Στη ΦΙΜΠΑ για Τζένκινς

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο ΑΡΗΣ βρίσκεται σε διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων με τους παίκτες που έχουν επιφέρει τα ban από τη ΦΙΜΠΑ, αλλά όχι με όλους. Η υπόθεση του Μάικλ Τζένκινς εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ομάδα και δεν είναι η μοναδική.

Ο Αμερικανός γκαρντ είχε συμφωνήσει πέρυσι με την ΚΑΕ ΑΡΗΣ για το διακανονισμό της οφειλής. Όμως οι «κιτρινόμαυροι» δεν έστειλαν ποτέ το σχετικό υπογεγραμμένο έγγραφο στη ΦΙΜΠΑ, άγνωστο γιατί. Ο Τζένκινς πήρε κάποιες δόσεις, όμως από ένα σημείο και μετά η πληρωμή σταμάτησε. Στο σχετικό κανονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, υπάρχει παράγραφος που αναφέρει ότι αν δεν τηρείται ο διακανονισμός, η συμφωνία είναι άκυρη. Αυτό συμβαίνει με τον 33χρονο γκαρντ, ο οποίος, λόγω της μη τήρησης του διακανονισμού, ζητά πλέον ολόκληρο το ποσό, που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Το ποσό είναι μεγάλο για να επέλθει νέος διακανονισμός μέσα σε λίγες μέρες και η ΚΑΕ ΑΡΗΣ θέλει να ζητήσει τη μεσολάβηση της ΦΙΜΠΑ, όπως είχε γίνει το 2014 στην υπόθεση Άαρον Μάιλς. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το διαιτητικό δικαστήριο βρίσκει «σολομώντεια» λύση, υποχρεώνοντας συνήθως την ομάδα να δώσει όλο το ποσό, αλλά σε βάθος χρόνου.

Οι απαραίτητες επτά υπογραφές

Για να πάει στη ΦΙΜΠΑ για την υπόθεση Τζένκινς ο ΑΡΗΣ, βέβαια, πρέπει να στείλει τις υπόλοιπες επτά υπογραφές στο διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο ακολούθως θα επικοινωνήσει με τους παίκτες για να διαπιστώσει ότι όλα είναι εντάξει. Κι εδώ υπάρχει θέμα, αφού παρόμοια περίπτωση με του Τζένκινς είναι κι αυτή του Ουίλ Κάμινγκς, ο οποίος λαμβάνειν πολύ μικρότερο ποσό (περίπου 60.000), αλλά επίσης έχει σταματήσει να παίρνει τις δόσεις.

Η υπόθεση του Κάμινγκς φαίνεται πιο απλή, όμως είναι αυτή που επείγει, ώστε η ΚΑΕ να αποταθεί στη ΦΙΜΠΑ για τον Τζένκινς, οπότε οι ιθύνοντες της ομάδας θέλουν να την τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο ρόλος της ΕΟΚ

Από τη στιγμή που μία ομάδα απευθύνεται στη ΦΙΜΠΑ για να λύσει το τελευταίο ban, αυτομάτως μπαίνει ως εγγυήτρια (από τη στιγμή που δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ ομάδας και παίκτη) η ομοσπονδία της χώρας, για την τήρηση των διακανονισμών. Κάτι τέτοιο θα ζητήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία από την ΕΟΚ, για την υπόθεση Τζένκινς.

Ο ΑΡΗΣ έχει σχεδόν πικρή εμπειρία από τη συγκεκριμένη κατάσταση, αφού το 2014 η ΕΟΚ ήταν ιδιαίτερα διστακτική για να εγγυηθεί ότι η ΚΑΕ θα είναι συνεπής απέναντι στον Μάιλς, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει αρκετά η αποστολή των σχετικών εγγράφων και η ομάδα να πιεστεί αρκετά για την έγκαιρη λύση των ban. Τώρα, πέραν του ότι το ποσό είναι το διπλάσιο (του Τζένκινς κάτι παραπάνω από 200.000 δολάρια, του Μάιλς ήταν 100.000), ο χρόνος πιέζει ακόμα περισσότερο τον ΑΡΗ, αφού το πρωτάθλημα ξεκινά νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα από το AllAboutARIS, ο ΑΡΗΣ δίνει μάχη με το χρόνο για να προλάβει την έγκαιρη άρση των ban. Όλη η χρονιά του (το ξεκίνημά της τουλάχιστον, για να κατέβει ομάδα στο πρωτάθλημα) εξαρτάται από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, οπότε κάθε… ώρα είναι σημαντική.

Προτεινόμενα Άρθρα