«Mε ανάγκασαν να σταματήσω»

από AllAboutARIS

18 χρόνια μετά μίλησε για την αποχώρηση του ο "γκάνγκστερ"…

Στις 29.9.1979 εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Στις 29.6.1991 φορά για τελευταία φορά τη φανέλα της εθνικής. Στις 29.2.1992 περνά στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα. Στις 29.9.1995 ανακοινώνει με επιστολή του την αποχώρησή από το μπάσκετ…

Και λίγο πριν τις 29.09.13 αναρωτιέται στο pamesports.gr: »Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε; Πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια; Απίστευτο μου φαίνεται… Ο χρόνος κυλά απίστευτα γρήγορα»!

Νίκο, εξωθήθηκες σε αποχώρηση. Έτσι; «Φυσικά! Ένιωθα την δύναμη κι είχα τη θέληση να συνεχίσω το μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Με ανάγκασαν, να το σταματήσω».

Το πλήρωμα του χρόνου φέρνει λησμονιά και συγχώρηση… «Η αλήθεια είναι πως λησμονώ αλλά … Δεν συγχωρώ. Με έβλαψαν. Με έθιξαν. Με προσέβαλαν. Και με ανάγκασαν να αποσυρθώ»!

Ακούγεσαι πικραμένος αλλά και … κακιωμένος ή … Ακούμε λάθος;  «Πικραμένος ήμουν, είμαι και θα είμαι. Κακία όμως, δεν κρατώ. Δεν υπάρχει χώρος στην καρδιά και στο μυαλό μου γι αυτό το συναίσθημα. Κι ας το έζησα έντονα επειδή άλλοι έχουν άπλετο χώρο στο μυαλό και στην καρδιά τους…»

Το «end» στα γήπεδα δεν το επέλεξε ο ίδιος. Όπως το ήθελε κι όπως το δικαιούνταν. Καλά για «happy» ούτε λόγος, να γίνεται. Και μάλιστα, για τον άνθρωπο ο οποίος μόνον ευτυχία χάρισε στο ελληνικό μπάσκετ και στον κόσμο του!

Η ιστορία της αδικίας αλλά και της αχαριστίας γράφτηκε ένα απόγευμα θλιμμένο.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1994. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με τους Αμπελοκήπους στο Μετς. Ο Κώστας Πολίτης, ο κόουτς ο οποίος κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 1987 – εξ ου κι Ευρωκόουτς – κάθεται στον πάγκο των «πράσινων». Κατά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής, η επιλογή του από την οικογένεια Γιαννακόπουλου οφειλόταν στις συστάσεις του Νίκου Γκάλη…

Σε εκείνον τον αγώνα κι ενώ οι σχέσεις του είναι ψυχρές ο Κώστας Πολίτης αποφασίζει να τον χρησιμοποιήσει όταν η διαφορά είναι στους 24 πόντους. Υπέρ του Παναθηναϊκού βεβαίως. Φυσικά και τον προσέβαλε! Όπως και να το κάνουμε για τέτοια θαύματα της φύσης στον τόπο μας δίνεις και την ψυχή σου.

Είχε προηγηθεί κι η άκρως προσβλητική συμπεριφορά του Ευρωκόουτς στο Νίκο Γκάλη. Μία απρόσμενη ήττα, αυτή από το Περιστέρι προκάλεσε την κόντρα τους στο τέλος του αγώνα. «Δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι πρόβλημα για την ομάδας; Και πρέπει φύγεις;», φέρεται να είπε ο Κώστας Πολίτης στο Νίκο Γκάλη. Είχε …μπαλώσει το θέμα ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Το … μπάλωμα όμως, φαινόταν!

Στο Μετς ξεχείλισε το ποτήρι! Κι ο Νίκος Γκάλης πήρε τη μεγάλη απόφαση. Έφυγε για τη Θεσσαλονίκη…

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος γύρισε τον κόσμο ανάποδα αλλά αυτόν δεν τον γύρισε. Και τι ειρωνεία; Δεν έχει για πολύ κι ο Κώστας Πολίτης στον Παναθηναϊκό. Ο Νίκος Γκάλης είχε χάσει την εμπιστοσύνη του. Όχι στον Παύλο Γιαννακόπουλο. Στον μπασκετικό κόσμο πλέον: «Ουδέποτε είχα πρόβλημα με την οικογένεια Γιαννακόπουλου. Είμαι ευγνώμων γι αυτήν. Ο Παύλος προσπάθησε. Τα πράγματα δεν γινόταν όπως έπρεπε. Έτσι πήρα τη μεγάλη απόφαση. Την πήρα μόνος μου», αποκαλύπτει στο pamesports.gr

Η μνημειώδης επιστολή του ανέφερε: «Κάποτε θα γινόταν και αυτό. Στη ζωή όλα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος. Πολλές φορές εξαρτάται από εμάς, πολλές φορές όχι. Ήθελα να σταματήσω αυτό που τόσο αγάπησα και αγαπώ, μέσα στο γήπεδο, γιατί πιστεύω πως ξέρω να παίρνω τις αποφάσεις μου τότε που πρέπει. Αυτή μου η επιθυμία θεωρήθηκε από πολλούς ως αδυναμία και παράκληση σε κάποιους να με αφήσουν να συνεχίσω το μπάσκετ. Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο, ποτέ δεν ζήτησα χάρη από κανέναν. Εγώ μέχρι και σήμερα έκανα υπομονή περιμένοντας μια κίνηση.

Είμαι εγωιστής, αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και δεν ανήκω σε κανέναν. Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος, με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμη και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες… Την ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι».

Ήταν τότε 29 Σεπτεμβρίου 1996!

«Καθένας γράφει την ιστορία του. Τον κρίνει κι η ιστορία κι ο κόσμος. Ήταν δύσκολη η απόφαση αλλά ήταν απόφαση. Δεν ήθελα, να αποχωρήσω. Με ανάγκασαν. Πάνε όμως, τόσα χρόνια. Πικραίνομαι πάντως, βαθιά όσο σκέπτομαι, πως θα μπορούσα , να παίξω περισσότερα χρόνια. Είχα και το δικαίωμα, να επιλέξω εγώ την αποχώρηση μου»!

Η θέση του Παύλου Γιαννακόπουλου εκφράστηκε λίγο αργότερα: «Στην υπόθεση αυτή δεν φταίει ούτε ο Γκάλης ούτε ο Παναθηναϊκός. Τρίτα πρόσωπα φταίνε που ο Γκάλης δεν συνέχισε στον Παναθηναϊκό. Εγινε μια διένεξη μεταξύ προπονητή και Γκάλη. Προσπαθήσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Πότε ο ένας, πότε ο άλλος τράβαγαν το κορδόνι. Ο Νίκος αποχώρησε οικεία βουλήσει, δεν τον έσπρωξε κανένας να φύγει. Όμως, ο Κώστας Πολίτης θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί καλύτερα τότε για έναν τόσο μεγάλο αθλητή».

Και πρόσφατα αυτός ο μέγας ευεργέτης του Παναθηναϊκού και του ελληνικού μπάσκετ ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός και οι φίλοι του μπάσκετ οφείλουν πολλά σε αυτόν τον τεράστιο αθλητή. Οι υπηρεσίες που πρόσφερε ήταν ανεκτίμητες. Συγχαρητήρια στον Αρη που προχώρησε σε αυτή την εκδήλωση, εύχομαι να τη χαρεί ο ίδιος και ο κόσμος που θα την παρακολουθήσει γιατί το αξίζει ως άνθρωπος κι ως αθλητής. Εμείς ως Παναθηναϊκός πάντα σεβόμασταν το μέγεθος και την αξία του. Το τέλος αυτής της συνεργασίας δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε όλοι μας. Αυτές όμως είναι παλιές ιστορίες. Περασμένα ξεχασμένα. Σε αυτή την υπόθεση δεν φταίει ούτε ο Γκάλης ούτε ο Παναθηναϊκός. Αυτά είναι γνωστά και δεν θέλω πάλι να τα σκαλίζουμε…»

Προτεινόμενα Άρθρα