Τίποτα λιγότερο απ’ όσα υποσχέθηκαν!

από Γιώργος Γκάτος

Πάντα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθείς πως χτίζεται ένα ρόστερ, πως κουμπώνουν τα κομμάτια του παζλ και πώς φτάνουμε στα μέσα στη σεζόν στο… άψε-σβήσε.

Σε κάποια πράγματα πέφτεις κατά πολύ έξω, όπως όταν θεωρούσα ότι ο Μάρκους Καρ μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τον ΑΡΗ. Παρότι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, δεν κόλλησε με το σύνολο. Έτσι είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός. Ταιριάζεις; Παίζεις. Δεν ταιριάζεις; Ευχαριστούμε, να είσαι καλά.

Κάνω αυτή την εισαγωγή για να σημειώσω ότι πολλές φορές δεν έχει σημασία ο ένας, αλλά το γκρουπ των πολλών. Στη πρώτη προπόνηση της σεζόν, οι παίκτες αντιλαμβάνονται το πόσο εντατική άμυνα πρέπει να παίξουν υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη.

Λίγο καιρό μετά μαθαίνουν ότι η ομάδα έχει αρχές, ότι κανείς δεν είναι πάνω από αυτή και πως η μπασκετική «αλφαβήτα» είναι απλή αν έχεις καθαρό μυαλό.

Με τα «αν» δεν παίζεται το μπάσκετ, αλλά ο Γιάννης Καστρίτης όπως και όλοι οι υπόλοιποι, αναρωτιόμαστε σε τι κατάσταση θα ήταν η ομάδα αν είχε καταφέρει έστω και ΜΙΑ φορά φέτος να προπονηθεί πλήρης.

Πριν το παιχνίδι με την Μπούντουτσνοστ γνώριζα την κατάσταση εντός της ομάδας, με όλο το ρόστερ να περνάει/να είχε περάσει από κάποιας μορφή ίωση.

Δεν είχε ουσία στη Media Day να ρωτήσω κάτι αγωνιστικό με όλα αυτά τα δεδομένα. Με ενδιέφερε πάρα πολύ η ψυχολογία της ομάδας και το πώς το βλέπει ο προπονητής του ΑΡΗ.

Σε ερώτηση για το αν τα προβλήματα που υπάρχουν, συσπειρώνουν την ομάδα, απάντησε: «Έτσι θα πρέπει να είναι, το έχουμε αντιληφθεί ότι κάθε φορά που κάποιος λείπει, πόσο μάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Πρέπει να παίζουμε και να στηρίζουμε αυτούς που είναι απόντες».

Η απάντηση της Τρίτης έγινε… πράξη το Σάββατο στα Λιόσια. Μιλάμε για μεγάλη νίκη, αλλά πολλοί δεν έχουν καταλάβει τις συνθήκες μέσα από τις οποίες ήρθε αυτή.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος υπέγραψε μια… ραψωδία από τις λίγες. Ο Γκάλινατ έπαιζε με τέσσερα φάουλ, είχε μόλις 17 λεπτά συμμετοχής και σημείωσε 19 πόντους σε 8 σουτ εντός πεδιάς. Το δίδυμο… Brothers of Destruction, των Σανόγκο και Χάρελ, όχι μόνο έπαιξε… τόνους άμυνας, αλλά έδωσε τεράστιες λύσεις στην επίθεση και σε δύσκολες φάσεις. Ο Κρις Μπάνκστον είχε ουσία στην άμυνα του και… εύκολους πόντους μπροστά.

Ο Νίκος Περσίδης έμεινε στο παρκέ για 19 λεπτά, κάνοντας δουλειά που δεν πήρε χαμπάρι κανείς στην άμυνα. Ο Δημήτρης Κατσίβελης επέστρεψε την Τετάρτη από απουσία 40 ημερών και φανερά επηρεασμένος, προσπαθούσε να δώσει ότι έχει διαθέσιμο μέσα του για να πάρουν υπερπολύτιμες ανάσες οι υπόλοιποι. Και όταν παίκτες στο βάθος του rotation, όπως αυτός και ο Διαμαντής Σλαφτσάκης είναι πάντα έτοιμοι να μπουν και να θυσιαστούν για την ομάδα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο «φτιαγμένο» είναι το γκρουπ.

Τα εισιτήρια για το παιχνίδι της Τετάρτης με την Μπουργκ φεύγουν το ένα μετά το άλλο. Όχι γιατί η Γαλλική ομάδα είναι η πρωτοπόρος του ομίλου. Όχι γιατί ο κόσμος… αγαπάει τις νίκες. Αλλά γιατί αυτή η ομάδα από την πρώτη μέρα ως και σήμερα, είναι δεδομένο ότι θα τηρήσει την υπόσχεση της.

Αυτής δηλαδή να βρίσκει… ενέργεια από εκεί που δεν υπάρχει, να βγαίνει άλλος μπροστά όταν υπάρχει πρόβλημα και να μη σου μένει το αίσθημα ότι έπεσε με κάτω τα χέρια.

Και όλα αυτά με τον ΑΡΗ στη πρώτη πεντάδα, 1,5 νίκη μακριά από τα νοκ-άουτ του Eurocup και με το Final-8 του Κυπέλλου να αποδεικνύεται μυστήριο.

Το συμπέρασμα είναι ότι όποιος έχει υποτιμήσει αυτή την ομάδα φέτος, έχει εκτεθεί για να μη πω ότι το έχει πληρώσει. Και η μόνη «έκκληση» που πραγματικά θέλω να κάνω, είναι να μην… πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας, βαφτίζοντας τον μηδενισμό και την έλλειψη ρεαλισμού ως… κριτική.

Υ.Γ. Το βράδυ της Τετάρτης στο Nick Galis Hall, με το αυτί στο “Κλ. Βικελίδης” άγγιξε τα όρια της τελειότητας. Πάντα τέτοια, αλλά με λιγότερο άγχος ρε παιδιά. 26 χρονών πρέπει να είμαι μόνο βιολογικά, με τα τελευταία χρόνια του ΑΡΗ.

Υ.Γ. 2 Θα μπορούσε ο κόσμος του ΑΡΗ να ταξιδέψει στο Βόλο, να ενισχύσει τη τοπική κοινωνία, να περάσει όμορφα. Τα παιδιά από τη Νέα Ιωνία, η οικογένεια Tech It Serious, έδειξαν ακριβώς τι σημαίνει χαρά και συγκίνηση για μια πρόκριση. Είχαν φιλοξενηθεί και πέρσι στο ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ στο Παλέ μετά από πρόσκληση του ΑΣ ΑΡΗΣ και κατέγραψαν τα πάντα στο κανάλι τους στο YouTube. Αυτά προσφέρει ο αθλητισμός και όχι θέση σε ανεγκέφαλους χούλιγκαν.

Y.Γ 3 Για τον Νικόλα δεν υπάρχουν λόγια. Απλά, απολαύστε το βίντεο του ARIS Midea Factory και πραγματικά, πάντα τέτοια…

Φωτογραφία: Eurokinissi

Προτεινόμενα Άρθρα