"Οχι" σε νέο lockdown

από Αντώνης Γκάτζιος

Αρνητικός στο ενδεχόμενο ύπαρξης ενός νέου lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό κάθε σενάριο για δεύτερο  lockdown.
 
Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και οι ειδικοί δηλώνουν πως ετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς οι ιώσεις τότε είναι πιο συχνές, αλλά και η μεταδοτικότητα του ιού πολύ πιο εύκολη στους εσωτερικούς χώρους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, οι πρώτες δόσεις ενός από τα εμβόλια αναμένεται στο τέλος του 2020, αρχές του 2021.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η Ελλάδα περίμενε ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε ότι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και έχει να κάνει με τον ιό. “Μέχρι να βρεθεί θεραπεία πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό” τονίζουν χαρακτηριστικά από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ θεωρούν ότι οι πολίτες θα πρέπει να κινούνται με αυτό ως δεδομένο.

Επίσης πιστεύουν πως δε πρόκειται για κάτι περίεργο, αλλά ούτε οφείλεται σε κάποιο λάθος, ενώ τονίζουν πως παρά την αύξηση των αριθμών που υπάρχει η χώρα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλά.

Παράλληλα υποστηρίζουν πως ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα, αυτή έχει δεν έχει πετύχει αρκετά, αλλά επιμένουν πως έχει κάνει σημαντικά βήματα.

Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί κατά τόπους αποδίδουν και σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που υπάρχει η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη, από αυτή στις περισσότερες χώρες.

Σ΄ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή των μέτρων και προκειμένου, οι πολίτες να έχουν έναν καλύτερο “οδικό χάρτη” είναι απολύτως χρήσιμη, σύμφωνα με τους ίδιους η κατηγοριοποίηση των περιοχών, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (9/10) από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Από εκεί κι έπειτα, σ΄ότι έχει να κάνει με την συζήτηση περί μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται πως το βασικό ζητούμενο είναι η τήρηση των ήδη υφισταμένων μέτρων και όχι η επιβολή νέων. “Καταλαβαίνω το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον όμως τι νόημα έχει να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα όταν δεν τηρούμε καν αυτά που ήδη ισχύουν” υποστηρίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας…

Σε παγκόσμια κλίμακα η Ελλάδα βρίσκεται στην 105η θέση, με τον αριθμό των θανάτων στην χώρα μας να παραμένει πολύ χαμηλός. Αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη της πανδημίας, η Ελλάδα έχει την έκτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες, σε ότι έχει να κάνει με το ποσοστό θνητότητας όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς μόλις το 2% των κρουσμάτων έχει καταλήξει.

Η αντίστοιχη αναλογία σε ότι έχει να κάνει με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 9 θάνατοι, ανά 100.000 άτομα σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλέξει και αναλύσει οι “Financial Times”.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 20:30 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS ΣΤΟ YOUTUBE!

Χ
X