Η ευκαιρία μέσα στην… παραφωνία

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τα ντέρμπι και ειδικά αυτά της Θεσσαλονίκης ξεκινούν πολύ πριν τη σέντρα. Με αναλύσεις, συγκρίσεις ή… τη διαιτησία.

Δυστυχώς ο Στιβ Μπένετ έβαλε πάλι το χεράκι του, αψηφώντας Τσέφεριν, ΕΠΟ και Super League. Σε ένα ματς που ο ίδιος ο πρόεδρος της Uefa είπε ότι θα υπάρχει ξένος, ο Άγγλος έβαλε Έλληνα. Και όχι όποιον κι όποιον αλλά αυτόν που ο ΑΡΗΣ ζήτησε πέρυσι την εξαίρεσή του.

Είναι ακόμη μία φορά που… δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τον τρόπο τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κάθε Μπένετ και τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται.

Εύχομαι ειλικρινά ο Παπαπέτρου να κάνει μία μοιρασμένη διαιτησία και να ασχολούμαστε μόνο με τα πεπραγμένα των ποδοσφαιριστών, κερδίσει χάσει ο ΑΡΗΣ. Ολα είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Απλά το ελληνικό περιλαμβάνει και παραφωνίες, που δυστυχώς στέλνουν την ομάδα με ένα… σφίξιμο στην Τούμπα, όπου κατά τα άλλα έχει μία πολύ καλή ευκαιρία μπροστά της.

Προπονητής άλλαξε, η πρώτη νίκη ήρθε αλλά οι πληγές του ΑΡΗ από το κακό του ξεκίνημα φέτος δεν έχουν κλείσει ακόμα. Χρειάζεται χρόνο, δουλειά και αποτελέσματα, τα οποία όταν έρχονται ειδικά σε παιχνίδια όπως το αυριανό μετρούνται ως… διπλά. Σαν μπόνους.

Με νίκη ή έστω ισοπαλία, ο ΑΡΗΣ σηκώνει κι άλλο το κεφάλι του, παίρνει ψυχολογία και κερδίζει χρόνο. Με ήττα θα κάνει λίγα βήματα πίσω, ανάλογα και με τον τρόπο που θα έρθει, εάν έρθει φυσικά.

Ο ΑΡΗΣ πάει στην Τούμπα ως το οριακό αουτσάιντερ και με το μειονέκτημα ότι δεν έχει την ίδια ομοιογένεια συγκριτικά με τον αντίπαλό του. Έχει όμως ποιότητα, είναι μία ομάδα που πρόλαβε να παρουσιάσει φέτος καλό ποδόσφαιρο. Δεν θα φτάσει όμως αυτό αύριο, εφόσον το πετύχει. Θα χρειαστεί ουσία και στα δύο μισά το γηπέδου.

Το πρώτο θέμα είναι να περιορίσει την ευκολία με την οποία δέχεται γκολ φέτος στις λίγες φάσεις των αντιπάλων. Στην Τούμπα έχει έναν λόγο παραπάνω αφού θα δεχθεί αρκετή πίεση, με τον χώρο του κέντρου να είναι και αυτός που θα παιχτούν τα περισσότερα στο παιχνίδι. Για αυτό και ο Μάντζιος προβληματίστηκε αρκετά όλη την εβδομάδα όσον αφορά τα πρόσωπα.

Το ματς θα χρειαστεί τρεξίματα, πειθαρχία τακτικά και ένα στοιχείο που έλειψε κόντρα στον Αστέρα, το οποίο είναι το δεύτερο κομβικό στοίχημα του ΑΡΗ για να φύγει νικητής από την Τούμπα.

Παρότι οι “κιτρινόμαυροι” κέρδισαν τους Αρκάδες, θα μπορούσαν να το πράξουν πιο εύκολα εάν είχαν μία ταχύτητα παραπάνω στις αποφάσεις τους και στη μετάβαση της μπάλας στο χώρο. Ο ΑΡΗΣ θα βρει αρκετούς χώρους αύριο. Για αυτό η ενέργεια που θα βγάλει και η γρήγορη μεταφορά της μπάλας μπροστά είναι προαπαιτούμενο για να πληγώσει την προβληματική και αργή άμυνα του ΠΑΟΚ, έχοντας την ποιότητα και την ταχύτητα επιθετικά.

Με τη χρησιμοποίηση των Βερστράτε και Σουλεϊμάνοφ θα υπάρχει ένα ελαφρύ αβαντάζ ως προς το άγνωστο για τον ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο θα ξεκινήσει στην Τούμπα, με τον Μάντζιο να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του που μπορεί να έχουν και κάποια έκπληξη. Ένας Μάντζιος που γνωρίζει αρκετά καλά αυτά τα ματς, αλλά βρίσκεται ακόμα σε φάση προσαρμογής, ανάγνωσης και μπόλικης δουλειάς με το ρόστερ. Για αυτό η σκοπιμότητα μπαίνει σε πρώτο πλάνο αύριο και δεν έχει σημασία τόσο η εμφάνιση αλλά η νίκη.

Προτεινόμενα Άρθρα