Διαμαρτυρία κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

από AllAboutARIS

Με πλακάτ και συνθήματα κατά της επένδυσης εξόρυξης χρυσού από τα μεταλλεία Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία γυναικών από την Ιερισσό πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» .

Μπροστά από ένα λευκό πανό στο οποίο αναγράφονταν «SOS Χαλκιδική. STOP στην καταστροφή», οι διαμαρτυρόμενες ζήτησαν την παύση των εργασιών στα μεταλλεία, αλλά και την πλήρη απόσυρση της εταιρίας από την περιοχή, επικαλούμενες «την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή η οποία πρόκειται να προκληθεί, από την εν λόγω επένδυση».

«Οι επένδυση πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Δεν χωράει άλλο κακό ο τόπος. Το πρόβλημα είναι η εταιρεία. Θα καταστραφεί το βουνό, η θάλασσα και θα αποστραγγιστούν οι υδατικοί πόροι της περιοχής», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Μελαχρινή Λιάκου, κάτοικος Ιερισσού και μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού «SOS Χαλκιδική».

«Ο μόνος τρόπος να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη είναι να φύγει η εταιρία από τη Χαλκιδική», ανέφερε η κ. Λιάκου, τονίζοντας ότι τα μέλη του κινήματος δεν είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν το «ξεπούλημα της περιοχής, για να λάβουν σε αντάλλαγμα ύστερα από λίγα χρόνια μία πεθαμένη γη».

Κρατώντας πλακάτ με τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπίστωσαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε ελέγχους που είχαν κάνει από τις 4/10/2012 έως και τις 28/8/2014 στα μεταλλεία, οι γυναίκες της περιοχής εξέφρασαν την πρόθεση του κινήματος για συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της επένδυσης, «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ», όπως υπογράμμισαν.

Υπενθυμίζεται, ότι το ΣτΕ αποφάσισε στις 2 Οκτωβρίου την αναστολή της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για παύση των εργασιών στα μεταλλεία, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.

Προτεινόμενα Άρθρα