Formula 1: Τα πιλοτικά "τεστ" για το μέλλον που θα γίνουν στην Ίμολα

από AllAboutARIS

Στον τρίτο εφετινό αγώνα της Formula 1 επί ιταλικού εδάφους μετά τη Μόντσα και το Μουτζέλο θα έχουμε για πρώτη φορά ένα νέο διήμερο πρόγραμμα αντί του τριημέρου.

Συγκεκριμένα, στην Ίμολα δεν έγιναν τα καθιερωμένα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής, αλλά το Γκραν Πρι περιλαμβάνει μόνον μία φορά ελεύθερα δοκιμαστικά το πρωί του Σαββάτου και πριν τις μεσημεριανές κατατακτήριες δοκιμές την ίδια ημέρα.

Κανονικά γίνονται πριν από κάθε Γκραν Πρι της Formula 1 στις 12.00 και στις 16.00 ώρα της Παρασκευής ελεύθερα δοκιμαστικά, ώστε να μπορέσουν να τεστάρουν οι ομάδες διάφορα πράγματα. Στην Ίμολα δεν πραγματοποιήθηκαν αυτά εφέτος, καθώς το νέο πρόγραμμα προβλέπει μόνον μία φορά ελεύθερες δοκιμές για τις 11 το πρωί του Σαββάτου και πριν τις κατατακτήριες δοκιμές που ξεκινούν στις 15.00 ώρα Ελλάδας.

Nωρίτερα και ο αγώνας

Νωρίτερα από το συνηθισμένο θα ξεκινήσει και ο αγώνας της Κυριακής. Συνήθως έχουμε εκκίνηση στα ευρωπαϊκά Γκραν Πρι στις 16.10 ώρα Ελλάδας, όμως αυτή τη φορά θα γίνει στις 14.10, επειδή στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνα αρχίζει και σουρουπώνει νωρίς.

Οι οδηγοί έχουν όντως μία ημέρα παραπάνω ρεπό, καθώς η Πέμπτη που είναι αφιερωμένη στα μέσα ενημέρωσης μεταφέρθηκε αυτούσια για την Παρασκευή. Ο Σαρλ Λεκλέρ δήλωσε για αυτή την αλλαγή στο πρόγραμμα τα εξής: “Είχαμε κάτι παρόμοιο πρόσφατα στο Νίρμπουργκρινγκ, όταν δεν μπορέσαμε να οδηγήσουμε την Παρασκευή εξαιτίας της κακοκαιρίας. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε, πώς επιδρά ένα τέτοιο συμπιεσμένο Σαββατοκύριακο”.

Τεστ για 25 αγώνες
Η επίσημη αιτία για αυτή τη χρονική συντόμευση είναι για να δοθεί μία παραπάνω ημέρα ξεκούρασης στις ομάδες λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος, καθώς μεσολαβεί μόνον μία εβδομάδα μεταξύ του Γκραν Πρι Πορτογαλίας στο Πορτιμάο και του αγώνα στην Ίμολα της Ιταλίας.

Στην πραγματικότητα η Ίμολα λειτουργεί πιλοτικά για το μέλλον, αφού οι ιδιοκτήτες της Liberty Media δεν έχουν κρύψει ότι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα αγωνιστικό καλεντάρι με 25 Γκραν Πρι ετησίως. Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, αν συμπιεζόταν ο συνολικός χρόνος κάθε αγώνα της Formula 1 σε δύο ημέρες αντί τριών και η Ίμολα θα τους δώσει μία πρώτη εικόνα για ενδεχόμενα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Προτεινόμενα Άρθρα