Με τέτοια άμυνα, δε φοβάται

από Αντώνης Γκάτζιος

Μπορεί η επίθεση να "γεννά" φιλάθλους, η άμυνα όμως παίρνει νίκες. Ειδικά αν οι αγώνες είναι τόσο κρίσιμοι, όσο ο χθεσινός (6/3) του ΑΡΗ με τη Λάρισα.

Οι Θεσσαλοί μέχρι χθες μετρούσαν 75.7 πόντους ανά αγώνα. Για το εν λόγω επίπεδο, ο μέσος όρος ήταν μεγάλος, αφού όπως “χτίστηκαν” το περασμένο καλοκαίρι, ήταν φτιαγμένοι για να σκοράρουν πολύ. Χθες, πέρασαν μετά βίας τους 50 πόντους και αν το ματς πήγαινε πιο κλειστά, δε θα τους υπερέβαιναν καν.

Ο Σάββας Καμπερίδης έλεγε ότι το ματς πρέπει να το πάρει ο ΑΡΗΣ από την άμυνα. Όπερ και εγένετο. Οι “κιτρινόμαυροι” υποχρέωσαν σε “ασφυξία” τη Λάρισα. Δεν ήταν μόνο οι 52 πόντοι της, ή τα 18/51 σουτ. Ήταν κυρίως ότι υποχρεώθηκαν σε τουλάχιστον 6-7 περιπτώσεις να σουτάρουν στα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης, ή πως σε αρκετές περιπτώσεις τους έμεινε η μπάλα στα χέρια. Τόσο αποφασισμένος ήταν χθες ο ΑΡΗΣ. Το είχε ξανακάνει με το Μεσολόγγι, στο οποίο… επέτρεψε μόλις 48 πόντους, χωρίς, όμως, οι νεοφώτιστοι να έχουν την ποιότητα των μονάδων της Λάρισας.

Ο Νίκος Παπανικολόπουλος είπε “μας έδειραν”. Έχει μεγάλη δόση αλήθειας η δήλωσή του! Με την καλή έννοια βέβαια. Όπου πήγαινε να περάσει πάσα της Λάρισας βρίσκονταν “κιτρινόμαυρα” χέρια 9εξ ου και τα 17 λάθη), όπου πήγαινε να γίνει “ντράιβ” υψωνόταν τείχος. Μόνο στο δεύτερο μισό της πρώτης περιόδου ο ΑΡΗΣ “έδωσε δικαίωμα” στους φιλοξενούμενους, όταν το 18-9 έγινε 22-22. Στα υπόλοιπα 30 λεπτά, το παθητικό του ΑΡΗ ήταν 30 πόντοι. Λεπτό και πόντος!

Χάρη σ’ αυτήν τη συγκέντρωση και την ομαδική δουλειά (γιατί αλλιώς δεν μπορείς να κλείσεις μία ομάδα που έχει ως όπλο της το σκορ) ο ΑΡΗΣ κατάφερε να πάρει πιο εύκολα, ίσως, απ’ ό,τι περίμεναν ο Καμπερίδης και οι παίκτες του μία πολύτιμη νίκη. Αυτή η άμυνα και η ομαδικότητα, είναι ο μπούσουλας και για τα επόμενα ματς που πρέπει να πάρει η ομάδα για να αποφύγει τις περιπέτειες. Τόσο εντός, όσο και εκτός Παλέ.

Ο ΑΡΗΣ έχει δείξει ότι όταν είναι συγκεντρωμένος και έτοιμος πνευματικά, μπορεί να “στραγγαλίσει” τον αντίπαλο και να αντιπαρέλθει την όποια μέτρια ή απλά ανεκτή, επιθετικά, μέρα. Με τη χθεσινή νοοτροπία, δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Προτεινόμενα Άρθρα