Περιμένοντας τις εξελίξεις (και το πιθανό πρόωρο τέλος της σεζόν)

από Αντώνης Γκάτζιος

Όπως είναι λογικό (και) η Basket League έχει "παγώσει" λόγω του κορονοϊού και στον ΑΡΗ περιμένουν τις εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον (;) του πρωταθλήματος.

Η ΚΑΕ έδωσε άδεια στους ξένους παίκτες για να ταξιδέψουν στις πατρίδες τους και να βρεθούν δίπλα στους ανθρώπους τους. Τρεις το έκαναν ήδη (Μπράουν, Ντραγκίτσεβιτς, Μιλόσεβιτς), ο τέταρτος αναμένεται να αναχωρήσει (Γκετσεβίτσιους) και το ερώτημα που υπάρχει είναι: Θα… χρειαστεί να επιστρέψουν;

Αυτήν τη στιγμή, όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά για το μέλλον της Basket League. Αν, όμως, ένα ενδεχόμενο έχει περισσότερες πιθανότητες, αυτό είναι του πρόωρου τέλους της σεζόν. Οι λόγοι;

Μόνο με θαύμα αγώνες ως τον Μάιο

Αρχικά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι θαύμα αν επαναρχίσει οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα πριν από τον Μάιο. Κι αυτό επειδή το φαινόμενο του κορονοϊού είναι σε έξαρση και σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα υπάρχει ανηφόρα και δεν ξεκίνησε ο δρόμος προς την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος.

Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, η Basket League είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί. Στον ΕΣΑΚΕ απεργάζονται διάφορα «σενάρια» για να συμβεί αυτό, όμως είναι απίθανο σε ένα πρωτάθλημα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα να παραμείνουν οι ομάδες ως έχουν σε ενάμιση – δύο μήνες από τώρα.

Οι περισσότεροι ξένοι παίκτες έχουν φύγει και σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ομάδες που θα καταφέρουν να τους φέρουν πίσω σε περίπτωση επανέναρξης του πρωταθλήματος σε 40-50 μέρες, είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το πιο πιθανό “σενάριο”

Εφόσον το λουκέτο σε όλη τη χώρα λόγω του κορονοϊού κρατήσει μέχρι τον Μάιο, vς πιο πιθανό ενδεχόμενο φαντάζει:

1) Η στέψη του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητή.

2) Η κατακύρωση της βαθμολογίας ως έχει, με τις ομάδες που ακολουθούν τον ΠΑΟ να παίρνουν και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Έτσι κι αλλιώς, λίγες είναι αυτές κάτω από την πρώτη πεντάδα που φιλοδοξούν και μπορούν να παίξουν του χρόνου στην Ευρώπη.

3) Με δεδομένο ότι η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε, καμία ομάδα δεν υποβιβάζεται.

Τα ενδεχόμενα για την άνοδο

Αν ισχύσουν τα παραπάνω, ήδη οι φίλοι του μπάσκετ θα πρέπει να σκέφτονται την επόμενη χρονιά. Το “σενάριο” με τις 18 ομάδες, αν και εξετάζεται, μοιάζει με… επιστημονικής φαντασίας, εκτός αν βρεθούν ξαφνικά χρήματα τα οποία αναζητούνται χρόνια τώρα.

Πιο πιθανή μοιάζει η διεξαγωγή της Basket League με 16 ομάδες. Αν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποχωρήσει από την ΕΟΚ, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επιστροφή του Ολυμπιακού, ο οποίος μπορεί να το πετύχει και με αγωνιστικά κριτήρια, μέσω των πλέι οφ της Α2. Όμως είναι πολύ δύσκολο, εύλογα, να συνεχιστεί το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα, οπότε τα σενάρια είναι δύο:

1) Η ΕΟΚ να ανακοινώσει ανεβαίνουν οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας (Χαρίλαος Τρικούπης, Διαγόρας Δρυοπιδέων). Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο Ολυμπιακός (πάντα εφόσον θέλει να ανέβει) θα πάρει wild card και μένει να φανεί αν κάποια από τις υπάρχουσες ομάδες της Basket League, για διάφορους λόγους (…) δε θα αγωνιστεί στο επόμενο πρωτάθλημα.

2) Να δηλώσει κάποια ομάδα από τις δύο προαναφερθείσες ομάδες που ανεβαίνουν αδυναμία και να πάρει αυτόματα τη θέση της ο Ολυμπιακός. Σ’ αυτήν την περίπτωση μένουν όλες οι ομάδες της φετινής Basket League… στη θέση τους. Μπορούν, όμως;

Τους βολεύει όλους

Αν επιστρέψει ο Ολυμπιακός και παραμείνουν στην Basket League ομάδες με εμπορική αξία που κινδυνεύουν να υποβιβαστούν, ο ΕΣΑΚΕ θα προσπαθήσει να “πουλήσει” το προϊόν στην καλύτερη δυνατή “τιμή”. Είναι ένα ¨σενάριο” που, κακά τα ψέματα, βολεύει άπαντες.

Η εκδοχή της επανέναρξης της Basket League

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλα παραμένουν ρευστά. Αν με κάποιο τρόπο καταστεί δυνατή η επανέναρξη του πρωταθλήματος, εύλογα τα παραπάνω δε θα ισχύσουν (τουλάχιστον σε ένα βαθμό). Όμως σ’ αυτήν την περίπτωση ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να βρει λύση αναφορικά με τον τρόπο που θα τελειώσει η σεζόν, αφού και έξι αγωνιστικές και κανονικά πλέι οφ είναι δύσκολο να γίνουν.

Στον ΑΡΗ, όπως αναφέρθηκε, περιμένουν τις εξελίξεις και θέλουν να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Γι’ αυτό και πριν από λίγες μέρες έγιναν πληρωμές από την ΚΑΕ στους παίκτες, παρότι έχουν «παγώσει» όλα (και) στο ελληνικό μπάσκετ.

Προτεινόμενα Άρθρα