Γρόλλιος στο AllAboutARIS: “Το τμήμα της ξιφασκίας συνεχώς μεγαλώνει”

από Γιώργος Γκάτος

Το τμήμα της ξιφασκίας του ΑΡΗ έχει χαρίσει πολλές διακρίσεις στους “Κιτρινόμαυρους” τα τελευταία χρόνια, με μια συνεχόμενη ανοδική πορεία. Οι αθλητές του τμήματος καταλαμβάνουν τη μια πρωτιά μετά την άλλη, συμμετέχοντας σε διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας, εντός και εκτός συνόρων.

Το AllAboutARIS.gr επικοινώνησε με τον Χρήστο Γρόλλιο, ο οποίος πέρα από – επί συναπτά έτη- νομικός του ΑΣ ΑΡΗΣ, είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος και υπεύθυνος του τμήματος των “Κιτρινόμαυρων”.

Ο Χρήστος Γρόλλιος, νομικός του ΑΣ ΑΡΗΣ, μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος και υπεύθυνος του τμήματος των "Κιτρινόμαυρων".

Ο Χρήστος Γρόλλιος, νομικός του ΑΣ ΑΡΗΣ, μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος και υπεύθυνος του τμήματος των “Κιτρινόμαυρων”.

“Το τμήμα της ξιφασκίας του ΑΡΗ, εγγράφηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας τον Ιανουάριο του 2017. Η αγωνιστική δραστηριότητα του τμήματος είναι συνεχής. Τα παιδιά του εφηβικού τμήματος, μπορεί να αγωνίζονται περίπου 15 με 18 σαββατοκύριακα τον χρόνο. Οι αγώνες δεν είναι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες. Επιπρόσθετα, βρέθηκαν για προετοιμασία με την Εθνική Ρουμανίας (σ.σ. Γκυ Λεωτόν, Θωμάς Γρόλλιος, Ευθύμης Γιακουστίδης), στο Μπρασόβ.

Αν προσθέσουμε ως τμήμα και τους αγώνες του παιδικού και των χαμηλότερων κατηγοριών, είναι σαν έχουμε αγωνιστική δράση κάθε Σαββατοκύριακο. Προσπαθούμε και στα ενδιάμεσα Σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει προγραμματισμένη δράση, να διοργανώνουμε ορισμένα καμπ όπου καλούμε κι άλλους προπονητές για να λαμβάνουν περισσότερες εμπειρίες οι αθλητές μας.

Για παράδειγμα, πριν μερικές εβδομάδες ήταν προγραμματισμένο ένα καμπ με προπονητή από την Ιταλία, όμως δυστυχώς εξαιτίας της πλημμύρας στο υπόγειο του Αλεξάνδρειου, δεν μπορέσαμε να το πραγματοποιήσουμε” σημειώνει ο Χρήστος Γρόλλιος.

Οι Θωμάς – Αβραάμ Γρόλλιος, Γκυ Λεωτόν, Χρήστος Σουσούρας, Φίλιππος Αϊβάζης και Ευθύμιος Γιακουστίδης στο Πανελλήνιο Κύπελλο Ξιφασκίας Εφήβων, στη Σπάρτη

Για τα καλοκαιρινά καμπ που διοργανώνει ο ΑΡΗΣ και την εξωστρέφεια του τμήματος:

“Ήταν το τρίτο διαδοχικό. Είχαμε ένα αναγκαστικό διάλλειμα λόγω του κορωνοϊού. Φέτος το πραγματοποιήσαμε και στο φλερέ. Στη ξιφασκία έχουμε τρία όπλα, στον ΑΡΗ έχουμε δύο. Είναι η σπάθη (σαμπρ), το ξίφος ασκήσεως (φλερέ) και το ξίφος μονομαχίας (επέ).

Εμείς καλλιεργούμε τα δύο, στο μέλλον μπορεί να προσθέσουμε και το τρίτο. Δεν θέλουμε μόνο να πρωταγωνιστούμε και να κατακτούμε πρώτες θέσεις, το οποίο και έχουμε καταφέρει. Πέρσι, το εφηβικό τμήμα κέρδισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας της. Το ίδιο και οι Κορασίδες, που βρέθηκαν στη κορυφή του πρωταθλήματος Ελλάδος. Οι Παίδες τερμάτισαν στη τρίτη θέση.

Οι “χρυσοί” έφηβοι, Γκυ Λεωτόν, Θωμάς Γρόλλιος, Λάζαρος Λεωτόν και Χρήστος Σουσούρας.

Έχουμε παιδιά τα οποία έχουν κατακτήσει πρώτες θέσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Έχουμε τρεις κλήσεις στην προεπιλογή της Εθνικής, με δύο εφήβους (σ.σ. Γκυ Λεωτόν, Θωμάς Αβραάμ Γρόλλιος) και μια νεάνιδα (σ.σ. Χριστίνα Ρέππα).

Γενικά, κοιτάζουμε να κάνουμε πολλά πράγματα στο τμήμα. Υπάρχει και ψυχολόγος η οποία υποστηρίζει το τμήμα. Παλαιότερα το τμήμα διέθετε και διατροφολόγο. Προγραμματίζουμε συχνά επισκέψεις από ξιφαθλητές, οι οποίοι έχουν διακριθεί στον επιστημονικό τομέα. Διότι δεν είναι μόνο η ξιφασκία, αλλά είναι γενικότερα η συμμετοχή στη ζωή. Ο αθλητισμός και γενικά ένα ατομικό -ως επί το πλείστον- άθλημα όπως η ξιφασκία, αυτό που μπορεί να δώσει σε έναν αθλητή-παιδί, είναι ένας τρόπος ζωής.

Η διαχείριση της νίκης, η διαχείριση της ήττας, να μαθαίνει τον εαυτό του και να μπορεί να αντιμετωπίζει τον αντίπαλο προσπαθώντας να δείχνει και αυτή την αυτοπεποίθηση που πρέπει να δείχνει στη ζωή. Το πώς θα προβλέψει κάτι, το πώς θα διεκδικήσει κάτι. Παίρνει εφόδια για το μέλλον του.

Στη πάνω φωτογραφία οι πρωταθλήτριες, Αναστασία Φραγκοπούλου, Εβίτα Καβέλη, Ολυμπία Λυγούρα, Μαρία Χριστοφορίδου και στη κάτω φωτογραφία οι “χάλκινοι” Θωμάς Γρόλλιος, Λάζαρος Λεωτόν, Χρήστος Σούσουρας, Τίμος Γιακουστίδης

Για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΣ ΑΡΗΣ, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γ.Γ.Α., μετρά πάνω από 2000 αθλητές, όντας ο πιο ενεργός στην Ελλάδα:

“Είναι πάνω από 2 χιλιάδες αθλητές. Θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε όλους. Παλαιότερα, πριν την ενεργειακή κρίση, που λειτουργούσε και η πισίνα, ήταν μια αφορμή να προσεγγίσει κόσμο όλο των ηλικιών και να διευρυνθεί ο ΑΡΗΣ μέσα στην κοινωνία, προσφέροντας ταυτόχρονα. Προσφέροντας όχι μόνο στους αθλητές, αλλά και σε όσους θέλουν να αθληθούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν 14 τμήματα εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γ.Γ.Α. Πολλά μάλιστα από αυτά τα αθλήματα, είναι και Ολυμπιακά, όπως η Ξιφασκία. Από το 1896 βρίσκεται αδιάλειπτα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε όλες τις σύγχρονες Ολυμπιάδες.”

Αριστερά η Χριστίνα Ρέππα και δεξιά η Μάγδα Τελιπορανίδου, με τον προπονητή, Παναγιώτη Τελιπορανίδη, στο Πανελλήνιο Κύπελλο Νέων Γυναικών

Το τμήμα της ξιφασκίας θέλει να κάνει το επόμενο βήμα και να διοργανώσει ένα μεγάλο τουρνουά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

“Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και αναλάβαμε να διοργανώσουμε στο Αλεξάνδρειο, στη φυσική μπασκετική έδρα του ΑΡΗ ένα Πανελλήνιο Αναπτυξιακό Κύπελλο Παίδων-Εφήβων-Κορασίδων-Νεάνιδων, στις 17-18 Δεκεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας μια τέτοια διοργάνωση και πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλη συμμετοχή απ’ όλη την Ελλάδα”.

Ο 16χρονος Γκυ Λεωτόν και ο 14χρονος Θωμάς Αβραάμ Γρόλλιος, στο Πανευρωπαϊκό Κύπελλο Τριών Αστέρων, στο Γκέντελο της Ουγγαρίας

Τα ερασιτεχνικά αθλήματα, συχνά κρύβουν και συγκινητικές ιστορίες. Μια οικογένεια βρέθηκε ταυτόχρονα… σπαθί με σπαθί, ενώ μια 12χρονη που αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα της λόγω του πολέμου, βρήκε στέγη στον ΑΣ και διαπρέπει με τη παρουσία της.

“Κάποια στιγμή στη λειτουργεία του τμήματος, είχαμε τριών γενιών αθλητές. Ο παππούς, ο γιος και η εγγονή ήρθαν στον ΑΡΗ ταυτόχρονα. Επίσης, στον ΑΡΗ φιλοξενούμε μια 12χρονη αθλήτρια από την Ουκρανία, η οποία εξαιτίας του πολέμου αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα της και να έρθει στην Ελλάδα, με τη μητέρα της και τον παππού της. Την αγκαλιάσαμε και μάλιστα έφτασε σε σημείο να βραβευθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία για τις προσπάθειες που κάνει στο άθλημα, μέσα από αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα, έλαβε συμμετοχή το περασμένο Σαββατοκύριακο (15/16-10) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ”.

Ο Γκυ Λεωτόν με την Εθνική Ομάδα Εφήβων, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το οποίο διεξήχθη στο Ντουμπάι

Για τη λειτουργία του τμήματος:

“Είναι ένα τμήμα το οποίο δεν έχει επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον ΑΣ ΑΡΗΣ, είναι αυτοσυντηρούμενο και φυσικά με τις παροχές των γονιών. Προσφέρει στον Ερασιτέχνη, ο οποίος μας έχει υπό την αιγίδα του”.

Το άθλημα της ξιφασκίας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, με το τμήμα του ΑΡΗ να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο για δοκιμαστική παρουσία πριν την εγγραφή του. Οι εγγραφές συνεχίζονται όλο τον χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του ΑΣ ΑΡΗΣ στο 2310 305 042 ή το 6944 441949.

Προτεινόμενα Άρθρα