Ο θεός του μπάσκετ, έγινε 61 ετών (pics&vids)

από AllAboutARIS

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ και του ΑΡΗ, ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών, ο μοναδικός Έλληνας, που μπήκε στο Hall of Fame, ο θεός του Μπάσκετ, έγινε 61 ετών.

Η εμβληματικότερη μορφη του ελληνικού αθλητισμού, ο αθλητής που συνδύασε το όνομά του με την Αυτοκρατορία του ΑΡΗ και μία ολόκληρη χώρα καθηλώνονταν μπροστά στην οθόνη, για να δει τα όσα, μαγικά, έκανε εντός του παρκέ. Ο Νίκος Γκάλης, έχει σήμερα τα γενέθλιά του και γίνεται 61 ετών.  

Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957 στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Γιος μεταναστών με καταγωγή από τη Ρόδο (ο πατέρας του ήταν από τον Άγιο Ισίδωρο της Ρόδου), μεγάλωσε στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία, αλλά γρήγορα τον κέρδισε το μπάσκετ. Το 1975 εισήχθη στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, του οποίου η ομάδα μπάσκετ φημίζεται για τις διακρίσεις της. Ξεχώρισε γρήγορα και έγινε ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές του κολεγιακού πρωταθλήματος. 

Το καλοκαίρι του 1979 Παναθηναϊκό και Ολυμπιακός, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να τον αποκτήσουν, όμως τελικά ο ίδιος προτίμησε να ενταχθεί στον ΑΡΗ, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας. Την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα αναδείχθηκε 3ος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από την επόμενη χρονιά όμως έγινε ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος και συνέχισε να κατακτά την πρώτη θέση για 11 συνεχόμενα έτη συνολικά. Ολοκλήρωσε την περίοδο 1980-81 με 44 πόντους μ.ο. σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση σε συγκομιδή πόντων σε μέσο όρο στην καριέρα του.

Ο Γκάλης, σε συλλογικό επίπεδο, κατέκτησε 15 τίτλους, 8 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα Ελλάδας. Με την Εθνική ομάδα, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και δύο χρόνια αργότερα, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, στο Ευρωμπάσκετ.

Στο Ευρωμπάσκετ του 1987, αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης ενώ πέντε φορές στην καριέρα του, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος και 11 φορές, πρώτος σκόρερ. Ήταν ο πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1992 και το 1994, 4 φορές πρώτος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ και μία φορά πρώτος σκόρερ σε Μουντομπάσκετ.

Ο Γκάλης, είναι η σπουδαιότερη αθλητική προσωπικότητα στην Ελλάδα και το 2017, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, μπήκε στο πάνθεον του παγκοσμίου Μπάσκετ, αποτελώντας μέλος του Naismith Hall of Fame.

Για τον Νίκο Γκάλη έχουν ειπωθεί ατάκες που έμειναν στην ιστορία…

Ντράζεν Πέτροβιτς: “Αν εγώ είμαι ο γιος του διαβόλου, τότε ο Nick Galis είναι ο ίδιος ο διάβολος”.

Aλεξάντερ Πέτροβιτς (προπονητής): “O Nτράζεν είναι αδερφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή του 1987 ψήφισα τον Γκάλη”.

Αλεξάντερ Γκομέλσκι (προπονητής): “Ο Γκάλης είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο”.

Άρβιντας Σαμπόνις: “Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος”.

Μάικλ Τζόρνταν: “Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός επιθετικός παίκτης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα”.

Προτεινόμενα Άρθρα