Ειρήνη Καρυπίδη για όλα: «Τα 6,8 εκατ. ευρώ για παλιά χρέη, η οργάνωση, οι ακαδημίες και το όραμα για τον ΑΡΗ»

από AllAboutARIS

Μεγάλη συνέντευξη σε ιταλική ιστοσελίδα και τον Έλληνα δημοσιογράφο Μάνο Σταραμόπουλο παραχώρησε η Ειρήνη Καρυπίδη, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ECA, στο Βερολίνο.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος μίλησε για όλα. Για τα παλιά χρέη 6,8 εκατ. ευρώ που αποπλήρωσε η διοίκηση, την οικονομική εικόνα του ΑΡΗ, τις ακαδημίες, τις σκέψεις για το μέλλον, αλλά και γενικά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κάνοντας τις προβλέψεις για την Χρυσή Μπάλα, αλλά και την ομάδα που θα κατακτήσει φέτος το Champions League.

Αναλυτικά όσα είπε:

Πώς είναι τώρα τα οικονομικά του ΑΡΗ, δεδομένου ότι λέγεται ότι μπορεί και να αντιμετωπίζει ξανά τέτοια προβλήματα;

«Ο ΑΡΗΣ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και ως εκ τούτου επιβάλλει σεβασμό. Σε αυτή τη βάση, η διοίκησή μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι αυτό που αξίζει στην ομάδα μας: συνετή και στοχευμένη για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα σας πω ως παράδειγμα ότι μετά την ανάληψη της διοίκησης προέκυψαν χρέη 6,8 εκατ. ευρώ προς τις προηγούμενες διοικήσεις και αν και δεν ήταν υποχρέωση μας, υποχρεωθήκαμε να τα πληρώσουμε.

Επιπλέον, διαχειριστήκαμε και αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τις οικονομικές υποχρεώσεις του συλλόγου κατά τη διάρκεια της πολύ δύσκολης κρίσης του Covid-19, έτσι τα οικονομικά του συλλόγου είναι καλύτερα από ποτέ».

Πότε αναλάβατε πιο ενεργό ρόλο στη διοίκηση;

«Από τον Φεβρουάριο του 2022 είμαι Διευθύνων Σύμβουλος. Έχω το προνόμιο να είμαι η πρώτη και μέχρι στιγμής η μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα που, ας πούμε, «διαχειρίζεται» ποδοσφαιρική ομάδα. Αν νομίζετε ότι αυτή η στάση μοιάζει με την ηλεκτρική καρέκλα για τους άνδρες, φανταστείτε πώς είναι για τις γυναίκες! Απλά αστειεύομαι, αλλά υπάρχει ένας κόκκος αλήθειας στην πολυεπίπεδη δυσκολία».

Δηλαδή όλα όσα συμβαίνουν στον σύλλογο περνούν από εσάς;

«Από εμένα και τον αδερφό μου είναι φανερό ότι υπάρχει πάθος και βαθιά αγάπη για το ποδόσφαιρο και τον ΑΡΗ. Προφανώς, εκτός από εμάς τους δύο, η εταιρεία έχει και σημαντικούς μάνατζερ, όπως ο Γενικός μας Διευθυντής, ο οποίος είναι επίσης πιστοποιημένος στη διοίκηση ποδοσφαιρικών συλλόγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ομίλων – ECA.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι η διαχείριση ενός επαγγελματικού ποδοσφαιρικού συλλόγου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια εξαιρετικά διεθνοποιημένη και ανταγωνιστική αγορά με τεράστια δυναμική, με πολλά απρόβλεπτα θετικά ή αρνητικά, αλλά και με ισχυρούς θεσμούς όπως η FIFA και η UEFA και με αυστηρούς κανόνες διαχείρισης και αξιολόγησης σε τριμηνιαία βάση, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση συλλόγων και την οικονομική βιωσιμότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε πιο αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που αξίζει ένας ιστορικός σύλλογος όπως ο ΑΡΗΣ, επενδύουμε και θα επενδύσουμε περαιτέρω σε μια σύγχρονη οργάνωση και διοίκηση με τον στρατηγικό μας σχεδιασμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– την υιοθέτηση σύγχρονων πρωτοκόλλων και διαδικασιών σε όλους τους βασικούς τομείς όπως ο αθλητικός σχεδιασμός, η οικονομική διαχείριση, η ανάπτυξη υποδομών, η εμπορική και διαχείριση μάρκετινγκ, η επικοινωνία,

– τη διαχείριση κινδύνων, εταιρική κοινωνική πολιτική κ.λπ., πάντα με προσεκτικά βήματα και σκληρή δουλειά. την υιοθέτηση σύγχρονων πρωτοκόλλων και διαδικασιών σε όλους τους βασικούς τομείς όπως ο αθλητικός σχεδιασμός, η οικονομική διαχείριση,

– την ανάπτυξη υποδομών, εμπορική διαχείριση και μάρκετινγκ, επικοινωνία, διαχείριση κινδύνων, εταιρική κοινωνική πολιτική κ.λπ..

Πάντα με προσεκτικά βήματα και σκληρή δουλειά. την υιοθέτηση σύγχρονων πρωτοκόλλων και διαδικασιών σε όλους τους βασικούς τομείς όπως ο αθλητικός σχεδιασμός, η οικονομική διαχείριση, ανάπτυξη υποδομών, διαχείριση εμπορικών και μάρκετινγκ, επικοινωνία, διαχείριση κινδύνων, εταιρική κοινωνική πολιτική κ.λπ., πάντα με προσεκτικά βήματα και σκληρή δουλειά».

Στη μεταγραφική αγορά πουλήσατε έναν από τους καλύτερους παίκτες σας τον Μαντσίνι και πρόσφατα έναν άλλο εξίσου ταλαντούχο, τον Λουίς Πάλμα.

«Ξέρετε, στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το εμπόριο ποδοσφαίρου είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους συλλόγους και χρειάζεται πολύς προγραμματισμός και υπομονή για την επίτευξη αποτελεσματικών συναλλαγών. Δηλαδή, την κατάλληλη στιγμή για να δώσεις σε έναν παίκτη και τον κατάλληλο χρόνο για να πάρεις έναν άλλον, και προφανώς δέσμευση και δύσκολες διαπραγματεύσεις για να γίνει αυτό με αποτελεσματικούς οικονομικούς όρους.

Και ο σωστός χρόνος ορίζεται από το άθροισμα πολλών παραγόντων, όχι μόνο ενός.

Σας λέω λοιπόν ότι τόσο στην περίπτωση του Μαντσίνι όσο και στην περίπτωση του Λουίς Πάλμα που αγοράστηκε από τη Σέλτικ για 4 εκατομμύρια, ενώ εμείς τον πήραμε από τη Βίντα για μόνο 200.000 ευρώ, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως ο Ματέο Γκαρσία, ο Μαζικού κ.λπ., ο ΑΡΗΣ έχει ωφεληθεί αρκετά, όχι μόνο σε έσοδα αλλά και σε δικτύωση στη διεθνή ποδοσφαιρική αγορά».

Γιατί ο ΑΡΗΣ, που είναι από τις κορυφαίες ομάδες της ελληνικής Super League, δεν έχει δεύτερη ομάδα;

«Κοίτα, είχαμε β’ ομάδα, αλλά δεν μας άφηναν να αγωνιστούμε στο πρωτάθλημα της Super League 2».

Ο κόσμος πιστεύει ότι ίσως έχει δίκιο που λέει ότι ο ΑΡΗΣ δεν έχει ακαδημίες…

«Ο ΑΡΗΣ έχει ακαδημίες και πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το νέο μας σχέδιο για ουσιαστική ενίσχυση των ακαδημιών μας. Ο προγραμματισμός των πραγματικών διαρθρωτικών αλλαγών έχει ολοκληρωθεί και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα το επόμενο διάστημα».

Αφού αναφέραμε το όνομα του Δεληζήση, γιατί απομακρύνθηκε από την ομάδα και δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό;

«Δεν ήταν δική μας απόφαση. Θα σας πω ότι το ζήτησε ο Αργεντινός προπονητής μας, κ. Μπούργος. Δεν τον ήθελε χωρίς να δώσει λόγους, ήταν ένα είδος προσωπικού βέτο και εμείς ως διοίκηση δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, να παρακάμψουμε τον προπονητή της ομάδας. Τώρα τον επαναφέραμε κοντά μας».

Ας αλλάξουμε θέμα, ο ΑΡΗΣ έχει γυναικείο ποδόσφαιρο το οποίο βλέπουμε πλέον σε όλη την Ευρώπη να κερδίζει σημαντικά έδαφος…

«Τώρα με γυναίκα CEO είναι δυνατόν να μην επενδύσεις σε γυναικεία ομάδα; Λοιπόν, ο ΑΡΗΣ έχει μια γυναικεία ομάδα που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται, υπογραμμίζω, στη Β’ εθνική. Φυσικά στόχος είναι η Α’ Εθνική και έχουμε ένα τριετές πλάνο που θα εφαρμόσουμε γιατί έχουμε ήδη ενισχύσει την ομάδα φέτος το καλοκαίρι και θα συνεχίσουμε δυναμικά.

Θυμόμαστε επίσης ότι ο ΑΡΗΣ έχει ως αρχή στο ιδρυτικό του καταστατικό, το 1914, την ισότητα των μελών με έμφαση στην ανάπτυξη και συμμετοχή κοριτσιών και γυναικών σε όλα τα συλλογικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου».

Πόσα κορίτσια έχει αυτή τη στιγμή η γυναικεία ομάδα σας;

«Έχουμε 14 κορίτσια που σύντομα θα αυξηθούν γιατί χρειάζονται περισσότερα… αθλητικά και δυνατά πόδια! Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι κάθε παίκτης λαμβάνει τον βασικό μισθό γιατί το επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η ομάδα μας υποστηρίζεται και από χορηγίες, τις οποίες προσπαθούμε να αυξήσουμε, εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω τα εξής:

Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, είναι η τηλεοπτική του προβολή. Ο κόσμος πρέπει να δει αγώνες ελληνικού γυναικείου ποδοσφαίρου για να τους αγκαλιάσει σταδιακά σαν τα ανδρικά και ο μόνος τρόπος είναι να ενταχθούν σε αθλητικά τηλεοπτικά προγράμματα».

Βία. Ένα πολύ σοβαρό θέμα που ανέκαθεν επηρέαζε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σαν ΑΡΗΣ τι κάνετε;

«Ο κόσμος του ΑΡΗ θρήνησε θύματα οπαδικής βίας. Αυτό το φαινόμενο, αυτή η αρρωστημένη πλευρά της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας, πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Είχα αυτή τη συζήτηση στο Βερολίνο. Ας είμαστε ξεκάθαροι: η βία των οπαδών είναι πολυπαραγοντική, αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Αν εμείς, οι ηγέτες της ομάδας, δεν δεσμευτούμε και δεν πραγματοποιήσουμε μαζί δυνατές εκστρατείες κατά της βίας, αν δεν τελειώσουν οι εμπρηστικές και εχθρικές δηλώσεις και ανακοινώσεις, αν δεν δοθεί το μήνυμα από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή μην να περιμένεις θαύματα.

Εμείς, σαν ΑΡΗΣ, επισκεπτόμαστε σχολεία και μιλάμε με παιδιά για αυτό το επίμαχο θέμα. Αλλά δεν είναι αρκετό.

Πραγματοποιείτε άλλες ενέργειες για την καταπολέμηση της βίας;

«Πιστεύω ότι η βία σε μια κοινωνία έχει ρίζες, δεν εμφανίζεται τυχαία. Δεν είναι η λάθος στιγμή, είναι η κακή προδιάθεση Αν έχεις μάθει να μισείς τον άλλο, τον διαφορετικό, τον ξένο, το αντίθετο, θα έρθει η στιγμή της βίας. Με αυτή την έννοια, πραγματοποιούμε δράσεις κατά των διακρίσεων ευρύτερα, όπως κατά του ρατσισμού ή του αντισημιτισμού.

Μάλιστα, κάναμε φιλικό αγώνα με τη Μακάμπι Χάιφα για να υπογραμμίσουμε τη σχέση μας και τα έσοδα δόθηκαν στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη».

Είστε η μόνη Πρόεδρος (ελληνικού) συλλόγου στην 30η Γενική Συνέλευση του ECA

«Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός φορέας στη Γηραιά Ήπειρο και νομίζω ότι πρέπει να της δώσουμε τη σημασία που της αξίζει και όχι μόνο».

Πλησιάζει η ώρα για την απονομή της Χρυσής Μπάλας από το έγκυρο και έγκριτο γαλλικό αθλητικό περιοδικό «France Football», ποιος πιστεύεται ότι θα είναι ο μεγάλος νικητής;

«Νομίζω ότι φέτος ανήκει στο Νορβηγό Χάαλαντ. Σκόραρε τόσα πολλά γκολ που βοήθησαν την ομάδα του στη Μάντσεστερ Σίτι να κερδίσει τα πάντα στην Ευρώπη. Φυσικά και ο Μέσι που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Αργεντινής είχε μια σημαντική σεζόν, όπως και ο Ντε Μπρόινε που βοήθησε την ομάδα του να πετύχει τους υψηλούς στόχους της».

Για το Champions League που θα ξεκινήσει σύντομα με τη φάση των ομίλων, ποιες ομάδες θεωρείτε φαβορί;

«Ξανά η Μάντσεστερ Σίτι, που έχει μια καλοκουρδισμένη μηχανή με αρχηγό τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Στο παιχνίδι θα είναι και οι Μπάγερν Μονάχου, Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ και γιατί όχι και Παρί Σεν Ζερμέν».

Προτεινόμενα Άρθρα