Ο δρόμος του Γκαρθία για τη… λίστα των μεταγραφών (analysis)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Πριν δύο χρόνια ο ΑΡΗΣ κάνει τη δεύτερη, χρονικά, μεγάλη επένδυσή του επί Καρυπίδη, φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη τον Μάνου Γκαρθία.

Μία μεταγραφή την οποία η ομάδα πληρώνει μέχρι σήμερα -προσφάτως καταβλήθηκε ακόμη μία δόση του 1 εκατ. ευρώ– φιλοδοξώντας ότι φέτος θα δρέψει και τους καρπούς της. Ή αλλιώς να αποτελέσει κάτι σαν… μεταγραφή αφού τα πρηγούμενα δύο χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα για αυτόν.

Ο 26χρονος άσσος διανύει την τρίτη του χρονιά στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και την πρώτη υπό κανονικές συνθήκες. Ηταν “παρών” σε όλη την προετοιμασία και αποτελεί μία απο τις σταθερές στα πλάνα του Άκη Μάντζιου… Δεν έχει άλλωστε και πολύ μεγάλο ανταγωνισμό στη θέση του, πλην φυσικά του Βλάντιμιρ Νταρίντα που όμως δεν προσφέρει τα ίδια πράγματα με τον Γκαρθία πίσω από τον επιθετικό.

Σε συγκεκριμένα μέτρα και… αρκετή περιοχή

Η θέση του παραμένει ίδια αλλά ο ρόλος του διαφορετικός… Δύο πράγματα συμβάλλουν σε αυτό. Πρώτον οι εντολές του προπονητή να κινείται πιο πολύ στο μισό του αντιπάλου και κατά δεύτερον οι Μόντσου και Σιφουέντες.

Η παρουσία δύο χαφ με την ικανότητα να… κατεβάσουν τη μπάλα, απελευθερώνει τον Γκαρθία και δεν χρειάζεται να χαμηλώσει αρκετά για να κάνει αυτός παιχνίδι.

Το heatmap του Γκαρθία – Πηγή: sofascore.com

Μπορεί στο heatmap του Ισπανού να φαίνεται ότι έχει επαφές με τη μπάλα στο μισό του ΑΡΗ, όμως οι αριθμοί φανερώνουν την έντονη παρουσία του στο αντίπαλο μισό. Συνολικά έχει 114 πάσες και οι 69 από αυτές πάνω από τη μεσαία γραμμή. Δηλαδή το 60%.

Ο Γκαρθία κινείται σε συγκεκριμένα μέτρα και αυτό του δίνει τη δυνατότα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στο παιχνίδι αλλά και να πατάει περιοχή όπου έχει οκτώ επαφές με τη μπάλα. Οι περισσότερες είναι καλές ευκαιρίες για γκολ, έχοντας και τη μεγάλη φάση που δημιούργησε για τον Μορόν στο Περιστέρι.

Συνολικά έχει οκτώ επαφές στο “κουτί”, με έξι τελικές και τρεις στον στόχο.

H προσφορά του στο παιχνίδι και τα νούμερα

Ο Γκαρθία προσφέρει στον ΑΡΗ έναν παίκτη με την ικανότητα να κινείται κάθετα στις αντίπαλες γραμμές -όπως και ο Σιφουέντες- μαζί φυσικά με τις δημιουργικές του τάσεις που είναι δεδομένες. Έχει 35 πάσες στο τελευταίο τρίτο και 3 key passes που τον κατατάσσουν στη 2η θέση της σχετικής λίστας (1ος είναι ο Ντιαντί με 6).

Τα νούμερα μαζί με την εικόνα του μέσα στο γήπεδο συνδυάζουν ένα καλό ξεκίνημα για τον Ισπανό στη σεζόν, δείχνοντας ότι θέλει να αφήσει μία και καλή στο… χρονοντούλαπο την περσινή δύσκολη χρονιά. Και όλα αυτά με τις απαιτήσεις να είναι μεγάλες φέτος, λόγω ποιότητας και φυσικά της θέσης που αγωνίζεται.

Ο Μάνου είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στον Μορόν και αυτός που πρέπει να τον υποστηρίζει περισσότερο και από τους εξτρέμ. Πατάει περιοχή, φλερτάρει με το γκολ και τις ασίστ αρκετά… Πέραν όμως της καλής εικόνας θα πρέπει να έρθει κάποια στιγμή και η συνεισφορά του στατιστικά για να κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Προτεινόμενα Άρθρα