Τί άλλαξε με τον ΑΡΗ και το γκολ το ’24; (analysis)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Για να βγεις από το σκοτάδι στο φως, χρειάζεται υπομονή και δύναμη…. Δύο από τα στοιχεία που επέδειξε ο ΑΡΗΣ μέσα σε λίγο από έναν μήνα για να τα φέρει… σχεδόν όλα τούμπα.

Το 2024 ξεκίνησε με την κακή αύρα του 2023 και ένα στραπάτσο στην Τρίπολη το οποίο η ομάδα αξιοποίησε σωστά ώστε να βγάλει μία αντίδραση διαρκείας και με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά.

Μία υπέρβαση στο Κύπελλο, μία εύκολη πρόκριση που ακολούθησε και κάποια θετικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα… Και όλα αυτά με έναν πιο βελτιωμένο ΑΡΗ στα χέρια του Άκη Μάντζιου, αγωνιστικά και πνευματικά, μαζί με ένα ακόμα στοιχείο. Μία άλλη σχέση που φαίνεται να… χτίζουν οι “κιτρινόμαυροι” με το γκολ.

Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Λορέν Μορόν είχε πάρει την ομάδα από το χέρι στο σκοράρισμα, καταγράφοντας επιδόσεις που είχε χρόνια να δει ο κόσμος του ΑΡΗ από φορ. Αριθμοί που αποτελούσαν σημείο αναφοράς επειδή από πίσω ερχόταν… το χάος.

Μετά τα 9 γκολ του Μορόν και τα 4 του Φαμπιάνο, δεν υπήρχε άλλο σημείο αναφοράς στο σκοράρισμα. Μία προβληματική κατάσταση που κόστισε σε κάποια ματς και η οποία… έσβησε με την έλευση του 2024.

Πάμε όμως να το διαπιστώσουμε και με τη βοήθεια των αριθμών

Μέχρι τον Δεκέμβριο και σε σύνολο 15 αγώνων για το πρωτάθλημα, ο ΑΡΗΣ είχε:

– 21 γκολ σε 15 παιχνίδια
-Οκτώ διαφορετικoύς σκόρερς
-Τα 8 από τα 21 γκολ από εξτρέμ και χαφ (38%)

Μετά τον Δεκέμβριο ο ΑΡΗΣ έχει (σε 24 αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου)

-36 γκολ σε 24 παιχνίδια
11 διαφορετικοί σκόρερς
-Τα 21 από τα 36 γκολ από εξτρέμ και χαφ (58%)

Μία διαφορά 15 γκολ που έχουν έρθει μέσα στον Ιανουάριο, με τον ΑΡΗ να πλησιάζει τις επιδόσεις του πρώτου μισού της σεζόν με λιγότερα παιχνίδια για την ώρα. Μία διαφορά όμως που οφείλεται σε κάτι που του έλειψε μέχρι τον Δεκέμβριο. Και αυτό ήταν οι… γύρω-γύρω

Εξτρέμ και χαφ βγήκαν μπροστά 

Η βασική διαφορά σε σχέση με το πρώτο μισό είναι ότι ο ΑΡΗΣ άρχισε να παίρνει… επιτέλους γκολ από τους περιφερειακούς του και τους παίκτες του κέντρου.

Από τα πέντε γκολ και το 38%, οι εν λόγω παίκτες ανέβηκαν στα 21 γκολ και στο 58%. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 20%! Και όλα αυτά μέσα σε έναν μήνα!

Μόνο τον Ιανουάριο λοιπόν, ο ΑΡΗΣ σε εννέα παιχνίδια (πέντε για τη Super League και τέσσερα για το Κύπελλο) είχε 15 γκολ. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα 13 από αυτά ήρθαν από τους εξτρέμ του και τους χαφ, δηλαδή το 86%! Μόλις δύο είχε ο Λορέν Μορόν και ένα ο Νέβεν Τζούρασεκ, με τους Σουλεϊμάνοφ και Σαβέριο να ξεχωρίζουν έχοντας από τέσσερα και ηγήθηκαν του σκοραρίσματος σε μία περίοδο που ο βασικός επιθετικός της ομάδας απέχει αρκετά από τις επιδόσεις του πρώτου μισού της χρονιάς. Οπότε το τάιμινγκ ήταν εξαιρετικό και αναγκαίο ώστε ο ΑΡΗΣ να ανταπεξέλθει ενώ ακόμα δεν υπήρχε δεύτερη λύση για το γκολ στη θέση του επιθετικού.

 

Προτεινόμενα Άρθρα