Γιουβέντους: Σοβαρός κίνδυνος αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

από AllAboutARIS

Η Γιουβέντους ανέκτησε πρόσφατα τους 15 βαθμούς που έχασε λόγω της πρωτόδικης απόφασης του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα στην Ιταλία και επέστρεψε στην πρώτη τετράδα της Serie A, ενώ παράλληλα συνεχίζει να διεκδικεί ευρωπαϊκή κούπα (ημιτελικά του Europa League). Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο η ευρωπαϊκή της παρου6σία για τη νέα σεζόν δεν έχει «κλειδώσει», αλλά είναι πιο αμφίβολη από ποτέ καθώς η UEFA σκέφτεται σοβαρά να αποκλείσει τους Μπιανκονέρι από όλες τις διοργανώσεις της για έναν χρόνο.

Όπως αναφέρει η «Gazzetta Dello Sport», η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης Plusvalenza που βαραίνει τη Γηραιά Κυρία, η οποία αφορά ψευδή οικονομικά στοιχεία στους λογαριασμούς των Μπιανκονέρι. Και μπορεί η πειθαρχική επιτροπή του ιταλικού αθλητικού συστήματος να την δικαίωσε σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο, από την πλευρά της UEFA υπάρχει επιπλέον αγκάθι που έχει να κάνει με το Financial Fair Play. Κι αυτό διότι τον Σεπτέμβριο του 2022 η Γιούβε δέχθηκε πρόστιμο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των παραπάνω κανόνων κι έπειτα υπέγραψε διακανονισμό με την UEFA για να αποφύγει νέα «καμπάνα» 19,5 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που όμως έγινε με βάση τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα «Prisma» και οδήγησαν στην τιμωρία της και το -15 στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Έτσι, η UEFA περιμένει μεν την πορεία της εκδίκασης, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει για πάντα, πολύ απλά καθώς θα πρέπει να ορίσει τη λίστα των ομάδων που θα συμμετάσχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα την επόμενη σεζόν. Αν λοιπόν δεν έχει υπάρξει οριστικό πόρισμα μέχρι τα τέλη Ιουλίου και το πολύ μέχρι τις αρχές Αυγούστου, η διοργανώτρια αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου φέρεται έτοιμη να αποκλείσει τους Μπιανκονέρι για έναν χρόνο, ακόμα κι αν κατακτήσουν φέτος το Europa League και εξασφαλίσουν θέση για το επόμενο Champions League.

Στο ιταλικό δημοσίευμα αναφέρεται πως αν η Γιούβε δεν εξασφαλίσει συμμετοχή σε καμία από τις τρεις διοργανώσεις, θα άφηνε τη διαδικασία να ολοκληρωθεί από την ιταλική δικαιοσύνη πριν επιβάλει κυρώσεις. Ωστόσο, σε ένα τέτοιο σενάριο πιθανώς ο αποκλεισμός απλά να έπαιρνε παράταση για τη σεζόν 2024-25.

Εάν πάντως η Γηραιά Κυρία κερδίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (που είναι και το πιθανότερο), η UEFA θα πρέπει να πάρει μια απόφαση, πιθανότατα πριν από τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου. Και η ποινή αποκλεισμού συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, λόγω του γεγονότος ότι η συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου βασίστηκε στους «ύποπτους» ισολογισμούς.

 

Προτεινόμενα Άρθρα