Η βελτίωση του Εντιαγέ και η ελευθερία… υπό όρους

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τη στιγμή που ο Χερμάν Μπούργος πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στο Ρύσιο, δημιουργήθηκε μία λίστα παικτών που τιτλοφορήθηκε με τα λέξη “στοιχήματα”

Περίοπτη θέση σε αυτή είχε και ο Μπαντού Εντιαγέ. Η δεύτερη πιο ακριβή κίνηση του ΑΡΗ το περασμένο καλοκαίρι, με καλές στιγμές αλλά και εμφανίσεις που δεν συνάδουν με την ποιότητα ή τις απαιτήσεις του κλαμπ από αυτόν.

Ο Μπούργος προσπαθεί να πάρει κάτι από κάθε παίκτη και ειδικά από εκείνους που θεωρούνται “κλειδιά”. Αυτό φαίνεται να πετυχαίνει και με τον Εντιαγέ στα δύο τελευταία παιχνίδια.

Η μία ασίστ και το γκολ είναι η… βιτρίνα, πίσω από την οποία υπάρχει μία συνολικά βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες.

Οι αρμοδιότητες και τα… συγκοινωνούντα δοχεία

Το πλεονέκτημα του Εντιαγέ είναι οι κάθετες κινήσεις του, ειδικά στα μεσοδιαστήματα, με τη μπάλα ή χωρίς. Στους τελευταίους δύο αγώνες όμως παρουσιάζεται κάπως διαφορετικός -λόγω και των τακτικών συνθηκών- ο ρόλος του μέσα στο γήπεδο.

Ο Σενεγαλέζος δεν κουβαλάει τόσο τη μπάλα. Εχει μία ελευθερία αλλά με όρια και τον Καμαρά να την καθορίζει σε κάποιες περιπτώσεις Δεν μένει… καρφωμένος στον άξονα, βγαίνει προς τους πλάγιους διαδρόμους αλλά αυτό εξαρτάται και από τις κινήσεις του Μαυριτανού με τον οποίο παίζει πολύ πιο κοντά και ενίοτε αλλάζουν θέσεις στον άξονα. Τα δύο γκολ που πέτυχαν κόντρα στον Ολυμπιακό, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο Σενεγαλέζος συνεισφέρει στο παραπάνω παιχνίδι που θέλει ο Μπούργος από τον άξονα. Την ίδιαν στιγμή, η πίεση που ασκεί πλέον ο ΑΡΗΣ στα 2/4 και όχι στα 3/4 δίνει περισσότερες ανάσες σε έναν παίκτη που δεν είναι για 90 λεπτά, με την ικανότητά του να πιέζει ως πρώτη γραμμή άμυνας να μην αλλάζει ενώ δεν θα είναι πολλές οι φορές που θα γυρίσει στο αμυντικό τρίτο για να καλύψει, δείχνοντας να παίρνει συγκεκριμένους χώρους που του επιτρέπεται να κινηθεί.

Ο Εντιαγέ δεν μαθαίνει τώρα αυτόν τον ρόλο. Ο Μάντζιος τον καθιέρωσε πίσω από το φορ, προτιμώντας να μην πάει σε μία επιλογή από τα εξτρέμ για να καλύπτει το κενό του Μπερτόγλιο, πατώντας και στην προϋπηρεσία του στη θέση του επιτελικού μέσου σε 73 παιχνίδια πριν έρθει στον ΑΡΗ.

Μπορεί να μοιάζει ότι ο Μπούργος τον δίνει πλήρη ελευθερία, αλλά παράλληλα τον κρατάει και σε ένα… καλούπι που του βγαίνει με αυτές τις συνθήκες αγώνων που συναντάει ο ΑΡΗΣ. Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να το διαφοροποιήσει.

Κάπου κερδίζει, κάπου χάνει

Υπάρχει βέβαια και η αρνητική πλευρά της κατάστασης. Με τον Εντιαγέ πίσω από τον φορ, ο ΑΡΗΣ στερείται από τα χαφ τον μοναδικό παίκτη με την ικανότητα να “κατεβάσει” μπάλα ανάμεσα στις αντίπαλες γραμμές. Για αυτό και την επόμενη σεζόν η ομάδα θα πρέπει -CAS επιτρέποντος- είτε να φέρει έναν επιτελικό μέσο και να “τραβήξει” τον Σενεγαλέζο στα χαφ είτε να τον κρατήσει στην τωρινή του θέση και να προσθέσει στο ρόστερ έναν μέσο με κάθετο παιχνίδι.

Προτεινόμενα Άρθρα