Ο Παλίκουτσα συστήνεται: “Πειθαρχία, επαγγελματισμός και… φλόγα στα μάτια”

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η καθημερινότητα του ΑΡΗ κυλάει με ένα καινούργιο δεδομένο εδώ και λίγες εβδομάδες. Και όχι ένα όποιο κι όποιο δεδομένο.

Ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα ήταν η απόφαση λίγων ημερών από τη διοίκηση για τη θέση του sports director, αναλαμβάνοντας το έργο της αναδιοργάνωσης του κλαμπ στο αγωνιστικό του τμήμα και όχι μόνο.

Εδώ και δύο εβδομάδες ο Κροάτης παρατηρεί, ενίοτε παρεμβαίνει και παράλληλα “τρέχει” τον προγραμματισμό του για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η καθημερινότητά του είναι ήδη αρκετά “γεμάτη”, ωστόσο βρήκε λίγο χρόνο να ανοίξει τα χαρτιά του και κυρίως τη φιλοσοφία του μιλώντας στους ρεπόρτερ της ομάδας.

Πρώτη ομάδα, ακαδημίες, νυχτερινή ζωή, μεταγραφές, αποχωρήσεις, στελέχωση και πολλά ακόμα από τον 44χρονο που… συστήνεται στο κοινό του ΑΡΗ και μένει να φανεί σε βάθος χρόνου εάν είναι τελικά το κομμάτι που όντως έλειπε από την ΠΑΕ τα τελευταία χρόνια.

“Πρώτα θέλω καλούς παίκτες αλλά χρειαζόμαστε και Έλληνες”

Τί βλέπετε αυτές τις πρώτες εβδομάδες στην ομάδα και πού προσανατολίζεστε όσον αφορά τα μεταγραφικά. Δηλαδή σε ποιές αγορές;

“Είμαι εδώ δύο εβδομάδες, αξιολογώντας και κρίνοντας τη λειτουργία του κλαμπ. Μιλάω καθημερινά με τον πρόεδρο και ζυγίζω όλα τα δεδομένα.

Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, προτεραιότητα είναι οι καλοί παίκτες. Αν θέλουμε να εξελιχθεί η ομάδα, πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδά μας. Για να γίνει αυτό, ο πιο εύκολος τρόπος είναι οι πωλήσεις. Για να κάνεις πωλήσεις, χρειάζεσαι μία ομάδα με μικρότερο μέσο όρο ηλικίας. Εκτός αν έχεις τον Ρονάλντο… Με τα χρήματα από τις πωλήσεις μπορείς να εξελίξεις πολλά κομμάτια του κλαμπ. Πρέπει να μπούμε σε αυτή τη λογική και παράλληλα να είμαστε ανταγωνιστικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ο ΑΡΗΣ κάθε χρόνο πρέπει να βγαίνει τουλάχιστον στην Ευρώπη. Αν όλα πάνε καλά, θα διεκδικήσουμε τους διαθέσιμους τίτλους. Ολα είναι πιθανά. Δεν γίνεται όμως αλλάζοντας 15 παίκτες κάθε χρόνο. Χρειάζεσαι ηγεσία, καλό σταφ, παίκτες με κίνητρο και περιθώρια εξέλιξης. Ολα αυτά μαζί είναι ένας καλός συνδυασμός.

Δεν είμαστε ομάδα που μπορεί να αγοράζει παίκτες εκατομμυρίων. Οπότε πρέπει να κάνουμε αποτελεσματικό σκάουτινγκ και να φέρουμε καλούς παίκτες που θα προσαρμοστούν γρήγορα στα δεδομένα του κλαμπ και της πόλης. Να δουν τον ΑΡΗ ως ευκαιρία για το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους. Εάν ένας παίκτης εξελιχθεί πιο γρήγορα από την ομάδα, τότε είναι καλό για εμάς οικονομικά.

Κοιτάω κάθε αγορά. Σε όποια χώρα και αν δουλεύεις, πρέπει να δώσεις έμφαση στους γηγενείς. Στην προκειμένη περίπτωση Έλληνες. Να φτιάξεις δικούς σου παίκτες αλλά και να φέρεις. Ο ΑΡΗΣ παίζει στην Ελλάδα. Χρειάζεται Έλληνες παίκτες. Δίνω ήδη έμφαση σε αυτό το κομμάτι. Ολα ξεκινούν από την ακαδημία. Έχουμε κάποιους διεθνείς αλλά δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να τους δείξουμε τον δρόμο προς την 1η ομάδα. Παρακολουθώ ήδη την ελληνική αγορά αλλά και Έλληνες που παίζουν στο εξωτερικό. Δεν είναι μία υπόσχεση αλλά ένας πλάνο που έχω σε βάθος τριετίας, χωρίς να ρισκάρουμε με τους στόχους της ομάδας.

Ο πρόεδρος έχει μεγάλο όραμα για το κλαμπ. Θέλει να βελτιώσει το συλλογο σε ολα τα επιπεδα. Το γήπεδο, το προπονητικό κέντρο, τις ακαδημίες… Για αυτό πρέπει να είμαστε καλοί και υπομονετικοί σε αυτό που κάνουμε και να δουλέψουμε σκληρά”.

-Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να κοντράρει ο ΑΡΗΣ τους υπόλοιπους που έχουν πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ;

“Πρέπει να είσαι καλός στην αγορά, στο σκάουτινγκ… Γρήγορες κινήσεις κάτω από το ραντάρ. Πρέπει να παρουσιάσεις μία προοπτική στον κάθε παίκτη. Οτι εδώ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το βήμα παραπάνω σε ένα top πρωτάθλημα. Να κάνουμε τον ΑΡΗ… σέξι για τους παίκτες. Σίγουρα μπορούμε. Τα χρήματα δεν είναι το παν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε άλλα πρωταθλήματα.

“Οι 40 βαθμοί είναι λίγοι για αυτή την ομάδα”

-Ηδη ο ΑΡΗΣ δείχνει ότι μπορεί να φέρει καλούς παίκτες, όπως ο Νταρίντα ή ο Μπράμπετς.

“Ο Νταρίντα, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει και έναν νεαρό ποδοσφαιριστή να εξελιχθεί δίπλα του. Είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους. Το ίδιο και στην άμυνα με τον Μπράμπετς”.

-Είναι δύσκολο όμως να δημιουργηθεί από την αρχή μία νέα ομάδα καθώς υπάρχουν πολλά συμβόλαια για τη νέα σεζόν.

“Τα συμβόλαια είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί. Εάν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με εμάς, καλώς. Διαφορετικά…. Υπάρχουν λύσεις για αυτές τις περιπτώσεις. Εγώ θέλω παίκτες που θα έχουν… τη φλόγα στα μάτια τους για να κερδίσουν κάτι. Να αναλάβουν έναν ρόλο μέσα στην ομάδα. Οταν παίρνεις έναν παίκτη με βιογραφικό, δεν το κάνεις για τα εισιτήρια. Ποντάρεις στην εμπειρία του για να ηγηθεί της ομάδας. Εάν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τότε είναι ο λάθος παίκτης για εμάς.

Φέτος έχουμε παίκτες με εμπειρία σε Champions League, Europa League, Premier League, Παγκόσμιο Κύπελλο. Και έχουμε 40 βαθμούς… Δεν είναι αρκετοί. Κάτι πάει λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε. Να δημιουργήσουμε ένα ομαδικό πνεύμα. Οταν δυσκολεύουν τα πράγματα σε ένα παιχνίδι, η ποιότητα κρίνει πολλά αλλά το ίδιο κάνει και η ομαδική δουλειά, το ομαδικο πνευμα. Έτσι αυξάνεις τις πιθανότητές σου να κερδίσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα νιώσει ότι βλέπει μία δεμένη ομάδα. Τότε θα βρουν και το παραπάνω κίνητρο για να δώσουν τον εξτρά παλμό που χρειαζόμαστε για να γυρίσουμε ένα παιχνίδι. Εχω δει τους οπαδούς μας. Είναι καταπληκτικοί. Μπορούν να είναι ο παράγοντας ¨Χ¨ για να πετύχουμε τους στόχους μας. Εύχομαι να είναι δίπλα μας με αυτόν τον τρόπο κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλα και σε όλα τα παιχνίδια των πλει οφ. Αυτή η σύνδεση ομάδας και κόσμου μπορεί να αποτελέσει τη βάση μας για τα πλέι οφ και για τη νέα σεζόν”.

-Οι παίκτες έχουν μία εικόνα για όλα αυτά;

“Μιλάω κάθε μέρα μαζί τους. Ξεχωριστά αλλά και σε όλη την ομάδα. Τους μεταφέρω τις σκέψεις μου, τα “θέλω” μου και πού αποσκοπώ για το μέλλον της ομάδας. Η επικοινωνία στο ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντική. Το ποδόσφαιρο ξεκινάει πρώτα από το μυαλό και μετά πάει στα πόδια”.

“Κάθε ομάδα χρειάζεται φρέσκα πρόσωπα


– Θα έχει πολλές αλλαγές το ρόστερ;

“Θα το δούμε… Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας ως το τέλος της σεζόν. Θα υπάρξουν αλλαγές. Πρέπει να γίνουν αλλαγές. Κάθε ομάδα χρειάζεται φρέσκα πρόσωπα. Έχουμε κάποια συμβόλαια που λήγουν. Τα επόμενα παιχνίδια είναι ευκαιρία για όλους να αποδείξουν ότι αξίζουν να είναι στην ομάδα. Εάν κάποιος δεν έχει τη νοοτροπία που πρέπει και βάζει ως προτεραιότητα άλλες δραστηριότητές του έξω από το γήπεδο, δεν κάνει για εμάς”.

– Δεν είναι δύσκολο όμως να λυθούν κάποια συμβόλαια;

“Δεν νομίζω ότι κάποιοι παίκτες θα θέλουν απλά να κάνουν ατομικές προπονήσεις. Είσαι σε αυτό το χώρο για να παίζεις ποδόσφαιρο”.

“Η εξωγηπεδική ζωή είναι πρόβλημα σε κάθε χώρα”

-Κάνατε λόγο για “άλλες δραστηριότητες”, κάτι που αποτελεί θέμα και για τον ΑΡΗ. Υπονοείτε δηλαδή τη εξωγηπεδική ζωή καποιων?

“Είναι μεγάλο πρόβλημα σε κάθε ομάδα, σε κάθε χώρα. Πως λύνεται αυτό; Με την παρουσία μου. Βλέπω, ακούω και τους μιλάω… Έχω εικόνα. Ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι μικρός. Σαν ένα χωριό. Ολα μαθαίνονται και όσα κάνεις θα σε ακολουθούν στην καριέρα σου. Δύο από τα πιο σημαντικά πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι η πειθαρχία και ο επαγγελματισμός προς τον εαυτό σου και το κλαμπ. Εάν θέλω να πετύχω κάτι στη ζωή μου, πρέπει να αφοσιωθώ σε αυτό. Ένας προπονητής πρέπει να σκέφτεται το επόμενο παιχνίδι. Από τους παίκτες όμως θέλω τη μεγαλύτερη εικόνα.

Αν φέτος ο στόχος η 5η θέση, γιατί να μην προσπαθήσουμε για την 4η θέση και να αφήσουμε τον ΠΑΟΚ από κάτω μας. Είναι… mission impossible; Οχι. Γιατί να μην προσπαθήσουμε; Οχι να βγούμε 5οι αλλά να κερδίσουμε τα πλέι οφ”.

– Πρέπει όμως να υπάρχουν και οι σωστές συνθήκες για να γίνουν όλα αυτά.

“Την πρώτη μου φορά στο γήπεδο εντυπωσιάστηκα από τα λόγια γύρω από το σήμα της ομάδας (σ.σ. εδώ παίζουμε μπάλα εμείς). Πρέπει να είναι κομμάτι του dna ενός παίκτη που έρχεται ή να το αποκτάει στην πορεία”.

-Γενικά γίνεται αρκετή κουβέντα για τον Πάλμα, ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό πρότζεκτ για το κλαμπ.

“Ένας παίκτης σαν τον Λούις, είναι για να παίζει στα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης. Έχει μπροστά του δέκα παιχνίδια να δείξει την ποιότητά του και να βελτιώσει τη ζωή του γενικά. Έκανε ένα σημαντικό βήμα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Μιλάω μαζί του”.

“Πρώτα η Ευρώπη, μετά το Κύπελλο”

-Πιστεύετε ότι ο ΑΡΗΣ έχει τη δύναμη και τις δυνατότητες να διεκδικησει έναν τίτλο;

“Ξεκινάς μία σεζόν με πιθανότητες για δύο τίτλους. Το Κύπελλο είναι πάντα λιγότερο δύσκολη υπόθεση. Πολλοί ονειρεύονται τον τελικό του Κυπέλλου. Πέρυσι χάσαμε στον τελικό με τη Ριέκα. Ο δρόμος είναι σύντομος αλλά έντονος.

Δε είναι ακατόρθωτο να φτάσεις στον τελικό αλλά πρέπει να δώσεις το 100%. Σε μία σεζόν όμως προσεγγίζεις τους στόχους χρονικά.

Την επόμενη σεζόν ξεκινάμε έχοντας μόνο έναν τραυματία, τον Μάνου Γκαρθία. Οι υπόλοιποι γνωρίζονται, παίζουν καιρό μαζί και έχουν ποιότητα. Πρώτα είναι η Ευρώπη. Αρχικά πρέπει να φτάσουμε στα πλέι οφ του Europa Conference League. Το Κύπελλο είναι πολύ μακριά για την ώρα. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα είναι η ομάδα, τί παίκτες θα έχει. Το πρωτάθλημα από την άλλη είναι ένας αγώνας δρόμου. Για την ώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη και να κερδίσουμε όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται στα πλέι οφ.

Έχουμε επίσης τον προγραμματισμό της προετοιμασίας. Προσπαθούμε για κάποια δυνατά φιλικά στη Θεσσαλονίκη. Προσωπικά έχω μία επαφή με τον τεχνικό διευθυντή της Ντόρτμουντ για δύο φιλικά. Είναι 50%-50%. Δεν είπαν όχι. Περιμένουν να ξεκαθαρίσει εάν θα πάνε για φιλικά στις ΗΠΑ. Είναι κάτι που θα αρέσει πολύ στους οπαδούς μας. Ξέρω για τη σχέση με τους αντίστοιχους της Ντόρτμουντ. Η πρόταση έγινε και εξαρτάται πλέον από αυτούς”.

“Θέλω τις ομάδες μου κυρίαρχες -Εξέλιξη από τα γραφεία ως τις ακαδημίες”


-Τι είναι αυτό που θέλετε οι ομάδες σας να παίζουν; Ποιά είναι η φιλοσοφία σας ποδοσφαιρικά;

“Μου αρέσουν οι ομάδες που κυριαρχούν μέσα στο γήπεδο. Θέλω να δημιουργώ ομάδες που είναι ευέλικτες σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάταξή τους. Να είναι πολύ aggressive, άσχετα με τον χώρο του γηπέδου στον οποίο πιέζουν. Γρήγορη ανάκτηση της μπάλας και πολλές ευκαιρίες, όπως και καλό τρανζίσιον. Γενικά να καθορίζουν το παιχνίδι και όχι να προσαρμόζονται σε αυτό”.

-Πώς εξηγείτε την αλλαγή στην εικόνα του ΑΡΗ μετά την έλευση του Νταρίντα. Μόνο από έναν παίκτη…

“Τέτοιους παίκτες θέλω. Με άμεση προσαρμογή και δυνατότητα να παίξουν σε πολλές θέσεις. Ο Νταρίντα θα κάνει ό,τι του ζητήσεις. Δεξί μπακ, εξτρέμ… Θέλω γενικά μία σωστή νοοτροπία ακόμα και από τον παίκτη που δεν θα σηκωθεί για ζέσταμα σε ένα παιχνίδι. Είτε θα πεισμώσεις και θα δουλέψεις παραπάνω ώστε να κερδίσεις τον προπονητή σου, είτε όχι. Έτσι όμως δεν θα παίξεις στην ομάδα. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό σπορ”.

– Πώς νιώθει ένας παίκτης όμως όταν μπαίνει μέσα για ένα λεπτό. Και υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα.

“Οι απαιτήσεις από τους έμπειρους παίκτες του ρόστερ είναι πολλές περισσότερες. Προφανώς ήρθαν σε αυτή τη θέση από μόνοι τους. Δεν θα αλλάξει ο τεχνικός διευθυντής τον προπονητή. Αυτοί είναι που πρέπει να αλλάξουν. Η λύση είναι να κοιτάς τον καθρέφτη και να κάνεις αυτοκριτική. Καμιά φορά ακόμα και 1-2 λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να αλλάξεις το παιχνίδι. Ο Σόλσκιερ το έκανε σε τελικό Champions League”.

– Ο κόσμος περιμένει από εσάς μία ηγετική παρουσία στο αγωνιστικό τμήμα. Ποιό είναι το δικό σας πλάνο;

“Δεν είναι μόνο η πρώτη ομάδα. Είναι όλη η δομή του κλαμπ. Να εξελιχθούμε σε όλους τους τομείς και όχι μόνο μέσα στο γήπεδο. Υπάρχει μία καλή βάση στην ομάδα αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Από τα γραφεία μέχρι τις ακαδημίες, οι οποίες πρέπει να αποτελούν τη βάση για την 1η ομάδα”.

-Έχετε συζητήσει με τον πρόεδρο για το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς;

“Έχει γίνει μία κουβέντα. Ειναι σε εξελιξη γιατί σχεδιάζουμε μία ευρύτερη ανάπρτυξη του συλλόγου, όπως επιπλέον επενδύσεις σε άλλα τμήματα του κλαμπ. Πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Υπάρχει η προθεση απο τον προεδρο να ανεβασει το μπατζετ, το πόσο θα το αποφασισουμε το επομενο διαστημα.

Οι παίκτες με τους οποίους έχω μιλήσει έως τώρα… κουμπώνουν στο μπάτζετ μας. Δεν θα γίνουν τρέλες… Θέλουμε να τελειώσουμε με δύο-τρεις μεταγραφές μέσα στην άνοιξη.

“Ολοι πωλούνται εάν τα χρήματα είναι αυτά που πρέπει”

-Υπάρχουν δημοσιεύματα για τον Φαμπιάνο και κάνουν λόγο για αποχώρησή του από τον ΑΡΗ.

“Υπήρχε ενδιαφέρον για τον Φαμπιάνο τον περασμένο Ιανουάριο. Δεν προχώρησε. Μπορεί βέβαια να επανέλθει το καλοκαίρι. Αν τα χρήματα είναι αυτά που πρέπει, όλοι πωλούνται. Ο Φαμπιάνο είναι εδώ και υπολογίζεται κανονικά. Είναι επαγγελματίας, έμπειρος και με συνέπεια στις υποχρεώσεις του καθημερινά.

Εάν χάσεις τον καλύτερό σου παίκτη, αυτό δεν γίνεται σε μία νύχτα. Έχεις χρόνο να προετοιμαστείς και να τον αντικαταστήσεις ίσως και με έναν καλύτερο παίκτη”.

– Έχετε αποφασίσει για την καλοκαιρινή προετοιμασία;

“Υπάρχει η σκέψη να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Το κλίμα εδώ είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς. Προσαρμόζεσαι παρά τη ζέστη. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος για τον αριθμό των αλλαγών στο ρόστερ. Δεν έχει νόημα να πάμε προετοιμασία χωρίς πληρής ομάδα. Οταν έχουμε αυτό ως δεδομένο, μπορούμε να μεταβούμε στο εξωτερικό για κάποιες μέρες. Εξαρτάται από τον τρόπο που θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του ρόστερ. Εάν γίνει γρήγορα τότε η σκέψη που έχω τώρα θα είναι διαφορετική. Και μην ξεχνάμε ότι εξαρτάται επίσης από τον προπονητή”.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X