κρίσης. Οπότε την άλλη φορά να ξέρετε ποιος έκανε καλά την δουλειά του, που είναι η ενημέρωση και ποιος όχι. Για το AllAboutARIS που μπορώ να μιλήσω, μπορεί ο καθένας να ανατρέξει στο αρχείο σε παλιότερες δημοσιεύσεις και να δει τι γράφαμε για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Υ.Γ.4: Οι κακές διαιτησίες στα δύο παιχνίδια με την Άλμπα ερμηνεύτηκαν από κάποιους ως μήνυμα της Ευρωλίγκα προς τον ΑΡΗ για μία τυχόν… αποχώρηση του για την FIBA. Μήπως όμως δούμε ανάλογες διαιτησίες και στην Α1; Ήδη έχουμε δει αλλά τώρα… χοντραίνει το παιχνίδι. Στο παιχνίδι της Κυριακής θα φανεί αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X