Αφαιρέθηκε το Ευρωμπάσκετ του 2015 από την Ουκρανία

από AllAboutARIS

Και οι χορηγοί έχασαν το… ενδιαφέρον τους

Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ του 2015, που αφαιρέθηκε την Παρασκευή  από την Ουκρανία!

Λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα, στη συνεδρίασή της FIBA Europe που συνεχίζεται και την Παρασκευή στο Μόναχο, αποφασίστηκε να αφαιρεθεί η διοργάνωση από τους Ουκρανούς και ήδη οι ενδιαφερόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και η Ελλάδα, έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους.

Η νέα διοργανώτρια θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο, αλλά ήδη υπάρχουν 16 χώρες που έχουν εκδηλώσει φιλολογικό ενδιαφέρον και περίμεναν απλά τις επίσημες εξελίξεις.

Διότι πέρα των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και της τεταμένης σχέσης που έχει η Ουκρανία με την Ρωσία, είχαν καθυστερήσει αρκετά και τα έργα υποδομής για το Ευρωμπάσκετ.

Μάλιστα παρά τις προσωπικές διαβεβαιώσεις της μεγάλης δόξας του ουκρανικού μπάσκετ (και παλαιότερα του Σοβιετικού με μεγάλη καριέρα και στην Ελλάδα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό) Σάσα Βολκόφ, οι άνθρωποι της Fiba Europe δεν άλλαξαν την απόφασή τους.

Ο Βολκόφ, ως πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας είχε μάλιστα επισκεφτεί και ο ίδιος τα γραφεία της FIBA Europe αρκετές φορές για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα.

Εκ των γηπέδων που οικοδομούνταν στην Ουκρανία τα τέσσερα τα είχε αναλάβει ο Ιχόρ Κολομοϊσκι (της PrivatBank), ένα ο Μπόρις Κολέσνικοφ (πρόεδρος της Donetsk Oblast) και ένα ο Σεργκέι Κουρτσένκο (πρόεδρος της FC Metalist Kharkiv).

Όμως και η οικονομική κρίση και η κατάσταση, πήγε πολύ πίσω τα έργα και μάλιστα πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μαρκιάν Λουμπκίβκι, παραδέχτηκε ότι ίσως είναι καλύτερα να δοθεί κάπου αλλού η διοργάνωση καθώς ήδη έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον κάποιων βασικών χορηγών !

Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα, ότι δεν χρειάζεται νέα έργα, καθώς πέραν του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ (ενδεχομένως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και η εγκατάσταση του Ελληνικού) έχει έτοιμα γήπεδα-στολίδια στην περιφέρεια, όπως το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Πυλαία, αλλά και τα εκπληκτικά γήπεδα στην Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά), ιδιαίτερα αυτό στα «Δύο Αοράκια» όπου θα φιλοξενήσει και το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Νέων το καλοκαίρι.

Επίσης το αγωνιστικό σύστημα αλλάζει και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης με τις 24 ομάδες, οι 16 που συνεχίζουν μπαίνουν απ’ ευθείας στην φάση των νοκ άουτ (οκτώ παιχνίδια δηλαδή) και δεν δημιουργούνται νέοι όμιλοι όπως παλαιότερα.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Προτεινόμενα Άρθρα