Ο Σιφουέντες, ο 12πλασιασμός στο MLS και το αγγλικό ενδιαφέρον – “Δυναμικός παίκτης, βοηθάει με διάφορους τρόπους”

από ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΛΙΑΣ

Ο Χοσέ Σιφουέντες, τον οποίο ανακοίνωσε ο ΑΡΗΣ την Τρίτη, είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη. Υπήρχαν πολύ υψηλές προσδοκίες γι’ αυτόν παλαιότερα και μάλιστα στο παρελθόν μετά από διάφορες καλές εμφανίσεις του με την U20 του Εκουαδόρ, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο εξωτερικό, είχαν ενδιαφερθεί για την απόκτησή του η Σέλτικ, η Πόρτο, η Λέτσε καθώς και ο όμιλος City Football Group. Η όλη παρουσία του στο U20 Sudamericano και στο U20 World Cup, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν προσφορές στην τότε ομάδα του, την Ουνιβερσιτάδ Κατόλικα και το 2020 μετακόμισε στο MLS για να παίξει στην Los Angeles FC.

Το 1 εκ. ευρώ που έγινε… 12 εκ. στις ΗΠΑ και το ενδιαφέρον από Νιουκάστλ, Μπράιτον και Λιντς

Στο MLS η χρηματιστηριακή αξία του Σιφουέντες… 12πλασιάστηκε. Από το 1 εκ. ευρώ που είχε στην Ουνιβερσιτάδ Κατόλικα όταν αποχώρησε, έφτασε τα 12 εκ. ευρώ στα τέλη του 2022. “Από την ένταξή του στην LAFC, ο Σιφουέντες είδε την χρηματιστηριακή του αξία να αυξάνεται από 1 εκατ. ευρώ σε 12 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον ως τον πολυτιμότερο παίκτη στην ομάδα, τον τέταρτο πολυτιμότερο σε ό,τι αφορά το Εκουαδόρ παγκοσμίως και έναν από τους 10 πολυτιμότερους παίκτες (2023) στο MLS συνολικά”, είχαν αναφέρει στο εξωτερικό για τον Σιφουέντες, για τον οποίο “έπαιξε” δυνατά η προοπτική να μετακομίσει στην Αγγλία το 2022, με την «The Sun» να γράφει: “Ο Σιφουέντες, 23 ετών, έχασε την μετακόμισή του στην Πρέμιερ Λιγκ πριν από δύο χρόνια, αλλά τώρα πληροί τις προϋποθέσεις για άδεια εργασίας ως πλήρης διεθνής”. Τότε, για τον Σιφουέντες είχαν ενδιαφερθεί τρεις αγγλικές ομάδες. Η Νιουκάστλ, η Μπράιτον και η Λιντς.

Όπως υπογράμμιζε το σχετικό άρθρο, το καλοκαίρι του 2022… “η Λιντς και η Νιούκαστλ θέλουν να κερδίσουν την Μπράιτον για τον συμπαίκτη του Γκάρεθ Μπέιλ στη LAFC, Χοσέ Σιφουέντες”. Στο εξωτερικό, επίσης, μεταξύ άλλων γράφτηκε πως “η Μπράιτον εξέτασε τον Σιφουέντες ως πιθανό αντικαταστάτη του Καισέδο. Ο συμπατριώτης του Σιφουέντες συνδέθηκε με μεταγραφή στην Τσέλσι αλλά και στην Άρσεναλ αλλά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε τον χειμώνα (2023) και ο Σιφουέντες έμεινε στη θέση του”.

“Το όνειρο του Σιφουέντες είναι να παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ”

Τελικά, το καλοκαίρι του 2023 ο νυν ποδοσφαιριστής του ΑΡΗ μετακόμισε στη Ρέιντζερς, με άρθρο να αναφέρει πως… “το όνειρο του Σιφουέντες είναι να παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ” και να εκτιμά πως μέσω της παρουσίας του στην Σκωτία, θα ήταν πιο ομαλή η μετακόμιση του παίκτη στην Πρέμιερ Λιγκ. Στην Σκωτία, από διάφορα άρθρα πέρυσι, προέκυπτε ένα κλίμα… βιασύνης σχετικά με τα όσα “έπρεπε” να πάρει η Ρέιντζερς από τον Σιφουέντες αγωνιστικά και ανά περιόδους γινόταν αναφορές πως ο σκωτσέζικος σύλλογος έκανε μια επένδυση με τον νυν παίκτη του ΑΡΗ, δαπανώντας 1,5 εκ. δολάρια για την απόκτησή του, έξι μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του στη Los Angeles FC. Τελικά, ο Σιφουέντες στην διάρκεια της περσινής σεζόν μετακόμισε ως δανεικός στην Κρουζέιρο και το καλοκαίρι προέκυψε ο ΑΡΗΣ για την συνέχεια της καριέρας του, με την μορφή δανεισμού και οψιόν αγοράς από πλευράς “κιτρίνων”, που “προσθέτουν” στο ρόστερ τους έναν παίκτη, για τον οποίο υπάρχει η πεποίθηση πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά.

“Μετατοπίζει το παιχνίδι πολύ καλά, είναι πολύ δυναμικός”

Πέρυσι, μετά την μεταγραφή του στη Ρέιντζερς, στο εξωτερικό φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του Μαρκ Ντος Σάντος, που “έζησε” τον Σιφουέντες στη Los Angeles FC, ως βοηθός προπονητή. Σκιαγραφώντας το αγωνιστικό προφίλ του νυν ποδοσφαιριστή του ΑΡΗ, είπε: “Ο Σιφουέντες ταιριάζει καλύτερα ως Νο 8, ακόμη και ως Νο 10. Θα τον περιέγραφα σχεδόν ως μισό οχτώ. Μετατοπίζει το παιχνίδι πολύ καλά, βοηθά την ομάδα με διάφορους τρόπους που δεν είναι πάντα προφανείς όταν βλέπεις γυμνά στατιστικά. Διαθέτει καλό σουτ, είναι επιδέξιος και πολύ δυναμικός. Έχει την ικανότητα να έχει μεγάλη επίδραση μετά τα 70 λεπτά ενός αγώνα. Μπορεί να σκοράρει και νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να το δείχνει πιο συχνά σε παιχνίδια”.

Προτεινόμενα Άρθρα