Είναι άδικο να μείνει στον ΑΡΗ η στάμπα ότι… σώθηκε από τον κορωνοϊό

από Αντώνης Γκάτζιος

Είναι κάτι που λέγεται κατά κόρον στους κύκλους του μπάσκετ σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που αν ληφθούν υπόψιν όλα τα δεδομένα, αδικεί τον ΑΡΗ.

“Ο κορωνοϊός… έσωσε τον ΑΡΗ” (μαζί με τον ΠΑΟΚ), λέγεται στον μπασκετικό κόσμο. Μία άποψη που έχει ως βάση τη βαθμολογική θέση των “κιτρινόμαυρων” και το επιχείρημα “αν υπήρχε επικύρωση της βαθμολογίας, θα έπεφταν οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης”. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Ας ξεκινήσουμε από ένα απλό δεδομένο, το οποίο έχουμε αναλύσει από νωρίς στο AllAboutARIS και πλέον λέγεται και από επίσημα χείλη (όπως του γενικού γραμματέα της ΕΟΚ, Παναγιώτη Τσαγκρώνη, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Libero 107.4): Δεν υπάρχει καμία λογική στο να υποβιβαστούν ομάδες, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή απομένουν έξι αγωνιστικές για το φινάλε της Basket League και δεύτερον, διότι δεν είναι να υπάρξει υποβιβασμός όταν το πρωτάθλημα τελειώνει πρόωρα λόγω ανωτέρας βίας.

Η θέση του ΑΡΗ ήταν σαφής: Ή δε θα πέσει κανείς, όπως είναι το σωστό, ή ας ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Εκεί θα φανεί ποιος μπορεί να παίξει με… νορμάλ ρόστερ και ποιος με εφήβους. Είναι κάτι βέβαια που δε θα γίνει, αφού η Basket League δεν έχει τέτοιες… πολυτέλειες. Εδώ στο BCL και πιθανώς και στην Ευρωλίγκα δεν είναι εφικτό να παίξουν Ιούνιο – Ιούλιο.

Το θέμα είναι ότι όπως εξελισσόταν το πρωτάθλημα, ο ΑΡΗΣ είχε τις περισσότερες πιθανότητες για να σωθεί αγωνιστικά, από τις υπόλοιπες ομάδες που κινδύνευαν. Ναι, όλα αυτά είναι υποθετικά. Όμως υποθετικά δε… σώζει τον ΑΡΗ ο κορωνοϊός;

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν μόνο η βαθμολογία, αλλά και η κατάσταση των ομάδων. Έχουμε και λέμε: Ο ΑΡΗΣ προερχόταν από ένα σερί τριών πολύ καλών εμφανίσεων, όπου αποκόμισε μόνο μία νίκη, με τον Ήφαιστο Λήμνου, περισσότερο λόγω των διαιτητών και του μπλακ άουτ στη Ρόδο και της απουσίας των Μπράουν, Φλιώνη (επίσης με μπόλικη δόση από… γκρι σκιές) στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Το πρόγραμμά του ήταν το πιο βατό από των αντιπάλων του, από την άποψη ότι είχε να παίξει τα πιο δύσκολα ματς στο Παλέ (με ΑΕΚ, Προμηθέα, συν το Ρέθυμνο) και εκτός έδρας μπορούσε να πάρει ένα ή δύο διπλά σε Πανιώνιο (κυρίως εκεί) και Λαύριο.

Όσο για τους ανταγωνιστές του; Ο ουραγός ΠΑΟΚ προερχόταν από δύο επίπονες εντός έδρας ήττες (Κολοσσό, Περιστέρι) και είχε να αντιμετωπίσει εκτός έδρας Ρέθυμνο, ΑΕΚ, Προμηθέα. Για τον Πανιώνιο ο παράγοντας πρόγραμμα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αφού αποδεκατίστηκε και με το ρόστερ που του… απέμεινε, ζήτημα αν θα μπορούσε να κάνει πάνω από μία νίκη. Το ίδιο ισχύει και για τον Ιωνικό, ο οποίος βέβαια είχε το «μαξιλαράκι» των οκτώ νικών. Κάτι που παραδέχτηκε χθες μιλώντας στο BasketPlus ο ιδιοκτήτης του Ιωνικού, Βαγγέλης Τσάπας.

Συνεπώς, για ποιον… κορωνοϊό μιλάμε; Ναι, όπως αναφέρθηκε, όλα αυτά είναι υποθετικά, κανείς δεν μπορεί να… ορκιστεί ότι ο ΑΡΗΣ θα έκανε τέσσερις νίκες (ίσως να του έφταναν και οι τρεις). Τι περισσότερο, όμως, μπορεί να κάνει κάποιος για αγώνες που δεν έγιναν και κατά 99% δε θα γίνουν ποτέ; Να πάει βάσει πιθανοτήτων. Κι αυτές ήταν με το μέρος του ΑΡΗ, ο οποίος τελευταία έπαιζε πολύ καλύτερα απ’ όσες ομάδες κινδύνευαν.

Το ζήτημα είναι ότι ο ΑΡΗΣ θα βρίσκεται και του χρόνου στην Basket League και πως πρέπει να σβήσει μονοκονδυλιά τη φετινή σεζόν, η οποία ξεκίνησε εφιαλτικά αλλά τελειώνει με την ομάδα ζωντανή.

Προτεινόμενα Άρθρα