Στατικές φάσεις: Μία “πληγή” με αριθμούς και ποσοστά

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ένα “όπλο” του ΑΡΗ μέχρι πέρυσι, φέτος εξελίχθηκε σε αδυναμία. Και αυτό είναι η ανασταλτική του συμπεριφορά.

Τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα πλέι οφ η ομάδα έχει τα θέματά της, ασχέτως που δεν δέχεται τόσες πολλές κλασσικές ευκαιρίες στα περισσότερα παιχνίδια.

Ένα προβληματικό στατιστικό που αποτελεί προέκταση αυτής της κατάστασης είναι και η “πληγή” των στατικών φάσεων στη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Ο ΑΡΗΣ δεν τα πάει καλά… στον αέρα. Τόσο σε κατάσταση επίθεσης όσο και σε κατάσταση άμυνας η οποία είναι που τον πληγώνει και περισσότερο.

Από τα 32 γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα φέτος στη Stoiximan Super League, τα οκτώ προήλθαν από φάουλ ή κόρνερ κυρίως σε πρώτο χρόνο αλλά κάποιες φορές και σε δεύτερο ή τρίτο.

Με ποσοστά μιλάμε για το 25%, δηλαδή το 1/4 του παθητικού έχει ο ΑΡΗΣ ως στατιστικό.

Γενικά στο ποδόσφαιρο οι στατικές φάσεις είναι πηγή σκοραρίσματος… Μόνο που οι “κιτρινόμαυροι” στις περισσότερες περιπτώσεις επιδεικνύουν… παιδική συμπεριφορά στα γκολ που δέχονται από στατικές φάσεις, με τελευταίο παράδειγμα εκείνο του Σπόραρ στην ήττα με 0-1 από τον Παναθηναϊκό.

Τα πέναλτι ανεβάζουν το ποσοστό 

Αν περιορίσουμε εντελώς τη ροή αγώνα και μπουν στην κουβέντα τα πέναλτι, τότε αυξάνονται κατά πολύ τα γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα σε στατικές φάσεις και μεγαλώνει το ποσοστό.

Ο ΑΡΗΣ έχει δει τους αντιπάλους του να εκτελούν πέντε πέναλτι στο φετινό πρωτάθλημα. Μαζί με αυτά ο αριθμός ανεβαίνει στα 13 γκολ και στο 40% των τερμάτων που έχει δεχθεί. Κοντά στα μισά δηλαδή, με το υπόλοιπο 60% να αφορά τη ροή των αγώνων.

Φωτορεπορτάζ: Eurokinissi

Προτεινόμενα Άρθρα